Forza Horizon 4 (PC/Xbox One)

Bortsett några få undantag så har bilspel aldrig varit något som jag har intresserat mig för nämnvärt. Jag spelade demon av World Rally Championship till PS2 väldigt mycket, men det var mest för att vi länge bara hade några få spel till konsolen och jag var helt ärligt riktigt kass på det. Något år senare så lyckades min mor vinna ett Xbox till mig och mina bröder i en tävling i någon tidning. Till konsolen medföljde två spel, Halo: Combat Evolved och Midtown Madness 3. Midtown Madness 3 var det första bilspelet som jag verkligen fastnade för och jag och mina bröder la ner ett enormt antal timmar på att framförallt köra runt som dårar och försöka göra diverse galna stunt. Efter Midtown Madness tror jag inte att jag spelade ett enda bilspel i mer än max någon timme fram tills jag skaffade det första Forza Horizon till Xbox 360. 

Welcome to Horizon.

Forza Horizon väckte precis samma känslor som Midtown Madness gjorde så många år tidigare med sin öppna spelvärld och perfekt arkadiga bilfysik. Forza Horizon 2 fastnade jag inte riktigt lika mycket för och 3:an hoppade jag över helt, inte för att spelet verkade dåligt men det släpptes i ungefär samma veva som jag fick barn. Så ni får ursäkta mig om jag råkar nämna något som en nyhet i Horizon 4 som även fanns i 3:an.

Forza Horizon 4 börjar precis som de tidigare delarna i serien med att du introduceras för The Horizon Festival, en fiktiv motorsportsfestival som denna gång utspelar sig i Storbritannien. Valet av platsen fick en hel del kritik före spelet släpptes, de flesta hade nog förväntat sig en något mer exotisk miljö med tanke på att de tidigare spelen utspelats i Colorado, Frankrike/Italien och Australien. Redan efter ett par timmar i spelet kan jag dock lugnt säga att all kritik var fullständigt obefogad. Det England som presenteras i Horizon 4 är definitivt inte Londons bilköer utan bjuder på en god variation av stränder, skog, små byar, landsvägar och ruiner. Personligen så föredrar jag detta framför den andra delens Frankrike och Italien alla dagar i veckan, Colorado är nog fortfarande min favorit dock.

Efter att du har kört igenom introduktionen så får du själv välja om föraren du spelar som ska vara en man eller kvinna och även hur denna ska se ut. För det mesta så kommer du ju dock inte se din karaktär eftersom denne sitter i en bil men det är ändå ett rätt kul tillskott till serien och framförallt spå möjliggör det för mer grejer att låsa upp i spelet eftersom du nu även kan få kläder och accessoarer att smycka ut din förare med.

Efter att du har valt vem du ska köra som så får du även välja din första bil. Du har tre bilar att välja på i form av en Ford Focus RS 2017, en Audi TTS Coupé 2015 och en Dodge Charger R/T 1969, själv valde jag Forden. Det tar inte alltför många race innan du har råd att köpa nya bilar och precis som i de tidigare spelen kan du även få bilar som belöning för vissa uppdrag och vinna slumpmässiga bilar i wheelspins när du rankar upp.

I början av spelet känns det som att det inte finns alltför mycket att göra men efter någon timme så har du låst upp ett flertal bilar och har så många olika race och event att välja på att det istället nästan känns övermäktigt. Och om inget av racen skulle locka så kan du lätt hopa in i ett Team Adventure som är spelets onlinedel där ett antal spelare delas in i två lag för att tävla mot varandra i en samling tävlingar där det gäller att vara det första laget att vinna 3 race. Racen kan vara allt ifrån streetrace, banracing, offroad eller en sorts free for all där det gäller att ta sig först från start till mål med vilka medel som helst. Den sistnämnda var utan tvekan mina favoriter, innan racet börjar så presenteras du med en karta och en förutbestämd rutt på din gps. Rutten som du ges är den snabbast möjliga, förutsatt att du bara följer utmärkta vägar. Det kan vara snabbare att avvika från den och köra i terrängen istället men då får du ingen gps att följa och risken finns att du hamnar i en återvändsgränd eller att du kör vilse. Precis som i spelets tidigare delar så är nätkoden i onlinedelen aningen speciell och det händer att dina motståndare liksom teleporteras fram, rycker hit och dit eller att hjulen försvinner ner i marken. Det är dock inte i närheten av lika illa som det var i första spelet. Onlineläget tillåter även att du bildar ett lag tillsammans med dina vänner, detta är dock inget jag testat men vad jag har förstått så ska det funka utan problem.

Jag tror det kan vara ett tecken på att jag har bott i Värmland för länge när jag i ett spel med över 400 bilar köper en rostig 240 och trimmar skiten ur den så fort jag får chansen.

Den stora nyheten för Horizon 4 är att det nu finns dynamsika årstider, detta kanske inte verkar som någon enorm skillnad vid först anblick men det är stor skillnad på körkänslan beroende på årstid och väder och framförallt under vintern så känns det ofta som att du kör på helt nya plaster även fast det kan vara samma sträcka som du tidigare körde under sommaren.

Rent tekniskt så är spelet vansinnigt välgjort och optimerat, grafiken och ljudet är fantastisk och spelet flyter oerhört bra. Jag har testat spelet på både Xbox One och PC och att växla mellan plattformarna är hur enkelt som helst. Det tar bara några sekunder för spelet att synka mina framsteg när jag byter från datorn till Xboxen eller tvärtom. Det enda negativa jag har att säga om spelets prestanda är att om du som jag har den första versionen av Xbox one så är laddningstiderna extremt långa. Det tar flera minuter från det att jag startar spelet tills jag faktiskt kan börja köra. På PC så startar det däremot blixtsnabbt och alla inställningar man förväntar sig som PC-spelare finns där.

Det finns gott om galna tillfällen i Forza Horizon 4, som att köra ikapp med en svävare.

Som avslutning så skulle jag vilja sammanfatta recensionen med att Forza Horizon 4 är mycket likt sina föregångare på många sätt men med tillräckligt mycket nyheter och nytt innehåll för att ändå kännas fräscht. Arkadracing i en öppen värld blir helt enkelt inte mycket bättre än såhär.

Bortsett några få undantag så har bilspel aldrig varit något som jag har intresserat mig för nämnvärt. Jag spelade demon av World Rally Championship till PS2 väldigt mycket, men det var mest för att vi länge bara hade några få spel till konsolen och jag var helt ärligt riktigt kass på det. Något år senare så lyckades min mor vinna ett Xbox till mig och mina bröder i en tävling i någon tidning. Till konsolen medföljde två spel, Halo: Combat Evolved och Midtown Madness 3. Midtown Madness 3 var det första bilspelet som jag verkligen fastnade för och jag och…

Review Overview

Betyg

80

About Alexander Alfonsson

Född och uppvuxen i Norrtälje numera Värmlänning. Född nörd men fick en infall att bli Viltmästare som resulterade i gymnasiegång i Forshaga men slutade med fru och barn i Töcksfors. Inbiten filmsamlare och förhållandevis nybliven cineast under upplärning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.