Gravity 3D

GRAVITYNära nog tekniskt fulländad katastroffilm som blev något av en snackis tack vare sitt genomtänkta användande av 3D och snygga specialeffekter. Tyvärr stannar allt kvar på den mekaniska nivån.

Under ett uppdrag på en forskningsstation i omloppsbana runt jorden händer det som inte får hända. Rymdskrot förstör delvis stationen och försätter den erfarne astronauten Matt Kowalsky (George Clooney – The Descendants) tillsammans med den oerfarne forskaren Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock – Demolition Man)  i en minst sagt pikant situation. De måste nu hitta ett sätt att ta sig till en kapsel som kan föra dem tillbaka till jorden och syret håller på att ta slut.

gravity-endRedan i inledningsscenen siktar regissören Alfonso Cuarón på att slå oss med häpnad i en enda lång tagning, där datorgenererade effekter, verkliga skådespelare och 3D-djup tillsammans blir rejält maffigt. Cuarón visade vad han kunde rent tekniskt med vissa delar av Children of Men, men här tas allting några steg längre. Efter bara några minuter köper man att de befinner sig ute i rymden och tänker aldrig någonsin på att det skulle handla om specialeffekter. Illusionen håller från början till slut på ett så självklart sätt att man glömmer bort att bli imponerad. Jag tänker snarare på den fantastiska dokumentären For All Mankind än på Armageddon eller någon annan effektorgie i rymdmiljö. Man har även valt att inte vräka på med dramatisk musik utan låter allt vara väldigt integrerat med någon form av naturliga ljud, trots att det ju egentligen inte existerar något ljud. Som ett audiovisuellt spektakel går det inte att anmärka på något i Gravity.

20131003_gravity_featurettethehumanexperienceDet är ju även något sjukt obehagligt med risken av att bli strandad i rymden, på drift längre och längre bort från jorden tills man kvävs av att syret tar slut. Scenen i 2001: A Space Odyssey där just detta öde drabbar en av karaktärerna har alltid skickat kalla kårar längs ryggraden på mig. Här bygger man en hel film runt det och det blir ofta väldigt spännande att se Ryan och Matt med en hårsmån lyckas få tag i något att förankra sig i eller undvika något som kommer flygandes mot dem. Som ett hantverk är det svårt att vara kritisk mot hur skickligt och nagelbitande det blir, även om Cuarón kanske tar det några varv för mycket innan filmen är i hamn. Det blir nästan parodiskt hur många faror som verkar kunna dyka upp i en aldrig sinande ström. Lite mer återhållsamhet hade kanske inte skadat.

gravity-trailer-space.pngFör mig är det uppenbara problemet dock karaktärerna. Extremt platta och meningslösa klichéer som känns ungefär lika levande som de klumpiga dräkter de svävar runt i. Ryan har ett olyckligt förflutet som hon tvingas ta tag i och genomgår någon slags pånyttfödelse, medan Matt är den självsäkre gamle räven som alltid har full koll på läget. Ingenstans utmanas mina förväntningar och det psykologiska djupet är så grunt att jag omöjligt kan bli känslomässigt engagerad i deras öde. Det hade inte varit så svårt att göra något som utmanat lite mer och som kanske gjort det möjligt att mer än att bara reflexmässigt bli involverad i spänningen, utan faktiskt även gjort att jag bryr mig om hur det ska gå för dem som människor. Nu känns det bara platt, stereotypt och lite lagom gubbigt. Gissa om de dessutom lyckas klämma in en sekvens med Sandra Bullock i bara underkläder?

GRAVITY

Nu kammade Gravity hem en rad statyetter på Oscarsgalan, förutom storslam bland alla tekniska priser belönades även Cuarón för sin insats i registolen. Jag har inte tänkt försöka argumentera mot någon av dessa egentligen, då det är en på många sätt imponerande film som inte kan ha varit speciellt lätt att hålla ihop. Som svindlande underhållning för stunden fungerar den utmärkt, men den har allt för stora brister i karaktärsskildring för att bli mycket mer än en åktur, vilket är lite synd när så mycket annat fanns på plats.

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.