Filmfenix trekkers trekkar: Picard säsong 1 – avsnitt 1

Star Trek och Picard är för många synonymt. Det finns få kaptener i Star Trek-universat som personifierat allt vad stjärnflottan står för eller borde stå för. Rakryggigt hederligt och genuit nyfiket att lära sig mer. Raka motsatsen till vad Trump representerar med andra ord och det är kanske just därför Patrick Stewart valt att återvända till Star Trek just nu?

Star Trek: Picard lägger inte så mycket tid på att presentera vem Jean-Luc Picard var utan snarare vem han har blivit. Det har gått tjugo år sedan vi såg honom sist. För de mer hängivna fansen är denna nya tv-serie som att äntligen få återbesöka en gammal kär vän. I första avsnittet får vi reda på vad som har hänt sedan Picard pensionerade sig och flyttade hem till sin familjs vingård i Frankrike. Han har blivit desillusionerad i en värld som han inte längre känner igen sig i.

Fredrik: Känslan är att skaparna till viss mån vill spegla vår nutid och de stora frågor vi står inför och skapa ett hoppfullt meddelande genom att skicka iväg Picard på en ny resa. Tv-serien känns närmre The Next Generation-filmerna i ton och foto än det jag minns från Enterprise Ds äventyr. Att väva in Picards kärlek till Data i den ny handlingen är smart och väcker en nyfikenhet som andra säsongen av Star Trek: Discovery delvis tappade.

Joakim: Bra start för oss redan invigda. Troligen helt obegripligt för nån som är utanför Trek-universat.

Mats: Picard belönar de trogna Trekkers med massor med referenser. Två fantastiska Picard-ögonblick i avsnittet som gör att det är självklart att fortsätta följa serien. ”I don’t want the game to end.”

För att få bättre förståelse se följande:
  • Star Trek filmerna av J.J. Abrams för att förstå Kelvin-tidslinjen
Star Trek Discovery Short Treks:
  • ”Children of Mars”
Star Trek The Next Generation:
  • ”The Defector” – S03E10
  • ”Face of the Enemy” – S06E14
  • ”The Offspring” – S03E16
  • ”Measure of a Man” – S02E09
  • ”Data’s Day” – S04E11
  • ”Datalore” – S01E13
  • ”Brother” – S04E03
  • Star Trek: VI: The Undiscovered Country

Star Trek och Picard är för många synonymt. Det finns få kaptener i Star Trek-universat som personifierat allt vad stjärnflottan står för eller borde stå för. Rakryggigt hederligt och genuit nyfiket att lära sig mer. Raka motsatsen till vad Trump representerar med andra ord och det är kanske just därför Patrick Stewart valt att återvända till Star Trek just nu? Star Trek: Picard lägger inte så mycket tid på att presentera vem Jean-Luc Picard var utan snarare vem han har blivit. Det har gått tjugo år sedan vi såg honom sist. För de mer hängivna fansen är denna nya tv-serie…

Review Overview

Fredriks betyg
Joakims betyg
Mats betyg

80

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.