Fotbollsfilmer och serier att bota sin karantänångest med

Coronakrisen har fått oss människor att stanna upp och reflektera över vad som egentligen är viktigt i världen. Filmproduktioner, konserter och sportevenemang har tvingats ställa in med uppsåt att bromsa denna globala katastrof. Med detta sagt ska vi som dock saknar dessa ovanstående saker ej skämmas över att vi gör det. Personligen utgör biobesök och konserter en stor del av min personlighet som nu tvingats ställas på ”stand by”. Ångesten jag känner inför de fenomenen är dock ingenting emot vad jag känner inför att sportvärlden står still och fotbollen i synnerhet. Musik och film är ju något som vi ändå kan nå från karantän men i och med att samtliga stora fotbollsligor står på paus har ett stort tomrum vuxit fram inom mig. Jag tycks inte tidigare förstått hur pass stor roll Premier Leauge, Allsvenskan och Champions Leauge haft på min vardag. Jag är fruktansvärt uttråkad av detta men har som konsekvens av det börjat ta del av massor med fotbollsrelaterade filmer och serier för att fylla min dagliga fotbollskvot. Känner du samma tristess som jag gör inför detta? då har jag här tips på hjälp.

Diego Maradona (SVT-PLAY)

Fjolårets stora dokumentärsnackis om Diego Maradona är det nog få fotbollsintresserade som ej hört talats om vid det här laget. Berörande, sorglig och intressant är tre adjektiv som väl beskriver filmens främsta beröringspunkter. För er ej familjära med Diego Maradonas karriär och för er som haft ert rum tapetserat med idolbilder av honom rekommenderar jag båda starkt denna film då den både förklarar det överbegripliga och det invecklade. Jag tror även att ni mindre intresserade av fotboll kommer finna denna dokumentär mycket underhållande då den handlar om så mycket mer än bara fotboll.

Sunderland ’Til I Die (Netflix)

Betyder Fotboll någonsin mer än när den utspelar sig i norra England? Jag tvekar starkt på det. I ett av Netflix senaste flaggskepp får just detta påstående vatten på sin kvarn när den ikoniska fotbollsklubben Sunderland AFC skärskådas på nära håll. På mindre än ett årtionde har denna klubb kollapsat från att ha varit en stark aktör i högsta ligan till att spela i den brittiska tredjedivisionen, och just detta förfall är något som vi får betrakta inifrån klubbens mest inre lokaler under seriens första säsong. För några veckor sedan kom även uppföljningen i och med säsong två då Sunderland satsar på nytt och planerar att resa sig upp igen, något som dock inte vill ske utan ansträngning. Denna dokumentärserie rekommenderas till alla intresserade av hur klubbars styre egentligen fungerar bakom kulisserna.

Bobby Robson: More Than a Manager (Netflix)

Är tränarrollen något som fascinerar dig? Jag klandrar dig i så fall inte ett dugg. Själv är jag extremt svag för tuggummituggande tyranner som vid sidlinjen styr sina lag till enorma framgångar. Bobby Robson var länge en världsledande tränare som bland annat coachade Barcelona och Newcastle United. Bobby Robson var dock (som titeln antyder) mer än bara en torftig tränare, han var explosiv, excentrisk och den första typen av en ny sorts tränare som nu syns här och var. I dokumentären medverkar bland annat Sir Alex Ferguson, Pep Guardiola och José Mouhrinho som alla säger sitt om denna legendar inom sporten.

Hillsborough (C-More)

Det sista som fotboll någonsin bör förknippas med är död, och en supporter som går för att se sitt lag spela ska aldrig behöva oroa sig över att inte återvända hem igen. Detta var dock något som inträffade den 15:e April 1989 när 96 Liverpool-supportrar miste livet i och med en bortamatch på Hillsborough. Ordet idrottstragedi räcker inte för att beskriva hur djupt denna händelse skakade om Liverpool som lag och stad för evigt och jag tycker det är en skyldighet för alla fotbollsintresserade att ta del av denna hjärtskärande dokumentär för att förstå dagens fotbollsklimat.

Take The Ball, Pass The Ball (C-More)

Det är endast en handfull lag som under världshistorien rättfärdigat kunnat påstå sig vara felfria. Milan 88/89 och Manchester United 07/08 skulle kunna vara två av dem men sedan har vi Barcelona. Barcelona 09/10, 10/11 och 11/12, om ens de årgångarna räcker. Barcelona sågs nämligen som världsdominanta i över tre år när deras forne tränare och klubbikon Pep Guardiola ledde dem. Denna storhetstid porträtteras i dokumentären Take The Ball, Pass The Ball som förklarar till oss på ett intressant sätt hur Tiki takan, Lionel Messi och Barcelona kunde ta världen med storm.

About Svante Håkansson

Jag är en 16-årig kille från Sala med lätt besatthet för alla film-boxar signerade Artificial Eye eller Criterion. Mitt största nöje på fritiden är att springa mellan biografer när det är filmfestival och att försöka se så många oscarsnominerade filmer som bara går.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.