Gone

Du kanske läste min senaste recension av The Librarian och hur jag dömde ut filmen baserat på dess omslag. Gone höll på att råka ut för samma öde och främst eftersom det saknades betyg på omslaget, till och med från en obskyr landsortstidning.

gone4Jill Parrish (Amanda Seyfried, In Time) kidnappades för ett år sedan. Hon låg i sin säng och sov när någon förde bort henne. Bunden och medvetslös fördes hon ut i vildmarken. När Jill vaknade upp låg hon i botten av ett djupt hål i skogen någonstans i Portland. I botten av jordhålet hittade hon kvarlevor av tidigare offer. Kidnapparen och mördaren klättrade ner och hon lyckades temporärt övermanna honom. Tillräckligt länge för att fly i alla fall. Det är åtminstione vad hon påstår. För polisen hittade inga bevis för att hon utsatts för något. Omfattande svep av skogsområdet gav ingenting och hålet, ja finns det överhuvudtaget?

Polisen tror inte för en sekund på vad Jill berättat eftersom bevisen saknas. När hon ständigt återkommer till polisstationen för att hon tror att det är en seriemördare som härjar och är ansvarig för alla försvunna personer, gör det inte henne till en trovärdigare källa. Att hennes föräldrar dog i en bilolycka när hon var ung har självklart satt sina spår. När ingen tror på henne hamnar hon ett tag på ”dårhuset” och när hon släpps ut flyttar hon och systern Molly (Emily Wickersham) ihop för att Jill inte klarar av att bo själv. När Jill inte jobbar nattskift på en lokal diner går hon själv ut i skogen och söker av det stora skogsområdet efter hålet. Ruta för ruta markeras av på kartan, men ingen lycka ännu.gone1När Jill kommer hem efter en natt från jobbet är Molly inte hemma, vilket är väldigt konstigt eftersom hon har en väldigt viktig tenta samma dag. Molly skulle aldrig missa tentan. Mobilen går direkt till mobilsvar och hon är inte hos pojkvännen. Jill får panik när hon hittar Mollys örhänge på golvet och är övertygad om att hon blivit bortförd. Direkt åker hon till polisen som säger åt henne att lugna ner sig och att Molly säkert dyker upp vilken minut som helst. De gör inget de första 24 timmarna hur som helst. Jill bestämmer sig för att leta reda på Molly själv. Frustrerad, paranoid och på upphällningen med lugnande medel packar Jill ner revolvern i handväskan och ser potentiella förövare i varenda möte. Det tar inte lång tid innan hon hotat en person med revolvern och nu är det henne polisen jagar istället för att fokusera på att hitta Molly. Jill vet att när hon själv var kidnappad så kom kidnapparen för att döda henne inom ett dygn. Tiden rinner ut för Molly eller gör den?

Gone är en fantastiskt bra thriller med bra skådespeleri och genomtänkt berättande. Den når inte riktigt upp i toppbetyg för att den inte blir nagelbitande spännande men nära på. Gone undviker skickligt att landa i stereotyper och klassiska grepp vilket gör att åskådaren funderar över vad som egentligen är sant. Har Jill blivit kidnappad? Var är Molly? Alla som Jill möter upplevs som skummisar, våldtäktsmän eller allmänt underliga typer, men är det för att Jills fantasi löper amok? Paranoian är total och spänningen hålls högt genomgående. Det är först de sista fem minuterna som det avslöjas hur det verkligen ligger till.gone2Berättelsen i Gone är inte orginell på något sätt och det är lätt att avfärda filmen med att vi har sett den förut. Det som skiljer är att den är välberättad och fokus ligger hela tiden på att föra handligen framåt. Det gör att den får ett bra driv och håller spänningen vid liv. Seyfried gör en väldigt bra rolltolkning av den psykiskt sargade Jill och hon är betydligt mer än bara ett vackert ansikte. Gone är definitivt värd att lägga tid på.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.