Filmfenix väljer bästa filmer under 2010-talet: 2010

2019 lider mot sitt slut och det är dags att summera 2010-talet som filmdecennium. Ett årtionde som har präglats av superhjältefilmer och stora produktioner. Men det har funnits gott om guldkorn också. Vi lät våra skribenter, nya som gamla rösta på sina favoriter och kommer presentera de bästa från varje år. Håll i hatten för det kommer vara ett varierande urval, men en sak är säker. Det kommer inte vara tråkigt.

Kick-Ass
De sista åren har superhjältegenren tagit över bioduken men 2010 var vi bara i upptakten på allt detta. Kick-Ass var filmen som vågade vara annorlunda. Kryddad med svart humor blandade den våld värdig en actionfilm med alla troper som finns i superhjältegenren för att skapa något riktigt unik och underhållande.

Black Swan
Darren Aronofskys fantastiska psykologiska dramathriller om ballerinan Nina som gör vad som helst för att få huvudrollen i en balettuppsättning av Svansjön i New York. Något som blir svårare än hon tror när oväntad konkurrens dyker upp. Black Swan är en skrämmande men vacker skildring av gott och ont och om att förvandlas som människa. I huvudrollerna ser vi Natalie Portman, Mila Kunis och Vincent Cassel.

Inception
Så fick Christopher Nolan äntligen göra sin drömfilm – i dubbel bemärkelse, det sägs att han skrev på manuset under 10 år. Och ja, Inception är verkligen en genomtänkt och välgjord film som bokstavligen skakade om min värld. Ja det är inte lätt att beskriva filmen, men det handlar om drömmar och parallella världar, på IMDb är den listad under kategorierna Action, Adventure, Sci-Fi och det stämmer väl ganska bra. I huvudrollerna ser vi Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt och Ellen Page.

The Social Network
En film om hur världens största sociala nätverk, Facebook, skapades. Så vitt jag vet är det mesta av historien sann, även om Facebooks ägare Mark Zuckerberg tagit avstånd från filmen. Jag tycker filmen beskrivs väldigt bra med deras tagline; You don’t get to 500 million friends without making a few enemies. Filmen är regisserad av David Fincher och i huvudrollerna ser vi Jesse Eisenberg, Andrew Garfield och Justin Timberlake.

Shutter Island
Denna mystiska thriller är baserad på den fantastiska romanen med samma namn av Dennis Lehane, på svenska kallad Patient 67. Filmen utspelar sig på 50-talet och handlar om en patient som rymt från den isolerade anstalten för psykiskt sjuka på Shutter Island. Otroligt spännande med en oväntad avslutning. Regisserad av Martin Scorsese och med Leonardo DiCaprio, Emily Mortimer och Mark Ruffalo i huvudrollerna.

Toy Story 3
För att ha missat fenomenet Toy Story ska man nog ha behövt legat under sten i 25 år. I och med dessa levande leksaksfigurer skulle Pixar komma att ändra spelplanen för barnfilm i grunden. 1995 blev Toy Story världens första datoranimerade långfilm vilket skulle bana väg för att Pixar blev världsledande för barnfilmsindustrin. 15 år senare kom vad som då såg ut som slutet på sagan i Toy story 3. Värmen från originalfilmen var som oförändrad

Scott Pilgrim vs the world
Edgar Wright (Baby Driver, Hot Fuzz) har under detta årtionde etablerat sig som en av Hollyoods viktigaste humorregissörer. Han har drivit med zombiegenren, actiongenren och i denna film även tv-spelsgenren. Filmen handlar om den töntige Scott Pilgrim spelad av Michael Cera som är vildsint förälskad i den yngre tjejen Ellen. Han spelar i ett band men det räcker inte för att vinna hennes hjärta. Han måste nämligen besegra Ellens sju tidigare ex i kamp till döds. Scott Pilgrim vs the world är en film med stort hjärta som lyckats med bedriften att bekomma en modern kultfilm.

True Grit
Bröderna Coen tog denna klassiska Westernfilm (enda som John Wayne vann en Oscar för) och förnyade den och samtidigt hela genren. Det tar den revisionistiska Western till sin spets och tar också genren till 2010-talet. Det är imponerande och underhållande. Samtidigt är det ett naturligt steg för två regissörer som tidigare har varit och nosat på genren.

127 timmar
När bergsbestigaren Aron Ralston under en vandring i Utah fastnar med armen under ett gigantiskt stenblock kastas hans liv upp och ned. Ensam och utlämnad i en ravin får han i 127 timmar kämpa för att hålla sitt medvetande vid liv. Det enda sällskapet han har är hans videokamera där han spelar in en videodagbok såväl som tar farväl till sin familj. Historien är baserad på en sann historia och James Franco briljerar i en av sitt livs skarpaste roller.

Monsters
2010 hade datoranimationer och redigering kommit så lång att en film som Monsters kunde göras. Gareth Edwards körde med gerillafilmning på områden man inte fick filma med ett litet team medarbetare och hobbykameror. Sedan satt han på kvällarna och klippte allt och gjorde effekterna på sin egen dator hemma i sitt sovrum. All dialog är improviserad och slutresultatet imponerar. 2000 hade detta vart otänkbart.

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.