Filmfenix väljer bästa filmer under 2010-talet: 2014

2019 lider mot sitt slut och det är dags att summera 2010-talet som filmdecennium. Ett årtionde som har präglats av superhjältefilmer och stora produktioner. Men det har funnits gott om guldkorn också. Vi lät våra skribenter, nya som gamla rösta på sina favoriter och kommer presentera de bästa från varje år. Håll i hatten för det kommer vara ett varierande urval, men en sak är säker. Det kommer inte vara tråkigt.

Ex Machina
Star Wars-bekantingarna Oscar Isaac och Domhnall Gleason spelar mot Alicia Vikander i detta kammarspel av Alex Garland. Ut i skogen plockas Gleasons karaktär Caleb av den mystiska it-miljardären Nathan (Oscar Isaac). Nathan har utvecklat en människoliknande robot som har förmåga att tänka och resonera – artificiell intelligens. Caleb får uppdraget att testa roboten, som fått namnet Ava (Alicia Vikander) och som skapats med kvinnliga attribut. Med små medel lyckas Garland göra ett nagelbitande sci-fi-drama som håller en på spänn fram till upplösningen. En av 2014-års fina överraskningar.

Nightcrawler
Detta var nog den bästa film jag såg 2014 och en av Jake Gyllenhaals bästa roller någonsin. Huvudpersonen Lou Bloom försörjer sig på att sälja stulet järnskrot tills han en dag hittar ett mer lönsamt sätt att tjäna pengar på. Han börjar åka runt på nätterna och letar snaskiga nyheter, främst olyckor och brott, han filmar och säljer sen filmerna till nyhetsbolag. Han har inga gränser utan söker mer och mer uppseendeväckande nyheter, allt för att tjäna mer pengar.

Interstellar
Christopher Nolan gör sällan ”lätta” filmer men Interstellar är tung även med hans standard. En film om tidsresor, rymd och att rädda världen blir precis så dramatiska och metaforisk som man kan tänka sig. Men också fruktansvärt bra. Filmen är nästan tre timmar men tiden flyger förbi för jag sitter som fastnaglad och vill veta vad som händer härnäst. Utan tvekan Nolans bästa film, och det säger inte lite.

Edge of Tomorrow
När Edge of Tomorrow kom var det många som skrev av den som ytterligare en stor budget science fiction med stora namn gjord för sommaren. Men när du väl såg filmen insåg du att det fanns ett djup här som finns i få filmer av denna typ. Smart och provokativ fångade den tittaren och släppte sedan inte greppet. Kombinationen av tänkvärt manus och spektakulära actionsscener gör filmen värd att se.

John Wick
John Wick gjordes av stuntmän som jobbat åratal inom Hollywood istället för en ”vanlig” regissör. Resultatet blev en av de mest tajta och spektakulära filmer vi har sett från Hollywood de sista tio åren. Keanu Reeves var inte ens så här cool när han spelade Neo i The Matrix. John Wick-trilogin är nog den bästa actionserien på 10-talet och detta är filmen som startade allt.

It Follows
En av de mest obehagliga filmer jag sett. Även om storyn inte känns så obehaglig, det handlar nämligen om en övernaturlig varelse som börjar förfölja människor, överföringen sker genom sexuell kontakt. Så ja just den delen av filmen känns ju ganska fjantig, men den är extremt obehaglig.

Guardians of the galaxy
Det var i och med denna film Marvel beslöt sig för att bryta ny kommersiell mark i den humoristiskt rotade superhjältegenren. Den krattade vägen för framtida succéer som Deadpool och adderade dessutom ett extra dragplåster till avengersfilmerna, vars framgång ingen kan ha missat. Utöver detta bjöd den dessutom på ett fantastiskt 80-tals soundtrack och massvis av rolig action.

Gone Girl
Denna psykologiska thriller med Ben Affleck och Rosamund Pike är regisserad av David Fincher. Manuset är skrivet av Gillian Flynn, som även skrivit romanen med samma namn från 2012. Filmen följer de delvis parallella historierna om Nick och Amy. På parets bröllopsdag försvinner Amy spårlöst och Nick blir huvudmisstänkt. En välspelat och intressant film med en spännande upplösning.

The Theory of Everything
Ett fantastiskt drama om Stephen Hawkings liv med Eddie Redmayne och Felicity Jones i huvudrollerna. Stora delar av filmen utspelar sig på the University of Cambridge, där Stephen Hawking möter sin framtida fru Jane Wilde. Redan vid ung ålder diagnostiseras Hawking med ALS och får veta att han har två år kvar att leva, vilket ju visade sig fel, då han är en av få som lyckades leva ett långt liv med sjukdomen.

Captain America: The Winter Soldier
Det var inte alla som var helt ombord med första Captain America-filmen. Med Chris Evans, som Captain America i en modern setting, blir karaktären mer allvarlig och smutsig än i första filmen. Resultatet är en tight film trots sin längd på 2 timmar och 16 minuter, mycket beroende på manuset och de välkoreograferade actionsekvenserna. Stan Sebastian gör den förvirrade Winter Soldier riktigt bra och filmen placerar sig i det absoluta toppskiktet av Marvels alla hjältefilmer.

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.