Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto beskrivs ofta som spelet där man “stjäl bilar och skjuter folk”. En beskrivning som tveklöst säljer spel, men samtidigt en snäv och snedvriden framställning som inte gör serien rättvisa.

I Grand Theft Auto V återvänder Rockstar till den fiktiva staten San Andreas – baserad på södra Kalifornien. Mycket har dock hänt sedan sist och de som memorerat kartan från Grand Theft Auto: San Andreas får glatt börja om på nytt. San Fierro (San Francisco) och Las Venturas (Las Vegas) lyser nu med sin frånvaro medan Los Santos (Los Angeles) växt så det knakar och på egen hand blivit större än hela den gamla staten. Tillsammans med jättelika landmassor i norr och möjligheten att dyka ner under havsytan, har regionen utökats ordentligt och förvandlats till en omfattande spelvärld. Om du inte kan referera till tidigare spel kan du istället ta en snabb titt på kartan för att få en uppfattning om hur stort det faktiskt är.

Kartan är emellertid inte bara en landmassa med vidsträckta vyer, utan en levande värld som på en och samma gång är extremt trovärdig och komiskt överdriven. Detaljrikedomen i alltifrån miljöer och karaktärsanimationer till hur bilarnas suffletter fälls ner och hur en mörk svettfläck framträder på ryggen då solen står högt är direkt häpnandsveckande. Det enda spelet som kommer i närheten av Grand Theft Auto V:s samtida fokus på skala och detalj är Rockstars egna Red Dead Redemption, och det är något av ett under att allt inte rasar samman likt ett korthus på de snart åtta år gamla spelkonsolerna.

Grand Theft Auto V

Spelet kretsar kring tre huvudpersoner; Michael – en framgångsrik före detta bankrånare, och mindre framgångsrik familjefar, som numera lever en rik och olycklig tillvaro i Rockford Hills (Beverly Hills). Franklin – en kille från “hooden” med drömmar om att lämna hemkvarter och gängkriminalitet bakom sig, men med bleka framtidsutsikter innan han av en slump stöter ihop med den förstnämnda. Samt den impulsive och instabile Trevor – en gammal kumpan till Michael som gått och blivit meth-entreprenör norr om Los Santos. Vanligtvis skulle jag utlåta en suck över de klichéartade karaktärerna, men då hela spelet är en satirisk skildring av det amerikanska samhället blir stereotyperna istället effektfulla och underhållande. Det är även uppfriskande, och betydligt mer intressant, med en välskriven och underhållande handling som fokuserar på relativt vanliga personers ovanliga problem och karriärsval, snarare än ondskefulla världshot och globala konspirationer.

Grand Theft Auto V

Redan i Grand Theft Auto IV med tillhörande episoder korsades tre huvudkaraktärer vägar, om än flyktigt, men i femman har Rockstar tagit konceptet ett steg längre och sammanfört protagonisterna i en gemensam handling. Du kan när som helst skifta fram och tillbaka mellan Michael, Franklin och Trevor som parallellt med den centrala historien även lever sina separata liv med egna bekantskapskretsar och sidouppdrag. Att spela som tre unika personligheter samtidigt är något av ett genidrag som leder till en skön variation och effektivt eliminerar dötid mellan uppdragen. Inte för att man skulle gå sysslolös då det även går att att roa sig med en lång rad av fritidsintressen såsom golf, tennis, jakt, yoga, strippklubbsbesök och fallskärmshoppning.

För första gången i spelserien får vi även bredda vår repertoar och ansvara för förberedelserna inför de större uppdragen. Med Michaels och Trevors erfarenhet och kontaktnät gäller det att rekognoscera och planera inför stötarna, för att därefter involvera lämplig kompetens och anskaffa nödvändig utrustning. Alternativen är aningen begränsade, men valet mellan att slå till snabbt och hårt eller med finess och systematik ger ändå en känsla av ägande över situationen, och bidrar också med ytterligare återspelningsvärde. Att man skiftar mellan de tre protagonisterna skänker även en extra dimension till uppdragen och låter en utföra flera uppgifter utan att det börjar kännas krystat.

Grand Theft Auto V

Som sig bör i ett spel vilket namngivits efter fordonsstöld är bilparken både stor och varierad med flertalet gömda fordon att söka upp och lägga vantarna på. Bilfysiken har även fått en rejäl genomgång sedan det förra spelet och är nu betydligt mer lättkörd och förlåtande. Självfallet går det även att “pimpa” din favoritkärra genom att rulla in till Los Santos Customs. Anpassningsmöjligheterna överstiger de som hittas i flertalet renodlade racingspel med bland annat lack, fälgar, spoilers, färgat däckgummi och diverse trimdelar. Råkar du vara mer praktiskt lagd går det istället utmärk att bestycka din bil med pansarplåt och skottsäkra däck värdigt en ambassadör. För att fullända dina karaktärers image går det så klart även att svänga förbi en frisörsalong, tatuerare, eller någon av de olika klädeskedjornas butiker.

Spelet kommer även med ett flerspelarläge, kallat Grand Theft Auto Online. Online-delen utspelar sig i samma stora värld som huvudspelet, men är helt fristående och låter dig istället generera din egen karriärsbrottsling genom en unik process där du beskriver dennes dagsvanor samt väljer utseendet på hans eller hennes mor- och farföräldrar. Väl ute på Los Santos gator kan du och dina vänner bilda ett gäng och tjäna pengar och ryktbarhet genom att utmana rivaliserande gäng, delta olika former av race, råna butiker eller utföra andra jobb. Precis som i kampanjen kan du sedan spendera dina smutsiga “Benjamins” på bilar, mode och vapen eller investera dem i aktier och fastigheter. Rockstar kommer även låta spelare köpa GTA$ med riktiga pengar genom mikrotransaktioner, men du behöver inte oroa dig för den fruktade “pay-to-win”-modellen då det finns gott om möjligheter att tjäna pengar genom att bara spela och ha skoj.

Grand Theft Auto V

Det ska även påpekas att Grand Theft Auto Online, likt flertalet andra storspel med online-funktioner, har fått en skakig start som kantats av allvarliga problem. Många spelare har rapporterat en rad olika problem medan andra inte ens lyckats ansluta till de överbelastade servrarna. När problemen väl blir åtgärdade finns det dock en enorm potential till en imponerande vuxensandlåda i vilken du leva ut dina mörka drömmar.

About Adam Bing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.