Futurama – Säsong 7

Jag har ett ganska komplicerat förhållande till komedigenren, speciellt när det gäller TV. Unisont hyllade serier som Arrested Development eller omåttligt populära The Big Bang Theory fungerar inte alls på mig. Antingen blir jag irriterad eller inte tillräckligt överraskad, men framförallt så skrattar jag inte. Men det finns undantag, som exempelvis Futurama, hur mossigt det än må låta.

bender

Sedan comebacken och flytten till Comedy Central verkar Futurama ha hittat sin plats i tillvaron. 13 avsnitt per säsong i samma formula som alltid. Det är som en trygg varm filt eller ett välbekant gammal kompisgäng där man alltid är välkommen. I den här säsongen får Bender helt plötsligt en son, Hermes väljer att uppgradera sig och Professor Farnsworth får chansen att reda ut sin trassliga relation till föräldrarna. Samtidigt fortsätter Leela och Fry sin trevande kärlekshistoria.

I de två föregående säsongerna, de första sedan uppehållet på ett par år, led en del avsnitt av att de trasslade till handlingen onödigt mycket. Har man en speltid på 20 minuter gäller det att renodla berättelsen snabbt för att fånga tittaren. Till denna säsong har man lyckats städa bort den ovanan och presenterar väl avvägda berättelser som inte kräver oändligt antal snurrar första minuterna. Det känns välberättat helt enkelt. Sedan är berättelserna i sig inte rädda för att ta ut svängarna och vara ganska extrema. Ett par avsnitt har en premiss som är ordentligt vrickad, men man tappar aldrig fotfästet för det, mycket tack vare att man känner karaktärerna väl och vet vilka premisser som gäller i seriens universum. Ibland blir det nästa lite obehagligt med en del ganska extrema eller våldsamma inslag, men aldrig på bekostnad av skratten.

DL5qVJag tycker även att man har en bra mix av nördiga referenser, slapstick, ordvitsar och skämt som bygger karaktärernas personlighet. Visst har man kanske sett vissa varianter av dem tidigare, främst poänger kring att Fry är korkad eller Benders hedonistiska attityd, men än så länge känns det åtminstone inte trött eller mossigt. Frågan är kanske hur många säsonger till det håller? Här tar man några få lite djärvare beslut, bland annat tar man några bikaraktärer av daga rätt oväntat. Risken finns att det blir mer av den varan framöver och att lite väl många skämt upprepar sig, men än så länge håller sig Futurama långt ifrån att plana ut i tröttsam självupprepning som The Simpsons gjort under drygt tio år. Jag tror en delförklaring kan vara att man numera håller sig till mer lämpliga 13 avsnitt istället för nästan det dubbla. Det blir mer tid över till att skriva avsnitten och det innebär att utfyllningarna och de frocerade nödlösningarna blir färre.

Efter återkomsten gjordes även några finjusteringar rent tekniskt. Man bytte bildformat från 4:3 till 16:9 och tog till ännu större del hjälp av datorer i animeringarna. Serien är fortfarande enkel, men med en del snygga digitala finesser och ett träffsäkert bildspråk. Det som stör mig mest är att jag sällan eller aldrig hinner läsa det lilla skämt som inleder varje introsekvens, något som förmodligen är medvetet. Fox presenterar hela kalaset i en smidigt förpackad 2-discutgåva. Varje avsnitt är utrustat med ett välbefolkat kommentarspår och det finns fullt tillräckligt med övrigt extramaterial för att stilla begäret, även om jag inte riktigt fastnat för den biten när det gäller TV-serier.

thumb.phpFuturama har fortfarande två effekter på mig som få andra komediserier har. Dels så skrattar jag och dels så känner jag faktiskt ett sug efter att se ytterligare avsnitt. Serien är ingen ändlöst fascinerande skrattodyssé, men den är åtminstone tillräckligt intresseväckande för att jag ska ta mig genom hela säsongen utan att behöva bli irriterad. När det gäller en sitcom är det ett väldigt högt betyg för min del.

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.