Greta

Greta är historien om den unga Francis som en dag hittar en handväska på tunnelbanan. Hon bestämmer sig leta upp ägaren och lämna tillbaka väska. Ägaren, Greta, blir glad över att det finns någon som är hederlig i New York och bjuder in Francis på fika. De blir snabbt vänner och börjar umgås på fritiden. Francis som nyligen förlorat sin mamma ser Greta som ett subistitut och tyr sig till henne. Men Greta är mer än vad Francis först hade kunnat ana. Mycket mer.

Greta som film är stabilt trygg i b-films genren. Filmen är precis så där absurd som jag förväntar mig denna typ av thriller. Det behöver inte vara en nackdel att vara en b-film så länge man spelar på sina styrkor och det gör Greta. Det finns inget som överraskar här men det är samtidigt rakt igenom underhållande. Det tar inte lång tid innan Greta flippar helt och därifrån blir underhållningsvärdet bara större och större.

Framförallt Isabelle Huppert som Greta är underhållande. Hon är van att spela psykopat och har en närvaro i varje scen hon är med. Ruskigt bra skådespel. Chloë Grace Moretz är inte lika stabil som den unga och naiva Francis. Hon har inte lika mycket att jobba med och känns mer ojämn i sin roll. Hon blir mest en bi-karaktär där Huppert dominerar varje scen de har tillsammans.

För regin står Neil Jordan en veteran inom filmindustrin men också en väldigt ojämn regissör. Jordan vann Oscar för The Crying Game (bästa manus) och har gjort filmer som Mona Lisa, Interview with a vampire och The Butcher Boy. Men på 2000-talet har ingen av hans filmer nått upp till samma höjder. Men Jordan är erfaren och håller Greta rätt ändå. Detta är ingen stor film men underhållande. 

Många har klagat på Greta för att just är B-film men jag ser det som en av faktorerna som jag gillar med filmen. Den försöker inte vara mer än den är, god underhållning men inte så mycket mer. Och genom att ha med bra skådespelare som Isabella Huppert och Stephen Rea blir det sällan dålig och ofta underhållande.

Greta är historien om den unga Francis som en dag hittar en handväska på tunnelbanan. Hon bestämmer sig leta upp ägaren och lämna tillbaka väska. Ägaren, Greta, blir glad över att det finns någon som är hederlig i New York och bjuder in Francis på fika. De blir snabbt vänner och börjar umgås på fritiden. Francis som nyligen förlorat sin mamma ser Greta som ett subistitut och tyr sig till henne. Men Greta är mer än vad Francis först hade kunnat ana. Mycket mer. Greta som film är stabilt trygg i b-films genren. Filmen är precis så där absurd som…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.