Gordon & Paddy

Animation av alla sorter är något jag alltid älskat. Och även om Disney och Pixar såklart ligger mig varmt om hjärtat så finns det få så saker som är lika roligt som att upptäcka ny och gammal animation från mindre studios.

Gordon & Paddy är baserad på böckerna I Kommissarie Gordon serien skrivna av Ulf Nilsson och Gitte Spee. Grodan Gordon är polischef och tillika stationens ende anställde i början av filmen. Gordon har varit med i leken länge och börjar som han själv säger ”bli för gammalt för sånt här”. Denna tydliga referens till den klassiska polisfilmen dödligt vapen är knappast en slump då Gordon överlag känns som en blandning mellan nämnda films Roger Murtaugh och Leif G. W Persson. Stellan Skarsgård som gör rösten till Gordon låter stundtals väldigt lik G. W med hans karaktäristiska suckar och stön.

Filmen börjar med att Gordon tar sig an ett fall som involverar en stor mängd stulna nötter. Under spaningen träffar han en mus som tas in för förhör. Det visar sig att musen u fråga varken har ett jobb, namn eller ens vet hur gammal hon är. Gordon ger henne därför namnet Paddy och bestämmer sig för att anställa henne och lära upp henne till polis.

Gordon & Paddy är väldigt annorlunda mot merparten av dagens barnfilmer. Den har ett lågt tempo och behandlar på ett mycket imponerande sätt väldigt vuxna ämnen som att acceptera att bli gammal och inse att man kanske inte klarar av allt man kunde förr, vänskap mellan generationsgränserna, fördomar och att övervinna sina rädslor. Den har många likheter med en franska filmen Ernest et Cèlestine (2012) i både ton, tempo och till viss del utseende.

Animationen i Gordon & Paddy är ganska enkel men väldigt vacker att se på, det är som att se en välillustrerad barnbok i rörelse helt enkelt. Det enda jag störde mig lite på var att man på vissa karaktärer använder en teknik där texturen i färgerna står still medans karaktärerna rör sig. Detta är såklart en smaksak om man gillar det eller inte men personligen tycker jag mest det ser konstigt ut, särskilt med tanke på att det bara används på en del av karaktärerna.

Musiken i filmen är enastående bra med perfekt växling mellan lugn och stämningsfull till energisk och fartfylld beroende på vad som händer för tillfället. Den mesta av musiken är av klassisk och ganska folklig typ men ibland så blandas det även in modern elektronisk musik vilket ger en extra krydda som lyfter soundtracket från bra till enastående.

Det spelar ingen roll om du är gammal eller ung Gordon & Paddy är ett perfekt sätt att spendera en timme på vare sig du har barn att dela upplevelsen med eller inte.

Vad gäller filmens presentation på DVD så finns det inte mycket att säga. När man står startar skivan så presenteras man med alternativen att se filmen med eller utan svensk text. Det finns inget extramaterial och även fast filmen har kapiteluppdelning så går det inte att välja kapitlen från någon form av meny. Bilden och ljud håller dock god kvalitet och Dolby Digital 5.1 ljudspåret har förvånansvärt mycket surroundnärvaro för denna typ av film.

Animation av alla sorter är något jag alltid älskat. Och även om Disney och Pixar såklart ligger mig varmt om hjärtat så finns det få så saker som är lika roligt som att upptäcka ny och gammal animation från mindre studios. Gordon & Paddy är baserad på böckerna I Kommissarie Gordon serien skrivna av Ulf Nilsson och Gitte Spee. Grodan Gordon är polischef och tillika stationens ende anställde i början av filmen. Gordon har varit med i leken länge och börjar som han själv säger ”bli för gammalt för sånt här”. Denna tydliga referens till den klassiska polisfilmen dödligt vapen…

Review Overview

Betyg

80

About Alexander Alfonsson

Född och uppvuxen i Norrtälje numera Värmlänning. Född nörd men fick en infall att bli Viltmästare som resulterade i gymnasiegång i Forshaga men slutade med fru och barn i Töcksfors. Inbiten filmsamlare och förhållandevis nybliven cineast under upplärning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.