Guldbaggen 2013 – Galan tog sig framåt i år igen

Jag författade för någon vecka sedan en sorts ”Inför Guldbaggegalan” och skrev bland annat att den nog inte värderas särskilt högt bland Filmfenixs läsare. Dumt kan jag känna så här i efterhand, men som tur var publicerades aldrig texten. För när Guldbaggegalan 2013, nu avslutats känner jag att det tog sig till sist, även om det fortfarande finns saker att rätta till.

Guldbagge 01

Det blev en gala där Babben Larsson gjorde ett gott arbete med att dra en gala som genom åren alltid varit aningen stel. Å andra sidan så delas det ut priser som får väldigt stor betydelse i ett land där bidragen till svensk film alltid är på tapeten. Babben gjorde Billy Crystal-inspirerade filminhopp som var riktigt roliga. Petra Mede gjorde samma sak tidigare år, men i år kändes det mer värdigt. Flera bra prisutdelare visade upp sig, men Robert Gustafsson lyckades vara allra roligast.

När det gällde priserna blev det både väntat och oväntat, precis som det ska vara. Johannes Brost tog hem bästa manliga huvudroll för Avalon, en film som belönats utomlands och nu alltså även i Sverige. Den kvinnliga huvudrollen togs oväntat av Nermina Lukac i Äta sova dö. Inte oväntat på grund av att det inte var rätt, utan för att många med mig nog räknat med att Pernilla August skulle ta baggen genom rollen i Call Girl. Det visade sig faktiskt vara så att Call Girl, som var nominerad till hela elva baggar, ”enbart” tog hem fyra stycken, däribland bästa foto och bästa ljud. Jag hoppas att det handlar om att allt annat var bättre och att det inte finns någon grund i den debatt som varit kring filmens porträttering av fakta kontra fiktion. Den typen av debatt har självklart ingenting att göra i en prisgala för film.

Guldbagge 02

Hans Alfredsson vann en hedersbagge, vilket kändes värdigt så in i tusan och Hans togs dessutom tillfället i akt att både berätta roliga minnen och sjunga en sång. Värdig kändes även vinsten för bästa dokumentär som gick till Searching for Sugar Man. En film som det talats om länge nu och som i februari även har chans på en Oscar.

Peter Carlberg som alltid är sevärd och fantastiskt närvarande i allt han gör tog hem pris för bästa manliga biroll för Avalon, medan den kvinnliga baggen för biroll togs emot av Ulla Skoog för Dom över död man.

Det var dock Äta sova dö som var den stora vinnaren. Den tog ett rejält kliv över Snabba Cash II som inte hade turen med sig under kvällen och den gjorde en snygg fint förbi Call Girl. Gabriella Pichler vann både bästa regi och bästa manus medan filmen i sig tog emot det tunga Bästa film-priset.

Det kändes som att många rättmätiga vinnare vann, men i och med svensk films segertåg just nu, där det skapas film från både kända och okända håll vore det på tiden att öka antalet nominerade till fler än tre. Det känns märkligt att enbart tre är nominerade i varje kategori, när det finns möjligheter för fler att få skina. Kanske hade Lasse Hallström då fått chansen med Hypnotisören som nu inte fanns med någonstans, vilket får ses som ytterst märkligt. Lena Olins insats är tillräckligt briljant för att bli nominerad vilken dag i veckan som helst.

Guldbagge 03

Galans ”nämen-se-på-fan” går till Sune i Grekland: All inclusive som vann Biopublikens pris. Helt rätt till en film som var riktigt rolig. Kvällens miss får tv-produktionen stå för. När Carola sjöng och man i bakgrunden hedrade minnet av de som gått bort under förra året svepte kameran hit och dit och försökte få med både döda filmskapare samt Carola. När man hyllar så hyllar man väl? Sången bör väl då vara i bakgrunden medan var och en av de regissörer, fotografer och skådespelare som lämnat oss visas i bild. Ytterst märkligt.

Jag är överlag positiv till Guldbaggegalan 2013 och hoppas att svensk film fortsätter blomstra i år och att vi får tillfälle att fira även 2014.

Guldbagge 04

[clear]

Vinnarna vid Guldbaggegalan 2013:

[clear]

Bästa mask/smink: Jenny Fred – Snabba Cash II

Bästa visuella effekter: Andreas Hylander – Isdraken

Bästa ljud: Petter Fladeby och Per Nyström – Call Girl

Bästa utländska film: Amour av Michael Haneke

Bästa kostym: Cilla Rörby – Call Girl

Bästa scenografi: Lina Nordqvist – Call Girl

Bästa foto: Hoyte van Hoytema – Call Girl

Bästa kortfilm: Dance Music Now av Johan Jonason

Gullspiran: Ella Lemhagen

Bästa manliga biroll: Peter Carlberg – Avalon

Bästa kvinnliga biroll: Ulla Skoog – Dom över död man

Bästa musik: Benny Andersson – Palme

Bästa klipp: Andreas Jonsson, Hanna Lejonqvist och Niels Pagh Andersen – Palme

Bästa manuskript: Gabriela Pichler – Äta sova dö

Bästa dokumentärfilm: Searching for Sugar Man av Malik Bendjelloul

Hedersbaggen: Hans Alfredsson

Bästa manliga huvudroll: Johannes Brost – Avalon

Bästa kvinnliga huvudroll: Nermina Lukač – Äta sova dö

Bästa regi: Gabriela Pichler – Äta sova dö

Biopublikens pris: Sune i Grekland: All inclusive

Bästa film: Äta sova dö

About Mikael Maad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.