Flickan ovanpå

Skönheten Marilyn Monroe struttar runt och spelar blåst blondin i en klassisk Billy Wilder-komedi. Det låter kanske som en perfekt film för TV-soffan en höstkväll? Det är det, om du inte förväntar dig spänning, komik eller ens en intressant berättelse, för gör du det lär du bli besviken.

large_seven_year_itch_blu-ray_x02

Richard har precis skickat iväg sin fru och son ut på landet där de ska stanna hela sommaren. Han är inte ensam om detta utan det är snarare regel än undantag att familjerna gör så då New York City blir så varmt under sommaren. Många män nyttjar gräsänklingskapet till att jaga unga kvinnor på jakt efter lite äventyr. Richard får också sådana tankar men lyckas hålla dem under kontroll. Men när han träffar sin nya granne, en ung vacker blondin (spelad av Marilyn Monroe) får han allt svårare att stå emot.

large_seven_year_itch_blu-ray_04

Jag uppskattade verkligen inte denna film då hela grundkonceptet känns trist. Männen i New York skickar iväg sina familjer ute på landet så att de kan nuppa runt. Originaltiteln the Seven Year Itch anspelar på att det efter sju års äktenskap kommer en svår prövning för den gifta mannen då han får en stark längtan efter att jaga andra kvinnor än sin gamla fru. Huvudpersonen Richard, som spelas av Tom Ewell, pratar högt om sina tankar så fort han är ensam, han pratar direkt till oss tittare så att vi slipper fundera över vad han tänker. Det är ett berättarformat som jag verkligen inte gillar och det känns som om man blir idiotförklarad av filmen. Jag köper heller inte att Marilyns karaktär (som inte ens ges ett namn i filmen) skulle bli ens ett dugg intresserad av den triste Richard och då faller det enda spänningsmomentet. Filmen blir bara en enda lång transportsträcka där Richard babblar på och flickan ovanpå poserar.

Marilyn-Monroe-in-The-Seven-Year-Itch-marilyn-monroe-20326245-1280-720

Filmen innehåller också en av filmhistoriens mest ikoniska scener – när Marilyn står på trottoaren med sin vita klänning och den blåser upp av utblåset från tunnelbanan. Till och med denna scen kändes sämre i verkligheten än den bild jag hade målat upp efter att ha sett bilder ur den i alla möjliga sammanhang. Den var säkert oerhört vågad på sin tid men mest patetisk idag. Sorry Marilyn, men det har inte varit några vidare roliga filmer jag fått bekanta mig med och jag håller mig nog borta från fler ett bra tag nu.

 

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.