Flimmer

Är du nyfiken på vad ett samarbete mellan Roy Andersson och Ulf Malmros skulle kunna leda till? Jag tror det skulle vara en film som Patrik Eklunds Flimmer. Detta är en härligt skruvad komedi med flera av Sveriges bättre skådespelare i rollerna. Kjell Bergqvist spelar en inkompetent chef på telecombolaget UNICOM, ett företag i kris, som han desperat försöker rädda vilket påverkar alla i småstaden.

Flimmer utspelas i en mindre svensk stad där telecomföretaget UNICOM är den stora arbetsgivaren. En mängd livsöden vävs ihop mer och mer ju längre berättelsen spelas upp. Gemensamt för dem alla är att de arbetar på företaget UNICOM. Företaget går på knäna och chefen Tords (Kjell Bergqvist) ofta knäppa och mindre genomtänkta försök att lyfta företaget ur krisen ger ringar på vattnet i den lilla orten som är ohälsosamt beroende av företaget. Vi får också möta den kärlekstörstande Kenneth som har stora datorproblem, militanta elallergiker som försöker förstöra UNICOMs utbyggnader, Birgitta som går i terapi för sin spindelfobi och paret som längtar efter barn men inte får till det. Det är mängder av intressanta skruvade möten och dråpligheter berättat med finess och roligast är nog den ensamma Kenneth.

Flimmer hyllades nog unisont när den kom förra året. Fyrorna haglade över den och jag tycker den är värd dessa hyllningar. Det är en radda underliga och roliga figurer man får möta. Men samtidigt har de alla en mörk sida, en hemlighet eller något som är dem till last. Mannen i det barnlösa paret håller hemligt för sin fru att han blivit steril efter en elolycka, chefen Tord lever i sin fars skugga och hade nog helst gjort något helt annat än drivit ett telecomföretag. Denna yin-yang dualitet gör karaktärerna extra spännande och ger en spets, en nerv när det ska skrattas, något jag ofta gjorde rakt ut under filmen.

Flimmer kan närmast beskrivas som att Ulf Malmros eller Roy Andersson försökt göra en film tillsammans. Humorn är ett mellanting mellan de båda, lite snabbare än vad Roy brukar ha och lite mer återhållsam än Ulfs vanliga stuk. Miljöerna är också en härlig blandning med den begränsade färgpaletten som är så vanligt för Roys verk och så har vi småstaden som Ulf visat oss i till exempel Smala Sussie. Det är många bekanta ansikten som dyker upp i ensemblen. I både stora och små roller dyker välbekanta ansikten upp som Kjell Bergqvist (Den Bästa Sommaren, Åsa-Nisse: Wälkom to Knohult), Allan Svensson (Svensson, Svensson – I Nöd och Lust, Åsa-Nisse: Wälkom to Knohult), Olle Sari (Tillsammans, Apan) och Sven Wolter (Änglagård, Mannen på Taket). Patrik Eklund har långfilmsdebuterat i och med Flimmer både som regissör och manusförfattare och det är en debut som lovar en ljus framtid och jag kommer nyfiket hålla utkik efter hans kommande produktioner. Har du däremot svårt för Roy Andersson kanske denna film är för återhållsam och färglös för dig; jag älskade det.

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.