Gangster Squad

Ett svep med blicken och du ser cigarröken ligga tät över den polerade bardisken. Kvinnor i eleganta klänningar rör sig runt män med lika eleganta kostymer. Någon tar av sig sin hatt och avnjuter ett glas Bourbon. En annan kliver ut på gatan och fläktas av den varma sommarbrisen. Om det är så att du tycker att det här verkar vara en lockande miljö och du förväntar dig en historia med hårdkokta gangsters som hamnar i spännande situationer. Håll dig då för faaaan, långt borta från Gangster Squad.

Jaha ja, det såg lovande ut på trailern. Som så ofta nu för tiden. Josh Brolin (Men in Black 3) och Ryan Gosling (Drive) i en miljö där män slänger sina polisbrickor för att kämpa mot den okända gangstern Mickey Cohen som i Sean Penns (This Must Be the Place) gestaltning verkar vara övertygande ond och med en näsa som ser overkligt OVERKLIG ut. Nick Nolte (Warrior) som polischef och Emma Stone (The Amazing Spider-Man) som förföriskt mystisk kvinna i klassiskt fodral. Det såg som sagt lovande ut, men det står ganska snabbt klart att det här är en historia tunnare än tinad is och där allt krut har lagts på ytlighet.

Nåväl, innan vi drar sågen rakt genom benen på den här storyfattiga dyngprodukten kan det vara på sin plats att ge en bakgrund. Året är 1949 och vi är i Los Angeles. Som så ofta i en gangstermiljö är alla köpta. Poliser och domare äter tillsammans med skurkarna och ingen vet egentligen vem de kan lita på. I den här världen finns John O’Mara som är polis och som tröttnat på hur alla alltid går fria. En dag blir han inkallad på kontoret och tilldelad ett uppdrag där han med alla möjliga medel ska slå till mot Mickey Cohen som slagit sina klor i staden och gjort den korrupt. O’Mara tackar för förtroendet och väljer sina män med omsorg. Där hemma väntar hans hustru och barn, men gode John tänker att det självklart finns plats för en god hjälte i Los Angeles även om ett jobb där man dagligen duckar för kulor knappast är något som Socialstyrelsen skulle rekommendera. Där sätter jag punkt, mer är inte värt att veta och även om du nu vet, så råder jag dig att låta den här filmen förbli osedd för resten av livet.

Någon måtta får det nämligen vara. Regissören Ruben Fleischer har ingen aning om vad han håller på med eller vad han vill åstadkomma. Han har sett en och annan gangsterrulle och tänker att om han tar alla bitarna som brukar ingå så blir det automatiskt bra. Nej, nej, nej. Det blir inte alls bra. Det blir tunnt, lättviktigt, ointressant. Zombieland-regissören visar att allt han rör vid inte blir guld. Måhända kattguld, men som du säkerligen vet är det inget som går att få ett värde på. Och förutom att filmen är ytlig så är den sprängfylld med repliker som är hopplösa rakt igenom. Josh Brolin väser med sin Christian Bale-liknande röst och pratar precis som man skulle göra om man försökte göra parodi på hela gangster-genren. Inte ens Ryan Gosling, en skådespelare av rang, hittar rätt. Hans mjuk-tuffa polis med pipig röst känns som en radio som inte hittar rätt frekvens men som febrilt rattar mellan banden för att få ljud. Det är sanslöst märkligt hur illa ställt det är med allt i den här historien. När Sean Penn vid ett tillfälle står med k-pisten redo att blysätta sina fiender gör han det i slow-motion samtidigt som han utbrister ”-Here comes Santa Claus”. Utropstecken, frågetecken och ett stilla MEN VAD FAN HÅLLER DU PÅ MED?

Finns det värde någonstans? Svar nej, inte tillräckligt för att motivera någon att slänga sina pengar in i en biokassa. Den är tämligen snygg men det finns ju många filmer i liknande genrer som är snygga. Hattar, snygga bilar och välputsade skor i rätt 40/50-tals miljö lockar sinnet och får en del av mig att mysa, men i samma sekund som myset avbryts av ett agerande eller en replik, ja då är det kört.

Gangster Squad är 2013 års hittills sämsta film och ligger bra till för att ta hem titeln 2000-talets största fiasko och kommer vara en viktig hörnsten för framtida filmskapare. Någon lärare på världens filmskolor borde nämligen säga:

-Om ni vill skapa den här typen av film… då kan ni dra åt helvete.

About Mikael Maad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.