Gladiator

I början av 2000-talet kom hemmabio att explodera. 5.1-ljud och bättre bild blev någon för gemene man tack vare DVD. Och mitt i detta kom Gladiator att bli filmen ”alla” skulle äga. Jag har nog haft minst fyra utgåvor av filmen och nu har jag min femte, på 4K UDH. Med det sagt är det lustiga att i vår sexåriga historia är det ännu ingen som har recenserat Ridley Scotts film.

Det är slutet på Marcus Aurelius tid som kejsare. Hans armé befinner sig i Tyskland för att slå tillbaka de sista barbarerna inom imperiet. Ledda av general Maximus förbereder sig armén för ett sista avgörande slag. Maximus är älskad av sina soldater och högt rankad i senaten. Så när Marcus Aurelius meddelar att efter hans död skall Maximus ta över och ge tillbaka makten till senaste så tar han motvilligt på sig detta för han vet att det är det bästa för folket. Men Aurelius son Commodus, själv sugen på makten och att vara kejsare mördar sin far och tvingar Maximus att fly. Han återvänder hem för att finna sin fru och son döda och själv blir han tillfångatagen och såld som slav till Proximo som driver en gladiator-arena. Där påbörjas den långa vägen till frihet och hämnd.

Gladiator är periodfilm när den är som bäst. Det är storslaget och svulstigt, alla karaktärer är större än livet och det är dramatik, romantik och spänning. Det är knappast Ridley Scotts bästa film, tveksamt om den en kommer i på topp fem, vilket dock säger mer om hur många bra filmer Scott har gjort än att Gladiator är dålig. Tvärtom, detta är en fruktansvärt underhållande film som verkligen andas nytt liv i en genre som hade varit död i nästan femtio år. Detta är filmunderhållning när den är som allra bäst. Det är episkt, inte minst på grund av Hans Zimmers fantastiska musik. Detta album är tydligen det mest sålda filmmusikalbumet någonsin och det är lätt att förstå varför. Det är fruktansvärt bra musik genom hela filmen och ger den ytterligen en dimension som bara riktigt bra musik kan göra.

Sedan måste vi prata Russel Crowe. Efter att ha harvat runt i mindre roller och filmer under större delen av 90-talet fick han sitt genombrott med L.A. Confidential som ledde fram till denna roll. Crowe nyttjar sin charm och gigantiska ego till att skapa en roll som är en sådan där once in a lifetime. Han har varit bättre i andra filmer men frågan är om han varit med underhållande i kombination med bra skådespel? Oscarn han vann var ju kompensation för att inte ha vunnit året innan men Maximus är ändå en av hans mest minnesvärda roller. Skönt att han då har Joaquin Phoenix som Commodus. En skådespelare som verkligen kan göra hans karaktär till ett riktigt svin som ingen tycker om och som vi alla längtar efter skall få det han förtjänar. Just balansen mellan dessa två karaktärer är det som gör mycket av filmen för mig. Maximus tanke på hämnd och Commodus storhetsvansinne

Samtidigt finns det saker som inte har åldrats så väl, alla scener med datoranimeringar är så tydliga nu 18 år senare. Det sticker i ögonen på en när man ser scenerna i Rom. Och kvinnorna får verkligen stå tillbaka i denna film, förutom Connie Nielsens karaktär finns det inte en enda kvinna i sikte någonstans.

Vad det gäller skivan finns det inte mycket att klaga på här. Universal har gjort ett riktigt bra jobb med både bild och ljud. Bilden är en märkbar förbättring från blu-ray och ljudet likaså. Detta är den typ av film där jag fick sänka ett par steg från mitt normala ljudläge för att det var för mycket ljud i actionscenerna. Däremot lämnar skivan i övrigt mycket att önska. Extramaterial som låg med på skiva två på blu-ray finns inte med här.

Gladiator är inte samma måste köp idag som för 18 år sedan men är fortfarande en film som roar och har man en bra hemmabio hemma som klarar 4K är detta helt klart en demoskiva att imponera vänner och bekanta med.

I början av 2000-talet kom hemmabio att explodera. 5.1-ljud och bättre bild blev någon för gemene man tack vare DVD. Och mitt i detta kom Gladiator att bli filmen ”alla” skulle äga. Jag har nog haft minst fyra utgåvor av filmen och nu har jag min femte, på 4K UDH. Med det sagt är det lustiga att i vår sexåriga historia är det ännu ingen som har recenserat Ridley Scotts film. Det är slutet på Marcus Aurelius tid som kejsare. Hans armé befinner sig i Tyskland för att slå tillbaka de sista barbarerna inom imperiet. Ledda av general Maximus förbereder…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.