Girls – The Complete First Season

HBO:s succé-serie Girls är både skapad och till stora delar skriven av, nya stjärnskottet Lena Dunham, som även innehar huvudrollen som Hanna Horvath. Serien kretsar kring fyra unga tjejer som bor och verkar i New York. girls_dunhamDet är lite förenklat att kalla Girls för ett Sex and the City med en ungdomligare infallsvinkel, men med lite fantasi så skulle faktiskt Hanna (Lena Dunham), Marnie (Allison Williams), Jessa (Jemima Kirke) och Shoshanna (Zosia Mamet), fungera som yngre versioner av Carrie, Samantha, Charlotte och Miranda. Den gemensamma nämnaren för den yngre kvartetten är att de alla i grunden är osäkra personer som lever sina liv utefter yttre förväntningar. Med hjälp av den klassiska parhästen, humor och allvar, skall vi få lära känna dessa unga kvinnor lite närmare. Hollywoods kelgris inom relations-humor-facket, Judd Apatow, är tillsammans med Lena Dunham exekutiv producent för första säsongen. Något som kan ge er en hint om seriens anslag. Ibland får man faktiskt ha skämskudden nära till hands. Vissa segment av serien känns så bisarra att de inte kan vara annat än verklighetsbaserade.

Girls_3

Det känns och syns att detta är Lena Dunhams serie på många sätt. Det är hennes karaktär som är mest intressant och mest levande, och den vi ser mest av. Och även om de andra tjejerna blir mer intressanta ju längre serien går, så blir de inget mer än skrivna och uppenbart spelade biroller, medan det känns som att Dunham spelar sig själv i mångt och mycket. Dunhams Hanna Horvath är den enda karaktären som blottar sig på riktigt och då menar jag inte bara hennes nakna eskapader. Som kontrast till det skeva ideal som vi är vana att se i filmer och tv-serier är det dock befriande att se en kvinna med både runda höfter och bullig mage i all sin naturlighet.

Hanna drömmer om att slå igenom som författare, hon bor tillsammans med sin bästa kompis Marnie, samtidigt som hon försöker skaffa sig ett jobb efter att hennes föräldrar dragit åt den ekonomiska svångremmen efter två år i New York utan egen inkomst. Hanna har ett komplicerat sexuellt förhållande till Adam, en svårgreppbar individ som ger henne tvetydiga signaler. Vissa skulle kalla det för ett självdestruktivt förhållande. Adam är för övrigt en av de mest unika och svårbegripliga karaktärer jag sett i en tv-serie på mycket länge, och ingen man fäster sig vid. Men ju mer som vi får veta om honom, desto mer börjar man gilla honom, och vid slutet av säsong ett är han en av de karaktärer som jag gillar mest.Girls_3Marnie, Hannas sambo, jobbar i receptionen på ett konstgalleri, har ett känslomässigt iskallt förhållande med sin extremt snälla pojkvän Charlie och är sinnebilden för en känslomässigt och sexuellt hämmad person. Hon inser inte att hon är fast i ett Cosmopolitan-kvinnoideal som inte stämmer överens med verkligheten.

Jessa och Shoshanna är kusiner, och blir även de sambos när Jessa flyttar in hos Shoshanna efter ännu ett av sina globetrottande äventyr. Jessa får representera det frigjorda, öppna och världsvana i gruppen. Men bakom den självsäkra ytan finns även en osäkerhet. Shoshannas största problem i livet är att hon är över tjugo och fortfarande oskuld och som karaktär så utvecklas hon inte nämnvärt under första säsongens tio avsnitt.

Första säsongen av Girls ger mig intrycket av att vara en ”hitta dig själv”-serie med ambitionen att få unga kvinnor att fundera lite på sina liv genom att lyfta fram frågor om kärlek, sex, karriär och relationer, i en salig blandning. Är då Girls en serie bara för tjejer/kvinnor? På den frågan är svaret absolut nej. Det allra mesta som avhandlas är lika applicerbart på män som kvinnor, kanske är det till och med så att det icke direkta tilltalet gör det hela mer intressant för oss män? Identitetsfrågorna löper som en röd tråd genom Girls, och precis när man tycker att ett avsnitt flummat iväg för mycket, så dyker den röda tråden upp och räddar situationen. Kan seriens bikaraktärer blomma ut under säsong två så kan det här bli både riktigt roligt och intressant. Det finns en hel drös med extramaterial som jag sparar till en regnig sommardag.

 

HBO:s succé-serie Girls är både skapad och till stora delar skriven av, nya stjärnskottet Lena Dunham, som även innehar huvudrollen som Hanna Horvath. Serien kretsar kring fyra unga tjejer som bor och verkar i New York. Det är lite förenklat att kalla Girls för ett Sex and the City med en ungdomligare infallsvinkel, men med lite fantasi så skulle faktiskt Hanna (Lena Dunham), Marnie (Allison Williams), Jessa (Jemima Kirke) och Shoshanna (Zosia Mamet), fungera som yngre versioner av Carrie, Samantha, Charlotte och Miranda. Den gemensamma nämnaren för den yngre kvartetten är att de alla i grunden är osäkra personer som…

Review Overview

Betyg

60

About Erik Larsson

Hinner allt mer sällan hitta tid att se och skriva om film i den omfattning jag önskar, därför är jag numera ofta extremt selektiv i mina val av filmer, klämmer dock in en och annan mainstream-film för att inte helt tappa kontakten med vad som är aktuellt. Är en av grundarna till Filmfenix och driver även filmpoden Film(sökarna).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.