Filmfenix väljer bästa filmer under 2010-talet: 2016

2019 lider mot sitt slut och det är dags att summera 2010-talet som filmdecennium. Ett årtionde som har präglats av superhjältefilmer och stora produktioner. Men det har funnits gott om guldkorn också. Vi lät våra skribenter, nya som gamla rösta på sina favoriter och kommer presentera de bästa från varje år. Håll i hatten för det kommer vara ett varierande urval, men en sak är säker. Det kommer inte vara tråkigt.

Arrival
Filmer med utomjordingar brukar vara storslagna actionfilmer med många explosioner och män som slåss. Därför är det så uppfriskande att se en film som Arrival som istället ställer fråga: om utomjordingar kom hit hur skulle kommunicera med dem? Och vad skulle de kunna lära oss? Arrival handlar lika mycket om oss som ras som hur vi skall lära oss kommunicera med någon annan.

Deadpool
Serien Deadpool har alltid varit självmedveten och meta. Deadpool pratar ofta med läsaren och påpekar troper som förekommer. Detta visade sig överföras ovanligt väl till bioduken där Ryan Renolds spelar rollen han var född för. Det är action, humor och en hel del grovheter. Men det går inte att komma ifrån att det också är väldigt underhållande. Precis den energi som superhjältegenren behövde 2016.

Zootropolis (Zootopia)
Varmt välkommen till djurens metropol Zootropolis! En helt galen och fartfylld och ibland långsam historia om alla djur, stora som små, som bor i Zootropolis. Här får vi följa Judy Hopps som är den första kaninen som ansluter sig till polisstyrkan i staden. Hon lär sig snabbt hur svårt det är att verkställa lagen. Men fast besluten att bevisa sig själv hoppar Judy på möjligheten att lösa ett mystiskt fall. Tyvärr betyder det att arbeta med Nick Wilde, en slug räv som gör hennes jobb ännu svårare. Passar hela familjen!

La La Land
En av 2016-års mest omtalade filmer är utan tvekan Damien Chazelles La La Land. Filmen satte nytt rekord i antal nomineringar på oscarsgalan men kammade ”bara” hem sex statyetter av fjorton möjliga. Utöver regissören prisades svenska Linus Sandgren för fotot. Handlingen är inte särskilt komplicerad men det är just därför den är så fint igenkännbar: Mia och Sebastian är två unga personer som lever i Los Angeles: drömmarnas och ljusens stad. Båda har stora konstnärsdrömmar: Mia som skådespelare och Sebastian som jazzmusiker. Av ren slump korsas deras vägar otaliga gånger och leder till slut en finfin kärlekshistoria.

Train to Busan
Inte ens Sydkorea klarar sig ifrån zombies…detta är dock en något annorlunda zombiefilm. Filmen handlar om Sok-woo och hans dotter Soo-ahn som går ombord på KTX, ett snabbtåg som ska föra dem från Seoul till Busan. Men under resans gång börjar apokalypsen, och en stor del av jordens befolkning förvandlas till zombier. Resan till Busan blir en kamp på liv och död mellan människor och zombier.

The Neon Demon
I The Neon Demon får vi följa Jesses mystiska resa i Los Angeles modevärld, en film baserad på Nicolas Winding Refns vision och manus. Berättelsen säger mycket om vår världs fascination vid skönhet och absurda ideal. Det är uppfriskande att den danske regissören har gått ifrån att mestadels ha framträdande manliga roller till att skapa The Neon Demon som drivs framåt av kvinnliga karaktärer. Trots min hyllning av filmen vill jag vara tydlig med att den inte kommer att falla alla i smaken. The Neon Demon är som en vacker tavla snarare än produkten av traditionellt filmskapande. Det fanns scener som väckte nyfikenhet, det fanns scener som väckte avsky, men utan dem hade det varit en sämre film. Efter att ha sett filmen kändes det som att jag genomgått en upplevelse ingen kan ta ifrån mig. The Neon Demon är en av decenniets bästa filmer.

Rogue One: A Star Wars story
Rogue One är en råare berättelse i ett universum som mestadels skildrats med hopp. Jyn Erso är den motvilliga hjälten som dras in i det intergalaktiska kriget mellan rebellerna och imperiet av samma anledning som alltid, familjekopplingar. Hennes far har varit med och konstruerat imperiets dödsstjärna och bara genom att hitta honom har galaxen en chans att slippa undan kejsare Palpatines järnhand. Trots att filmen är mörkare är den långtifrån humorlös. Av en stor skara Star Wars-fans hålls detta som den bästa filmen sedan Disney tog över vid rodret.

Nocturnal Animals
Tom Ford har bara regisserat två filmer men vilka filmer det är. Susan får manusskriptet till sin exman Edwards senaste roman och börjar läsa det. Det är en brutal uppgörelse med deras förhållande i form av en kriminalroman. Ärligt, brutalt och omskakande, Nocturnal Animals är en film du kommer bära med dig en lång tid efter du sett den.

Vaiana
Med starka sångnummer och starka rollprestationer är Vaiana en blivande Disney-klassiker. Berättelsen handlar om en ung polynesisk hövdingadotter från ön Motunui. Den unga viljestarka kvinnan heter Vaiana (Auli’i Cravalho) och hon har en inre röst som kallar henne till havet. Problemet är att det är en naturmiljö som hennes far, hövdingen Tui (Temuera Morrison), desperat vill hålla henne borta ifrån. Men när lavademonen Te Kās mörker når Motunui, visar det sig att många av berättelserna som Vaianas farmor Tala (Rachael House) berättat för henne är sanna. Innan Vaiana vet ordet av har hon blivit utvald av havet att söka upp halvguden Maui (Dwayne Johnson) för återställa balansen på havet och de Polynesiska öarna. Detta är en film som jag och många andra kommer att se många gånger, om inte bara för att uppleva låtarna igen och igen…

The Handmaiden
Park Chan-wook gör alltid filmer som fascinerar och The Handmaiden är inget undantag. I början av 1900-talet styrs Korea av Japan och en ung man till en japansk dam för att försöka svindla till sig hennes förmögen. Det som utspelar sig blir ett kammarspel där alla har dolda motiv och så är aldrig som de ser ut. Allt detta till utsökt foto och otroliga kulisser. The Handmaiden är en film både för ögat och hjärnan.

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.