Gears 5

Gears of War är tillbaka och jag fick åter chansen att återvända till en spelserie från förr för att recensera! I fallet Gears of War har jag missat Gears of War 4 och Gears of War: Judgment, men efter 40 minuter catch up på Youtube så kände jag mig redo att sparka igång Gears 5

Gears 5 fortsätter strax efter slutet på Gears of War 4 och likt föregångaren är det den yngre generationen som står i centrum. Spelar du ensam kommer du nästan uteslutande spela som huvudpersonen Kait som under spelets gång söker svar om sitt förflutna och sin koppling till The Swarm samtidigt som striderna mot The Swarm rasar. Hela storyn i Gears 5 känns välgjord, genomtänkt och intressant. Berättandet sker både under spelandets gång och i mellansekvenser som är snygga, välavvägda, lagom långa och med innehåll som gör att man inte passar på att ta en toapaus. Karaktärerna är även de intressanta och har ett oväntat (för Gears of War) djup.

Själva spelandet känns bekant men förfinat. Spelkontrollen är sig lik med den där lilla trögheten som ger en känsla av tyngd till karaktärerna. Men det funkar som förr finfint att ta skydd, kasta sig mellan skydden och skjuta från dessa både i blindo och genom siktet. Nytt för mig men inte riktigt för serien är roboten Jack som troget följer med dig under hela kampanjen och tillochmed är en spelbar karaktär i co-op läget. Jack fungerar som en supportkaraktär som med flertalet olika förmågor verkligen kan vara till hjälp. Du kan även samla på dig komponenter för att låsa upp och uppgradera Jacks förmågor om du ser dig omkring lite extra noggrant under spelandet. Utbudet på förmågorna är ganska brett och väldigt varierat, vilka du använder beror dels på situationen men även på din spelstil. På det stora hela känns Jack som ett riktigt bra inslag som verkligen erbjuder understöd och ger dig möjlighet att tackla motståndet på lite olika sätt.

Har du ingen tidigare erfarenhet av Gears of War finns nu en tutorial i form av ”Boot Camp” som på ett föredömligt sätt går igenom grunderna med dig utan att det blir långtråkigt. Svårighetsgraden bör vridas upp ett snäpp om man är van vid Gears of War, dock kan det bli lite frustrerande att spela ensam på de högre svårighetsgraderna. Spelar du inte Co-op får du räkna med att dra större delen av lasset själv. Under kampanjen finns det tillfällen då du fritt får utforska en större del av världen med din segeldrivna släde. Det är förstås inte en gigantisk öppen värld som i Skyrim eller GTA vi pratar om utan mer ett stort avgränsat område med några olika plaster att besöka. De platser som inte hör till huvuduppdragen ger dig en chans att hitta lite vapen och ammunition samt uppgraderingar till Jack. Jag är lite kluven över dessa delar av spelet. Jag gillar verkligen tanken på att bryta upp de ganska linjära huvuduppdragen med lite frihet men som det är nu är sidosysslorna tämligen simpla och förutsägbara. De är verkligen inte dåliga men inte så bra att jag känner mig supermotiverad att ta mig an dem. Å andra sidan så gör det inte ont att surfa runt med släden i de fantastiskt vackra miljöerna. Sammanfattningsvis så finns det verkligen potential som inte riktigt kommer till sin rätta men det påverkar heller inte kampanjen negativt.

Glida runt i ett sanslöst snyggt ökenlandskap är inte fy skam.

När eftertexterna till kampanjen rullar är jag faktiskt riktigt imponerad över både storyn och spelupplevelsen. Actionen är verkligen på topp under striderna och själva skjutandet (och sågandet) är riktigt roligt. I princip alla strider underhåller och det är inte sällan jag kommer på mig själv med att se fram emot nästa chans att få göra slarvsylta av fienderna.

När kampanjen, som för övrigt bjöd på ett respektabelt antal timmar, är över finns förstås multiplayer kvar att ge sig i kast med. Här finns tre olika sätta att spela med och/eller mot andra spelare. Versus och Horde kommer de flesta som spelat Geras of War tidigare att känna igen, medan Escape är nyhet för Gears 5. Eftersom Escape är nytt gav jag mig i kast med det först. I Escape ska du och upp till två medspelare infiltratera ett Swarm hive och förstöra det inifrån. En bomb placeras när banan börjar och sedan gäller det att ta sig ut före gasen från bomben kommer ikapp. Givetvis måste du skjuta, såga och spränga dig igenom en hög av fiender medans gasen sniffar er i hälarna. Du väljer mellan sex spelbara karaktärer där varje karaktär har en egen unik specialförmåga. Varje karaktär kan dessutom uppgraderas med kort som ger dig diverse olika övertag och bonusar.

