Ha den äran, David Lynch

I vår “Ha den äran”-serie belyser vi olika talanger och kreatörer i filmbranschen på deras födelsedag. Det är inte tänkt som någon biografi utan som en högst personlig reflektion om profilen ifråga.

Jag har faktiskt sett ganska lite av Lynch filmverk men han kommer alltid ha en betydelsefull plats i mitt hjärta eftersom han regisserade den första s.k. ”mindfuck-filmen” jag har minne av att jag såg, och hjälpte därmed till att forma min filmsmak.

Den filmen var Mulholland Drive från 2001. Jag minns hur dess struktur och mångfacetterade natur tog mig helt på sängen. Jag hade aldrig upplevt något liknande innan dess. Jag till och med såg om den med anteckningsblock i näven 12 timmar senare. Så mycket fascinerade filmen mig. Därmed har jag alltid sett tillbaka på Mulholland Drive med respekt även om det kommit bättre psykologiska thrillers efteråt.

Jag såg faktiskt om den för första gången igen på säkert 12-13 år tillsammans med min partner för något år sen. Den är fortfarande bra, fast nu uppskattar jag även dess högst säregna karaktär och inte bara twisten på slutet. Det var en film värd att minnas.

P.S. om mitt hår ser ut som herr Lynch fantastiska hårplym när jag är 73 kommer jag vara en väldigt lycklig man i mina äldre dar.
D.S.

About Alexander Cederholm

37-årig Malmöit som snart ägnat halva livet åt popkulturkritik. Spelens och filmens världar eggar fantasin och motiverar en aldrig sinande ström av ord och tankar. Denna bredd och eviga föränderlighet håller fascinationen stark än idag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.