Football Manager 2017

football-manager-2017-02Ny säsong och då är en sak säker, det bästa fotbollsspelet som finns därute är tillbaka. Dags att snöra på sig läderdojorna och ge sig ut på planen men hopp om titlar och ära. Förra gången vi tittade på på spelet var det Football Manager 2013 och en hel del har hänt sedan dess.

Det finns två sätt att spela Football Manager om man skall förenkla saker och ting. De finns de spelare som väljer de stora klubbarna, drar hem en ”oslagbar” taktik från nätet och köper upp sig på alla lovande juniorer. Sedan spenderar de tio år med att vinna allt. Sedan har vi de spelare som början från grunden, väljer ett litet lag, lånar spelare från de större klubbarna och sakta jobbar sig upp genom seriesystemet. Jag är en av de spelare som föredrar det sista. Det är som att jag och Sports Interactive har en tyst överenskommelse. Så länge jag inte försöker bryta spelet så kommer de ge mig en realistisk simulator så långt det går.

Annars är sig spelet likt, du bygger upp din trupp, skapar en taktik som passar, ser till att de tränar ordentligt och hoppas att allting går vägen under matchdagen. Din assisterande tränare finns alltid där och ger dig råd och tips, allt ifrån spelare som borde få en chans till vilken formation som kan leda till seger i nästa match. Även under matchen så ger han dig tips på vad som behövs ändras på och vad du måste tänka på. Football Manager är ett spel uppbyggt av detaljer och det är lätt att drunkna i dem eller tappa fokus. Men spelet gör sitt bästa för att hjälpa dig tack vare den assisterande tränaren. Annars är det kanske det största problemet. Det är inte alltid lätt att veta varför det går som det går. Jag har flera gånger provat att ändra taktik när det gått dåligt under en säsong utan att få någon egentlig feedback vad som går fel.football-manager-2017-03

Det går såklart men då måste du gräva ner dig i detaljer och siffror och det är inte alltid man känner att man har tid som vanligt spelare till detta. Redan som det är nu tar en säsong mellan 20 till 30 timmar att spela om man är någorlunda noggrann. Samtidigt flyger timmarna förbi när jag spelar och även när jag har tunga stunder med tre, fyra förluster på raken så sitter jag kvar, försöker hitta rätt sätt att vända på det hela. Det är charmen med Football Manager. Även när det går dåligt så investerar man tid i spelet och känner för klubben man tränar. Det är få spel som klarar av detta.

Football Manager 2017 är ett spel för de redan frälsta. De som tycker att under två timmar på ett spel, då har man inte spelat det ordentligt. De som tycker att det finns inget roligare än att ta sig hela vägen med Parma eller vinna liga fem år i rad med Arsenal. För er som inte redan gjort det så rekommenderar jag varmt att prova men var försiktiga. Innan ni vet order av är klockan två på morgonen på en onsdag och du sitter där och försöker hitta rätt taktik för att bryta ner Manchester Uniteds försvar.

Ny säsong och då är en sak säker, det bästa fotbollsspelet som finns därute är tillbaka. Dags att snöra på sig läderdojorna och ge sig ut på planen men hopp om titlar och ära. Förra gången vi tittade på på spelet var det Football Manager 2013 och en hel del har hänt sedan dess. Det finns två sätt att spela Football Manager om man skall förenkla saker och ting. De finns de spelare som väljer de stora klubbarna, drar hem en ”oslagbar” taktik från nätet och köper upp sig på alla lovande juniorer. Sedan spenderar de tio år med att…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.