Football Manager 2013

Football Manager började som Championship Manager 1992 när Paul och Oliver Collyer satt i sitt sovrum och programmerade spelet. Sedan har det bara växt och växt. Idag är Football Manager en av de mest avancerade simulatorerna där ute och slukar timtals med tid för spelare världen över.

Jag spelade spelet mycket förut, framförallt Championship Manager 3 och Championship Manager: Season 00/01. Football Manager 2008 var dock den senaste versionen jag spelade, efter det har jag inte riktigt känt att tiden räcker till för att hinna spela ett så pass komplext spel som Football Manager ändå är. Men nu med Football Manager 2013 kommer det en del förändringar som gör spelet intressant för mig igen.

Läget kallas för Classic Mode och skalar bort allt ”onödigt” och låter dig lägga fokus på ditt lag och matcherna. Spelet tar fortfarande tid, förrädiskt mycket tid, men i Classic Mode handlar det mer om att sy ihop rätt taktik, hitta rätt spelare och vinna matcher. Jag märkte direkt att detta läge var riktigt snabbt, på bara några timmar hade jag lyckats spela igenom en säsong, något som tidigare lätt tagit över en vecka går i Classic Mode på två dagar. Däremot så kunde du bara ha ligor från tre olika länder, men med tanke på hur otroligt segt Football Manager brukar bli om man har fler ligor så är det ett smart val. Det finns även ett utmaningsläge där spelet ger dig olika förutsättningar och sedan ber dig lösa en uppgift. Det rör sig om alltifrån att rädda ett lag från nedflyttning, klara en stor skadekris eller vinna cupen med juniorer. Kul idé men för oss gamla rävar kändes det inte så värst upphetsande. Jag körde på min gamla beprövade utmaning, att se till att Torquay United F.C. kom upp till högsta ligan (för er som undrar varför just Torquay är det för att Pang i bygget utspelar sig där).

Installationen sker smidigt via Steam numera och även om en del inte gillar det tycker jag det är perfekt då jag inte behöver leta efter skivan varje gång jag vill spela. Plus att alla uppdateringar sker med automatik. För er som har mycket tid finns originalläget med sin enorma uppsjö av valmöjligheter. Du kan även välja hur många ligor du vill ha igång samtidigt och hur många spelare som då kommer att finnas i databasen. Det som möter dig är ett helt nytt gränssnitt, skapat för att förenkla för spelaren. Och det är välkommet då det är lätt att drunkna i information i Football Manager. Presskonferens innan och efter match, möten med agenter, möten med spelare om deras prestationer/missnöjen.

Du lär också lägga ner mycket tid på att få träningen rätt för alla spelare och utarbeta en taktik som fungerar. När det kommer till matchdag så fungerar din assisterande tränare som en coach till dig, via något som bäst kan beskrivas som en twitterflöde. Via det ger han dig tips och råd om vad som inte fungerar och vad som bör rättas till. För er som har varit borta ett par år ser nämligen matcherna betydligt annorlunda ut numera. Och då tänker jag inte bara på 3D matcherna utan även på hur coachingen fungerar. Numera kan du genom olika menyer snabbt göra förändringar genom att ropa kommandon åt dina spelare. Använd kanterna mer, håll i bollen, aggressivare press. Numera räcker det inte att ha skapat en bra taktik innan match, du måste vara beredd att kunna göra förändringar under match.

Även om jag gillar Football Manager som spel måste jag säga att det tyvärr blir lite tradigt i längden. Spelet har passerat gränsen för realism så mycket att det känns mer som jag springer på möten och får rapporter om saker och ting än att faktiskt koncentrera mig på mitt lag och få dem att lyfta i serien. Även om det är fantastiskt kul fortfarande känns det som att spelet har blivit lite för avancerat för sitt eget bästa. Endast de mest hängivna fansen kommer att orka fullfölja mer än en säsong, det är också därför jag är glad att Sports Interactive själva har insett detta och lagt till Classic Mode. Onlinedelen är avsevärt förbättrad den också och det är betydligt enklare att spela mot andra. Ett märkligt tillägg är fusk. Du kan numera köpa fusk för pengar, något som känns märkligt och inte hör hemma i ett spel som detta. Vad är det roliga med att inte kunna bli sparkad eller få andra fördelar?

För mig var Football Manager 2013 ett kärt återseende till en spelserie som har följt med mig i snart 20 år. Med de nya lägena och den utökade realismen finns det något här för alla och jag kan bara varmt rekommendera detta spel till alla fans av fotboll.

 

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.