Filmfenix väljer bästa filmer under 2010-talet: 2015

2019 lider mot sitt slut och det är dags att summera 2010-talet som filmdecennium. Ett årtionde som har präglats av superhjältefilmer och stora produktioner. Men det har funnits gott om guldkorn också. Vi lät våra skribenter, nya som gamla rösta på sina favoriter och kommer presentera de bästa från varje år. Håll i hatten för det kommer vara ett varierande urval, men en sak är säker. Det kommer inte vara tråkigt.

The Hateful Eight
Tarantinos åttonde film utspelar sig 1877 i ett snöklätt Wyoming. Ett gäng osympatiska främlingar möts på en vägkrog när de söker skydd mot en snöstorm. Ganska snart förstår dom att allt inte är som det ska, och det går inte att lita på någon. En sak är säker, alla tycker olika om Tarantino men han brukar inte lämna någon oberörd. Det gjorde han inte heller med detta epos på 3 timmar. Han gick till och med så långt att han fick biograferna att bygga om för att kunna visa filmen. Läs gärna min och Pärs gemensamma recension om filmen.

Mad Max: Fury Road
Det tog 30 år att skapa en fjärde filmen i Mad Max-serien men den var värd sin vänta. En explosion i action och roadmovie med imponerande special effekter och ett manus med ett hjärta, Fury Road är inte som andra actionfilmer. Här finns teman om överlevnad, feminism och upprättelse. En av de bästa actionfilmerna någonsin tar självklart plats på vår topplista över 2015.

The Revenant
Det var Alejandro G. Iñárritus mästerverk som äntligen gav Leonardo sin Oscar, och omtalad blev den med all rätt. Jag var tveksam först men efter jag sett filmen så kändes det självklart. (Frågan är väl egentligen varför Leo inte fått någon Oscar innan då jag misstänker att Leo är den mest förekommande skådespelaren på våra topplistor över 10-talets filmer. Han har gjort extremt mycket film under 2000-talet och väldigt många huvudroller.) The Revenant är ingen lätt film att ta in men den är värd det.

The Martian
Ridley Scotts science fiction-film är baserad på romanen med samma namn av Andy Weir. Filmen handlar om en astronaut som blir fast på Mars när dom tvingas avbryta en expedition. Han är förmodad död men lyckas överleva men det vet inte resten av hans besättning och därför lämnas han kvar. Och det är nu hans riktiga kamp för överlevnad börjar. Han har dåligt med mat och han har ingen möjlighet att kontakta någon och berätta att han lever. Välspelat och riktigt spännande.

Star Wars: The Force Awakens
Efter George Lucas prequel-trilogi ville Disney skapa ett nytt kapitel i Skywalker-sagan som kändes mer ”by the book”. Resultatet blev succéfilmen The Force Awakens. Trots att filmen spelar rätt säkra kort och efterliknar A New Hope, får vi en trio nya unga hjältar som känns oerhört sympatiska och lätta att gilla. John Boyega som en stormtrooper som hoppar av, Oscar Isaac som piloten Poe Dameron och Daisy Ridley som den övergivna flickan Rey. Likt Luke före henne, hamnar hon på ett intergalaktiskt äventyr och utforskar sin koppling till kraften. Samtidigt som den mystiska Kylo Ren kämpar med sitt konfliktfyllda inre och en familjekoppling som ger en viss press…

The Lobster
I dagens samhälle är tvåsamhet normer och The Lobster vrider detta till ett absurt perspektiv. Att inte ha någon är att ha förbrukat rätten till att vara människa och priset du betalar är att bli förvandlat till ett djur. Det är djupsinnigt och underfundigt som man kan förvänt sig av Giorgos Lanthimos. Det är också en film som säger lite mer om vår värld än vi egentligen vill.

The Big Short
Det är inte så lätt att förstå exakt vad som ledde fram till att marknaden kollapsade 2008 men The Big Short lyckas med just detta. Ta en komplicerad fråga och förklara den på ett sätt som gör att de flesta förstår. Detta i kombination med bra skådespel och utmärkt regi skapade en film som både underhöll och gjorde oss förbannade.

Kingsman: Secret service
Kingman är James Bond för 90-talister, mycket humor, meta och blinkningar åt de gamla bondfilmerna. Samtidigt finns en charm här och det är förbaskat underhållande och visar att fler än Bond idag klarar av balansgången mellan humor, action och spektakulära miljöer. Colin Firth har aldrig varit så brittisk som i denna film.

The Danish Girl
En otroligt vacker och välspelad film som bygger på romanen med samma namn av David Ebershoff. Historien är inspirerad av konstnärsparet Lili Elbe och Gerda Wegener. Filmen utspelar sig på 20-talet och handlar till stor del om Elbe som är man men identifierar sig som kvinna, vilket leder till en av de första könsoperationerna genom tiderna. I huvudrollerna ser vi Eddie Redmayne som Elbe och Alicia Vikander som Wegener.

Spotlight
Denna verklighetsbaserade film regisserad av Tom McCarthy vann Oscar för bästa film 2016. Filmen handlar om ett gäng journalister som arbetar på tidningen The Boston Globe. De kommer över en historia som handlar om katolska präster som utnyttjat barn, en historia som blivit nedtystad under en lång tid. Filmen följer deras hårda arbete att försöka avslöja dessa präster och skapa upprättelse för alla utnyttjade barn. En skrämmande men sann historia.

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.