Uppgraderingskort för Horde och Escape

Att ge sig an Escape som första multiplayerläge efter drygt 6 års uppehåll från Gears of War var inte mitt smartaste drag. Escape ställer tämligen höga krav på dig och dina medspelare om man vill ta sig ut med livet i behåll och dessutom få till en bra tid. Bristen på ammunition är konstant och att hålla ihop är i princip ett krav för att överleva.

Hembesök hos The Swarm med endast en pistol och alldeles för lite ammunition, välkommen till Escape!

Efter ett antal förlorade matcher Escape växlade jag över Horde där upplägget med specialförmågor och uppgraderingskort är detsamma. I Horde finns det ännu fler karaktärer att välja mellan och ditt lag består nu av fem istället för tre. Likt förr kommer fienderna i vågor och antalet samt svårighetsgraden ökar allt eftersom. Nytt är att det vid jämna intervaller dyker upp små generatorer som om man tar över dem konstant genererar poäng till ditt lag. Detta gör att man inte kan låsa sig helt till en viss position på kartan utan faktiskt måste ta sig utanför basen man byggt eller rent av flytta den. Horde är riktigt roligt när man spelar med vänner eller bara med ett välfungerande lag.

Den som vill vrida upp svårighetsgraden i Escape eller Horde kommer inte bli besviken!

Versus är förstås spelare mot spelare, upp till fem per lag, som gör upp i ett av flera spellägen. Som inbiten FPS multiplayerspelare var jag lite tveksam till att spela mot andra spelare i tredjeperson men den tveksamheten försvann oväntat fort. Har du likt jag undvikt Versus multiplayern i tidigare Gears of War spel finns nu spelläget Arcade där du väljer bland flertalet karaktärer med olika förmågor och tjänar in poäng att köpa vapen för under matchens gång. Arcade är roligt och det är trevligt att kunna påverka sin utrustning genom prestation men det är först under Classic Quickplay jag blir riktigt engagerad. Under denna flik hittar du åt alla klassiska spellägen som: Team Deatmatch, King of The hill och Arms Race. Matcherna går fort att hitta, håller högt tempo och tar inte allt för lång tid. Alla slåss med samma förutsättningar, sånär som på utseendet. Perfekt om man får en stund över och vill spendera den med att såga i andra spelare med Lancern!

Sist men inte minst finns en kategori med rankade matcher för de som verkligen vill klargöra vem som är bäst. Det finns fem olika divisioner och fem olika spellägen. Vilken division du hamnar i avgörs efter dina fem första matcher. Gör du sedan bra ifrån dig kommer du klättra i divisionslistan medans om sämre resultat kommer resultera i att du blir nerpetad. Resultaten är skilda mellan de olika spellägena, så du kan hamna i division silver i Team Deatmatch och division brons i King of the hill.

Summa summarum är Gears 5 ett riktigt bra spel med en välpolerad kampanj som bjuder på riktigt tung action. Lägg till det ett brett utbud av multiplayer möjligheter. Tekniskt ser det riktigt bra ut där de fantastiskt detaljrika miljöerna sticker ut. Under min genomspelning på PC har Gears 5 flutit riktigt bra utan större buggar. Dock har det dykt upp en del patcher under min tid med spelet så uppenbarligen har det funnits lite fel här och där.

Gears of War är tillbaka och jag fick åter chansen att återvända till en spelserie från förr för att recensera! I fallet Gears of War har jag missat Gears of War 4 och Gears of War: Judgment, men efter 40 minuter catch up på Youtube så kände jag mig redo att sparka igång Gears 5 Gears 5 fortsätter strax efter slutet på Gears of War 4 och likt föregångaren är det den yngre generationen som står i centrum. Spelar du ensam kommer du nästan uteslutande spela som huvudpersonen Kait som under spelets gång söker svar om sitt förflutna och sin…

Review Overview

Betyg

90

About Petter Nergård

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.