Golden Globe – En gyllene show

Det är galan som blandar film och tv, galan som är mer avslappnad än Oscarsgalan och galan som ger fantastiska tips på serier och filmer som nyss kommit till våra breddgrader eller som komma skall. Golden Globe är helt enkelt en riktigt gyllene gala.

Jag har med åren kommit att uppskatta Golden Globe-galan i nivå med Oscarsgalan, men frågan är om den inte springer om den gamle guldgubben. Kanske inte i tyngd, för nog vinner en Oscar den striden vilken dag i veckan som helst, men Golden Globe ger bilden av en bransch som trivs tillsammans. En bransch som har skoj, med folk som kämpar i sitt yrke för att prestera det yttersta. De skrattar och kramar om varandra, någon ser ett kärt ansikte och kvällen puttrar fram på ett helmysigt vis. Så även i år. Tyvärr fångade ingen av av de svenska tv-kanalerna galan, men mycket finns lyckligtvis att tillgå via YouTube.

Tina Fey och Amy Pohler stod som värdinnor för kvällen och de gjorde en god insats. Båda är ess inom komedin och det kändes skönt att få ta del deras både milda och bitska humor. Ricky Gervais i all ära, men jag väljer Fey och Pohler som nya favoritvärdar. De kickade igång med lite skämt hit och dit om de närvarande. Ni som sett galor tidigare vet hur det brukar se ut, men det var roligt när James Cameron fick kvällens antagligen största känga för att vara en man som man lever med under ständig tortyr.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LQdpW_hZfik[/youtube]

Bland vinnarna märks Daniel Day-Lewis för rollen som Abraham Lincoln i Steven Spielbergs Lincoln. En film som verkar vara precis sådär bombastisk som Spielberg älskar att göra sina filmer och där Day-Lewis även känns som en given Oscarsvinnare som nog inte är hotad av vare sig Bradley Cooper eller Denzel Washington. Jennifer Lawrence tog hem priset för bästa kvinnliga huvudroll (musikal/komedi) och gav därmed ett plus till Silver Linings Playbook som Bradley Cooper alltså inte vann för. Det är också filmen som verkar slå ett slag för översatta titlar à la 90-tal, då den i Sverige har fått titeln Du gör mig galen.

Mest glädjande för min egen del var Argo som belönades för bästa film (drama), samt att Ben Affleck vann pris för sin fantastiska regi. Att Affleck inte är Oscarsnominerad för just regi får ses som ett hån mot filmen som dock är nominerad för bästa film. En fantastisk historia om ett försök att rädda människor från den amerikanska ambassaden i Iran under en belägring på 70-talet och enligt undertecknad 2012 års bästa film.

Klassiska musikalen Les Misérables plockade två priser med hjälp av Hugh Jackman och Anne Hathaway som i sitt tacktal riktade ett varmt tack till mednominerade Sally Field för att hon visat att man inte behöver bli typecastad som kvinna och fastna i ett fack oavsett hur man börjar sin karriär. Hugh Jackman berättade om sin fru som alltid får honom på fötter även när dagar av överjävliga repetitioner visar sig. Här lyckades både Jackman och Hathaway få fram levande tal som kändes äkta. Det ska dock ska nämnas att det oäkta ibland är det bästa, för kolla nedanstående klipp där Will Ferrell och Kristen Wiig inte bara delar ut pris, utan också gör det på roligast möjliga vis.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0G2jMY3j3mM[/youtube]

Homeland slog till med vinst i kategorierna bästa manliga och kvinnliga skådespelare i en dramaserie, och fastslog det vi som trogen publik redan visste – att det är en fantastisk serie som i två säsonger visat enorm styrka både i sitt sätt att framhäva karaktärer, men framför allt gjort ondskan både förkastlig och förståelig.

Tarantino vann pris för bästa manus för sin Django Unchained och såg uppriktigt överraskad ut när han kom upp på scenen. Han levererade ett tal som kändes avspänt och han var som alltid underhållande. Och när vi ändå är inne på det där med tal, så måste jag så klart nämna Jodie Fosters redan omdebatterade tal i samband med att hon vann kvällens hederspris. Hon pratade om sin karriär, om vikten av privatliv och om sin homosexualitet. Hon gjorde det på ett väldigt bra vis och fick antagligen publiken att älska henne än mer. Fascinerande ändå med skådespelare som inte dyker upp i var och varannan film, men som ändå lyckas vara minnesvärda hela tiden.

Vinnare som kändes självklara var Brave som bästa animerade film, Amour som bästa utländska film där Michael Haneke fick ta emot priset av Arnold Schwarzenegger och Sylvester Stallone, samt Adele som själv såg väldigt förvånad ut, men som ju gjort den bästa filmlåten på år och dagar med sin fantastiska Bondlåt.

Politiska succéserien Game Change gav priser till både Ed Harris och Julianne Moore och hyllade serien Girls vann för bästa serie i genren komedi/musikal, samt pris för bästa kvinnliga skådespelare (komedi /musikal) i Lena Dunham.

golden4

Det bästa talet höll Kevin Costner när han tog emot pris för bästa skådespelare i en tv-film/miniserie för Hatfields & McCoys. Costner berättade om hur han som ung och okänd skådespelare gick på röda mattan på väg mot Golden Globe, hur ingen brydde sig om honom och hur det var Gregory Pecks afton. Han pratade om hur han fick möta film den kvällen och hur hans karriär givit honom mängder med minnen och upplevelser. Det var en rörd och lågmäld Kevin Costner som just där och då påminde om hur bra han är och det gjorde också att galan fick en stjärna som en gång lyst så klart för att sedan slockna, men nu verkar vara tillbaka, kanske inte minst i nya Man of Steel.

Och det är väl det en gala som Golden Globe handlar om. Ja, inte stål alltså, utan om blandningen mellan gammalt och nytt och hur filmstjärnor alltid är filmstjärnor och hur vi som publik fascineras och hela tiden får möjligheter att uppleva fantastiska filmer och tv-serier.

About Mikael Maad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.