Geostorm

Jag och min pojkvän gillar naturkatastroffilmer. Vi vet att de generellt inte är så bra men att se städer dränkas i vatten eller brinna ner till grunden viskar alltid löften om häftiga specialeffekter och wow-faktorn magnifieras alltid av att se spektaklen på en stor bioduk med sprängande ljud i högtalarna. Det är en upplevelse vi helt enkelt är stormförtjusta i och vi kan allt som oftast bortse från den dåliga karaktärsutvecklingen och lövtunna berättelsen. Mina förväntningar låg kanske därför på en nivå som är högre än genomsnittet för Geostorm.

Filmen inleds med att en flicka berättar om allt som pågår just nu i vår värld. Medeltemperaturen stiger, vattenytan stiger och dödssiffrorna stiger även de. Därför har alla länder gått ihop för att bygga vädersatelliter som styrs av den internationella rymdstationen kallad Dutch Boy. Dessa vädersatelliter hjälper till att styra jordens väder för betydligt mer behagliga levnadsförhållanden. Ledaren på Dutch Boy är Jake Lawson, spelad av Gerard Butler, men ersätts snart av sin bror på grund av sin problematiska attityd. Tre år senare uppstår det komplikationer med vädersatelliterna. I en by i Afghanistan har allt och alla har frysts till is. Jake tas då åter in igen för att luska ut vad som ligger bakom de tekniska problemen på rymdstationen.

Invånare i Afghanistan har frysts till is.

Vad som följer är ett långt detektivarbete. Ett väldigt, väldigt långt sådant. Jag sitter med filmpubliken i stormens hejaklacksavdelning men min laganda sipprar sakta ur mig och jag undrar varför katastroferna bara värmer avbytarbänken. Vid några tillfällen får ödeläggelsen chans att visa vad den går för men innan jag hinner göra vågen så har den skyhöga tsunamin på duken redan lagt sig. Filmen som utgav sig för att vara en effektfull actionrulle har nu tappat sin lösmustasch och dess sanna identitet har uppenbarat sig i form av ett löskokt avsnitt av C.S.I med inslag av naturkatastrofer snarare än att ha dem som sitt huvudnummer.

Rymdstationen Dutch Boy.

Skådespelarna gör så gott de kan med vad som har serverats dem i manusform. Även om de tävlar mot mållinjen om att vara mest förutsägbara, ha mest korkade repliker och motiv så står de alla förenade i att inte bry sig och kan stolt säga att de lade fram sina dumheter på ett välgjort sätt. Men man vinner inga priser för att göra något dåligt på ett bra sätt och man vinner inte min kärlek som filmtittare heller. Det blir möjligen bra på det komiskt dåliga sättet men den sortens självmedvetenhet tror jag inte var uppsåtligt under filmskapandet.

När allt är över och askan har lagt sig är den här filmen inte jordens undergång. Den är inte den fulländade specialeffektsdusch som jag hoppades på, för vad är en medioker naturkatastroffilm utan naturkatastrofer? De korta scenerna som väl fick sticka fram emellanåt var precis så snygga som jag hoppades på och kanske hade det varit en livboj för filmen om de fick vara längre och fler.

En andra åsikt:
Likt Nathalie tycker jag om katastroffilmer. Väldigt mycket dessutom. Lite av ett guilty pleasure, ska sägas. Allt från Independence Day (1996) och Armageddon (1998) till Dante´s Peak (1997) och Day After Tomorrow (2004) har jag sett både en och fyra gånger, och skulle gärna vilja kika en femte. Geostorm skiljer sig en aning från nyss nämnda filmer då det inte är en naturkatastrof eller en invadering av utomjordingar som är filmens bad guy – utan här är det människan själv.

Tyvärr, kanske är fel uttryck egentligen, får vi inte se mycket till naturkatastrofer, utan istället bjuds vi till en valfri medioker FBI-/CSI-/Secret Service-thriller där huvudfokus ligger på att hitta vem det som ligger bakom sabotaget på ICSS (International Climate Space Station) snarare än den annalkande geostormen. Visst, i slutändan är det självklart geostormen som är hotet mot mänskligheten, men den kommer i skymundan i det mindre intressanta detektivarbetet.

När filmen går i mål kan jag inte undgå att känna mig besviken. Det blev inte en total ödeläggelse av jorden som jag hade förväntat mig. Geostormen är ordentligt tafatt i jämförelse med istiden i Day After Tomorrow eller undergången i 2012 (2009), och manuset hade varit bra mycket intressantare ifall det hade varit en glitch i ISS som orsakade detta istället för mänskligt sabotage.
(Texten uppdaterad 24/3-18 av Kenny Nordgren)

Jag och min pojkvän gillar naturkatastroffilmer. Vi vet att de generellt inte är så bra men att se städer dränkas i vatten eller brinna ner till grunden viskar alltid löften om häftiga specialeffekter och wow-faktorn magnifieras alltid av att se spektaklen på en stor bioduk med sprängande ljud i högtalarna. Det är en upplevelse vi helt enkelt är stormförtjusta i och vi kan allt som oftast bortse från den dåliga karaktärsutvecklingen och lövtunna berättelsen. Mina förväntningar låg kanske därför på en nivå som är högre än genomsnittet för Geostorm. Filmen inleds med att en flicka berättar om allt som pågår…

Review Overview

Betyg

50

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.