Fright Night

frightnight2Det kom en remake av Fright Night för några år sedan som ingen egentligen brydde sig om trots att den nog ändå var bättre än mycket annat återanvänt som Hollywood spottat ur sig. I jämförelse med originalet står den sig dock ganska slätt.

Tonårige Charlie Brewster glömmer snart bort sina ambitioner att få ligga med sin flickvän när han får för sig att mannen som flyttat in i grannhuset är vampyr. Till sin hjälp får han den gamle avdankade skräckfilmsskådisen Peter Vincent vars tv-serie inte längre lockar tillräckligt många tittare, så då kan han lika gärna bege sig ut på jakt efter riktiga vampyrer.

Fright_Night_1246573185_1_1985Man blir lite glad över att det här var regissören och manusförfattaren Tom Hollands första film. Två år senare gjorde han även Child’s Play, i Sverige mest känd som Den onda dockan och det måste ett tag ha sett ut som om en ny stjärna spirade på skräckfilmshimlen. Nu blev det inte så mycket mer med det eftersom den för genren torftiga första halvan av 90-talet kom emellan, men vilken debut Fright Night ändå är! Den hittar sin egen ton där den hämtar inspiration från gamla Hammer Horror-filmer och blandar upp det med tidstypisk lättsam high school-film utan att för den skull hålla tillbaka med våldsamheter. Holland känns hela tiden väldigt säker på hur han ska hantera berättelsen och prickar in något som känns väldigt tidstypiskt, men samtidigt med en egen identitet.

Den här typen av film hade nog inte mått dåligt av att huvudperson fått utvecklas lite mer eller kanske spelas av en mer karismatisk skådespelare än William Ragsdale. Han är inte dålig, men samtidigt finns det kanske en anledning till att han aldrig gick vidare till att bli något större namn. Att han sedan är åtminstone fem år för gammal för att vara trovärdig som high school-elev är ju en annan femma. Men jag saknar lite fler scener mellan han och hans mamma eller mellan han och hans flickvän eller mellan han och hans kompis. Nu går det lite för fort fram i inledningen och sedan ska Roddy McDowall hinna introduceras som Peter Vincent innan det är dags för slutuppgörelsen. Jag gillar när filmer får chansen att andas lite mer och den hade nog blivit än mer involverade om man fått chansen att involvera sig lite mer i karaktärer som man hunnit lära sig tycka om.

fright-night-1985--large-msg-13197602623För skräckfilmsälskare lämnade 80-talet en guldskatt efter sig och Fright Night är väl sin plats bland dessa, även om den är långt ifrån perfekt. Den lyckas underhålla, vara roligt på ett knasigt sätt och samtidigt använda sig av en massa gamla klichéer på ett smart sätt för att kunna skrämmas lite lagom. Är man ett fan av genren som sådan eller har 80-talsfilmer med tonårsfokus som specialintresse ska man såklart inte missa den.

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.