Grannpatrullen

Första gången jag kom i kontakt med Grannpatrullen (The Watch) var när jag promenerade förbi biografen och tänkte klippa en film lite spontant. Då den filmen låg närmast till hands att se förstod jag att det var en usel bioafton, tog mitt förnuft till fånga och gick hem. När min vän och kollega Mikael Maad kom in med snabbrecensionen ”Enligt mig är det här en film att avsky: 1/10” blev jag ändå lite nyfiken, då det enda jag är säker på att jag aldrig kommer dela med honom är filmsmak.

The Watch, Ben Stiller

I en typisk sådan stad där alla känner alla bor Evan (Ben Stiller, Tower Heist) och stormtrivs. Han är butikschef för stadens Costco, en butikskedja som har allt. När nattvakten blir brutalt mördad bestämmer sig Evan för att starta ett medborgargarde för att finna gärningsmannen och motverka fler brott. De enda som anmäler sig är den omogna tonårspappan Bob (Vince Vaughn, Old School), den vapentokiga mammagossen Franklin (Jonah Hill, Moneyball) och den nyskilda britten Jamarcus (Richard Ayoade, The IT Crowd). Spåren leder snart till en utomjordisk attack med utgångpunkt från punkten på jorden där alla nödvändiga resurser finns – Evans Costco.

The Watch, Jonah Hill

Redan den svenska titeln gav härliga vibbar till 80-talsfilmer i samma genre som En djävul till granne (The ’Burbs). Detta visade sig stämma väl, och även om Grannpatrullen givetvis är anpassad för dagens ungdomar med allt vad det innebär i sex- och äckelskämt, så finns hjärtat kvar. Dessutom skämtas inte de få viktiga ämnen som dyker upp bort, det tydligaste exemplet kanske är Evans sterilitet, vilket talar om kompetenta filmmakare. Regisserar gör Akiva Schaffer som gjort skojiga Hot Rod och en väldig massa roliga Saturday Night Live-sketcher. Han har bra timing och låter inte improvisationen dra speltiden över tvåtimmarsstrecket som Judd Apatow och andra moderna komediregissörer brukar tillåta. Dessutom är filmen roligt våldsam på ett actionkomedi-sätt, något man inte varit bortskämd med i Ben Stillers för mig alldeles för barnsliga komedier. Utomjordingarna är snyggt och skrämmande designade, med mästaren Doug Jones (Hellboy) i huvuddräkten. Dessutom har filmen en hyfsad twist på slutet som i alla fall min hjärna, inställd på lättsam underhållning, inte såg komma.

The Watch

Ben Stiller är perfekt i sin roll som lite halvt lokalkändis i en liten stad. Han förstår verkligen karaktären och han gör kanske sin bästa roll sedan White Goodman i Dodgeball. Jag vet inte om Vince Vaughn inte får spela någon annan roll, eller om han inte vill spela någon annan roll, men det är tröttsamt nu. Jag har inget emot honom egentligen, men jag förstår inte att han har en karriär som komisk skådespelare över huvud taget. Jag skulle mycket hellre sett honom fortsätta ta roller i thrillers efter The Cell, och han drar på egen hand ned betyget en halv fenix. Jonah Hill är ganska kul som en ung Tackleberry och Richard Ayoade är mycket rolig som desperat fast ändå brittiskt korrekt (han är dock ännu mer intressant som regissör efter den betydligt bättre komedin Submarine). Sen är det lite intressant att Billy Crudup har en ganska stor roll som den mystiske grannen, utan att omnämnas i eftertexterna. Det är ingen jättebra film på något sätt men den dödade en och en halvtimme väldigt effektivt, i alla fall jämfört med hur Grannpatrullen dödade utomjordingar.

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.