Fish Tank

Tänk dig in i miljön. En liten röd stuga på landet, med en liten täppa där det nödvändigaste till familjen odlas. Mamma och pappa påtar tillsammans med barnen i jorden och sår egna grönsaker och potatis. Både mamman och pappan har välbetalda jobb och gedigna universitetsutbildningar i bagaget, men har valt att gå ner lite i tid för att engagera sig i barnens viktiga uppväxt. Valet är gjort för att ge barnen en grund, en värdegrund där barnen får lära sig att respektera andra, men även sig själva och förstå att samklangen i tillvaron är det viktiga och att tillit till varandra är en bra sak. Ett stenkast bort bor mormor och morfar. Också de i en rödmålad idyll med vita knutar. Familjen har en nära relation mellan generationerna. Givetvis skiner solen alltid över detta paradis på jorden. Ett paradis helt utan orm. Har du bilden framför dig? I Fish Tank är miljön den helt omvända.

Mia (Katie Jarvis) är femton år gammal och redan alkoholiserad. Betongghetto är förmodligen den bästa beskrivningen av det nedgångna, på gränsen till slummiga, bostadsområde där Mia bor med sin mamma och lillasyster. Mamman är drygt trettio, med plutande siliconmodifierade läppar och likaledes putande bröst. Hon raggar karlar för dagen (natten?) och försöker behålla dem så länge det går. Lillasystern är en riktigt liten skvallerbytta på 7-8 år. Hemmet är givetvis i kaos och relationen mellan de tre är ytterst rå och spänd. Mammans alkoholintag är stort och även Mia ser till att få i sig vad som finns att tillgå. Även lillasystern och hennes kompisar verkar ha alkoläsk och cider som dryck. Det är en riktig misär. Mia har en dröm om att få dansa, en dröm hon håller vid liv genom drömmar om att gå på en audition. En av mammans tillfälliga ragg, Connor (Michael Fassbender – Hunger), lyckas fånga den unga Mias intresse och han stöttar henne till att ansöka till en dansaudition.

Detta är en gripande historia från ett nerdekat England. Drogmissbruk långt ner i åldrarna och det är ingen som bryr sig. Frånvarande fäder och alkoholiserade ensamstående morsor i dysfunktionella familjer staplade på varandra i betongghetton där framtiden inte bara är osäker utan helt avlägsen. Det är bara att leva i nuet och ta alla chanser som finns. Ömsesidig nytta och hänsyn får barnen tidigt lära sig är saker som kanske existerar i sagorna, men inte i den verklighet som de befinner sig i. Den verkligheten som står till buds finns det bara en vettig sak att göra med och det är att fly från den. Lättaste och vanligaste flykten är inte bort rent fysiskt utan en mental flykt med hjälp av droger och alkohol. Barnen vet att vuxna inte är att lita på och när de äntligen hittat någon som de tror bryr sig om dem visar det sig att allt bara var fejk och inte på riktigt. Fish Tank visar detta på ett brutalt, men realistiskt sätt. Det skrämmande är att man precis under ytan ser spåren av något som förmodligen varit en fungerande familj. Dessa jäntor har också varit prinsessor och beundrat småflicksidoler. Nu är allt som finns kvar en grundmurad misstro till allt.

Som svensk betraktare får jag mig en extra spark i röven av helt andra skäl också. I Mias nedgångna hem består inredningen till stor del av möbler och bohag från Ikea. Jag ser faktiskt samma saker som finns i mitt hus på flera ställen. Jag misstänker att detta inte är en medveten produktplacering från Ikeas sida, utan snarare ett sätt för filmskaparen att ge intrycket av lägre medelklass i förfall. Man har köpt dessa billiga möbler i platta paket, med förhoppningen att skapa ett hem, men inte orkat hela vägen. Kvar finns spillrorna och med stor sannolikhet kommer jäntorna inte att få det bättre än så här. Det de så småningom flyr ut till är förmodligen ännu värre.

Filmen är gjord med till stor del oerfarna skådespelare. Katie Jarvis gör sin debut med huvudrollen som Mia med bravur och detta kommer förhoppningsvis inte att bli hennes sista film. Rutinerade Michael Fassbender spelar Connor elegant och ledigt och även mamman som spelas av Kierston Wareing känns stabil i sin roll som ensamstående tvåbarnsmorsa. Det hela hålls ihop av regissören Andrea Arnold på ett effektivt sätt. Detta är ingen sitta i soffa och må bra-film utan en socialrealistisk kalldusch.

En gripande film om ett modernt samhälle inte så långt borta. Vi pratar I-land och vi pratar om industrialismens födelseland. Filmen visar dock en värld där framtiden är höljd i ett dunkel och nutiden är trasiga individer vars ordförråd verkar vara begränsat till ”Cunt”. Se den!

Tänk dig in i miljön. En liten röd stuga på landet, med en liten täppa där det nödvändigaste till familjen odlas. Mamma och pappa påtar tillsammans med barnen i jorden och sår egna grönsaker och potatis. Både mamman och pappan har välbetalda jobb och gedigna universitetsutbildningar i bagaget, men har valt att gå ner lite i tid för att engagera sig i barnens viktiga uppväxt. Valet är gjort för att ge barnen en grund, en värdegrund där barnen får lära sig att respektera andra, men även sig själva och förstå att samklangen i tillvaron är det viktiga och att tillit…

Review Overview

Betyg

80

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

2 comments

  1. Jag håller med, mycket bra film! Måste se om den snart.

  2. Jag tänker aldrig mer lyssna på en av ägarna till Filmfenix. Han varnade för den här filmen och har tipsat om andra filmer som jag inte alls gillat. Nu får det liksom vara nog! (Hör du det, Mats?)

    Fish Tank var ruggigt bra. Det här med hemmiljön som Joakim tar upp reflekterade jag inte alls över. Däremot var jag väldigt nyfiken på vilken riktning Arnold skulle ta Mias förälskelse. Skulle det visa sig att Connor bara var skönt avslappnad och naturlig och att Mias förälskelse gjorde att allting han gjorde och sa blev sexualiserat? Riktigt fint skildrat.

    Mycket märkligt att Katie Jarvis inte gjort film sedan Fish Tank. Men man får förmoda att det är ett eget val snarare än brist på erbjudande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.