Game of Thrones – Säsong 8

Då var det dags att avsluta en av de största tv-serierna någonsin. Game of Thrones är ett fenomen som fick folk som i vanliga fall fnyst åt fantasy att sätta sig ner varje måndag för att se ett nytt avsnitt. Serien blev ett fenomen och de fyra första säsongerna håller jag bland det bästa som har gjort bland tv-serier, det är historieberättande utan dess like. Tyvärr har serien inte hållit samma kvalité de sista säsongerna så frågan är om man kan avsluta på ett värdigt sätt?

För mig var säsong 7 en besvikelse. Mycket av det tajta historieberättandet med logiska karaktärer som följde sina egna agendor var borta till förmån för något som mer liknade en såpa i fantasymiljö. Inte att jag tyckte säsongen var dålig, men det var den hittills svagaste av de sju som gått. Det var framförallt att karaktärerna började göra ologiska saker som bröt mot hur de tidigare hade agerat och att fokuset på diplomati och intriger försvann till förmån för mer action och slag.

Men jag hade förhoppningar på sista säsongen ändå. Tänkte att skaparna av serien David Benioff och D. B. Weiss visste vad de gjorde och skulle ge oss ett värdigt avslut. Så fel jag hade, det finns många serier som har hållit på alldeles för länge och borde ha avslutats i förtid. Det är så uppenbart att även detta gällde Game of Thrones, en av de bästa serierna någonsin. Denna sista säsong är nästan en total katastrof i misstag och idioti. Ingen av karaktärerna gör något som ens är i närheten av vad de borde göra. Det är fokus på action och stora slag där det sker ologiska händelser hela tiden. Det är som att se alltid som byggt upp bara smulas sönder framför sig. Och det gör mig ledsen, att se något som var så bra under tredje och fjärde säsongen bli så kriminellt uselt.

Ungefär samma blick som jag hade när sista avsnittet var slut

Vi kan väl nu konstatera att mycket av det som gjorde serien bra är på grund av George R. R. Martin böcker, inte på hur Benioff och Weiss har adapterat dem. Så länge det fanns böcker att luta sig emot gick serien bra. När dessa försvann under säsong 6 gick serien kraftigt ner i kvalité då skaparna själva inte är förmögna att skriva handling och karaktärsutveckling. Jag tror personligen att de tog sig vatten över huvudet när de skrev på för att göra serien men att Martins böcker dolde mycket av detta, men nu när vi är i slutet och de skall göra något själva så blir det bara pannkaka.

Det finns så mycket här, Varys som lyckats överleva Aerys II Targaryen som hans Master of Whisperers blir här en total idiot som leder sig själv in i döden, Dothraki dör i slaget i Winterfell för att se vara full styrka igen när man kommer till King’s Landing, karaktärer som har spelat ut sin roll dyker upp bara för att få ett avslut, personen som i flera säsonger sagt att han inte kan bli kung blir kung. Och allt detta hade varit okej om det funnits något i avsnitten som visade varför det blev så, men nu händer det bara och är totalt ologiskt.

Golden Company, det mest onödiga inslaget i hela säsongen? Fyllde verkligen ingen funktion.

Vad det gäller utgåvan finns det inte mycket att klaga på, bild och ljud är som vanligt riktigt bra. Dolby Atmos och kristallklar bild. Det finns också ett antal kommentarspår till avsnitten samt dokumentärer där man diskutera den sista säsongen och dess olika aspekter. Rekommenderas för övrigt om man vill få ännu mer vatten på sin kvarn om Benioff och Weiss och deras total brist på koll.

Jag är väldigt negativ men jag förväntar mig mer av en serie som Game of Thrones, som har varit så bra länge och sedan landar med ett sådant magplask. Att HBO släppte igenom detta förvånar mig. Någon, någonstans borde ha reagerat.

Då var det dags att avsluta en av de största tv-serierna någonsin. Game of Thrones är ett fenomen som fick folk som i vanliga fall fnyst åt fantasy att sätta sig ner varje måndag för att se ett nytt avsnitt. Serien blev ett fenomen och de fyra första säsongerna håller jag bland det bästa som har gjort bland tv-serier, det är historieberättande utan dess like. Tyvärr har serien inte hållit samma kvalité de sista säsongerna så frågan är om man kan avsluta på ett värdigt sätt? För mig var säsong 7 en besvikelse. Mycket av det tajta historieberättandet med logiska…

Review Overview

Betyg

30

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.