Gemini Man (4K UHD)

I marknadsföringen av Ang Lees senaste blockbuster är det två saker som har varit helt oundvikliga att missa. Den visas med 60 bilder per sekund (Till skillnad från majoriteten av alla filmer som visas med 24 bilder per sekund) och Will Smiths karaktär ställs mot en yngre version av sig själv. Men det resterande då? Finns det en bra film under all digital magi?

Gemini Man är vad vi filmälskare kan kalla ett ”prövat kort”. Filmen handlar om Henry Brogan (Will Smith), en desillusionerad agent för den amerikanska staten som tappar tron på att genomföra lönnmord för moderlandet. När han upptäcker att ett av hans offer var oskyldigt blir han snart en måltavla för de som han hittills har kallat sina kollegor. Det som sticker ut i sammanhanget är att den som skickas ut för att mörda honom är en yngre klon av honom själv. En karaktär som kommer till liv genom Will Smiths skådespeleri och en digital föryngringsprocess. Till skillnad från Scorseses The Irishman, tar inte Gemini Man oss lika djupt in i uncanny valley med sina digitala effekter. Den yngre versionen av Will Smith ser i princip ut som vi minns honom i klassiska tv-serien Fresh Prince of Bel Air.

Längs vägen lär Henry känna en före detta kollega som heter Danny, spelad av Mary Elizabeth Winstead. Genom att hjälpa Henry hamnar hon själv i skottgluggen och väljer att följa med lönnmördaren på ett något oklart uppdrag som tar de på en resa runt jordklotet. Om ni kan släppa den banala handlingen är det en film som underhåller i stunden genom jakt, action och knytnävsslag. Clive Owens motiv till att klona Brogan är vaga som bäst. Hans insats i filmen skvallrar även om att han själv känner likadant om sin plats i filmen.

Att sälja in filmen med sin högre bildfrekvens fungerade inte för mig. Helt ärligt har jag svårt att förstå vem som skulle bli imponerad? De flesta av oss som såg Peter Jacksons Hobbit-trilogi på bio har få positiva ord att yttra om de filmernas 48 bilder per sekund. I Gemini Man är effekten någon form av hyperrealism som drar en ur handlingen och får en att misstänka att det är en hemvideo från en privat resa vi tittar på. Missförstå mig rätt, den ser fantastisk ut, ljudspåret låter fantastiskt men filmen drar inte in mig på det sättet som Ang Lee beskriver att tilltaget skall göra i sina intervjuer.

Gemini Man har en välbekant handling med få överraskningar som stundtals lyckas rycka med en i sitt höga tempo genom häftiga actionsekvenser och spektakulära stunts. Tyvärr är filmen inte tillräckligt minnesvärd för att göra något bestående intryck. Det jag ändå kan ta med mig är att en digital föryngringsprocess kan fungera under rätt omständigheter och att filmer visade med 60 bilder per sekund inte är för mig.

Utgåvan:
Efter att hjärnan hunnit vänja sig med att Gemini Man visas med 60 bilder per sekund, går det snabbt att konstatera att denna utgåvan ser helt fantastisk ut. 4k-mastern är knivskarp och färgerna helt fantastiska. Dolby Atmos-ljudspåret levererar på samma nivå som bilden och cementerar denna utgåvan som en referensfilm för formatet. Enda som drar ner betyget på utgåvan är att det inte finns något alternativ att se filmen med lägre bildantal per sekund (utan att byta till blu-ray och 1080p) samt en svag katalog av extramaterial.

I marknadsföringen av Ang Lees senaste blockbuster är det två saker som har varit helt oundvikliga att missa. Den visas med 60 bilder per sekund (Till skillnad från majoriteten av alla filmer som visas med 24 bilder per sekund) och Will Smiths karaktär ställs mot en yngre version av sig själv. Men det resterande då? Finns det en bra film under all digital magi? Gemini Man är vad vi filmälskare kan kalla ett "prövat kort". Filmen handlar om Henry Brogan (Will Smith), en desillusionerad agent för den amerikanska staten som tappar tron på att genomföra lönnmord för moderlandet. När han…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.