Filmfenix trekkers trekkar: Discovery säsong 2 – avsnitt 5

Efter förra veckans avsnitt, med alldeles för många sidospår, får vi ett avsnitt med fokus på ett huvudspår. Att ta reda på var Tilly tagit vägen och att rädda henne. Det som till en början är en räddningsaktion för en person förvandlas snart till en möjlighet att få hem ytterligare en gammal bekant.

I förra veckans avsnitt slukades Tilly av blobban vi lärt känna som May. Givetvis är hon inte död, Stamets har sina misstankar om att hon kan ha hamnat i mycel-nätverket och att spordriften kan användas för att hämta hem henne. Men väl där upptäcker Discovery-besättningen att det inte bara är Tilly som är där. Det finns även en gammal vän som skapar oreda för May och hennes ras i mycel-nätverket. Räddningsaktionen blir en kamp mot klockan och en möjlighet att rädda både liv och att få svar på frågor som första säsongen lämnat efter sig.

Jag (Fredrik) tycker att det är häftigt att se frågor besvaras som kanske inte alla tittare ens har funderat över. Känslan är att varje avsnitt får följder och uppföljning utom avsnittets ramar. I detta avsnittet tycker jag det är positivt att en gammal bekant återvänder. Tycker dock sättet som hen återvänder känns mer som en praktisk lösning snarare än som ett välplanerat beslut. Det är tydligt också att avsnittet känns tajtare när berättelsen får stanna kring en till två huvudspår istället för en större mängd parallella historier. Vi tittare får ett avsnitt med emotionell tyngd som samtidigt ger oss fler ledtrådar kring varför spordriften kanske inte är så fantastisk som den först verkar.

Joakim säger: ”Lite rörigt avsnitt. Folk som tidigare varit borta som kommer tillbaka i olika former, sporerna får lite mer förklaring, men jag inväntar fortfarande någon form av förklaring till varför man överhuvudtaget introducerade spordriften i Star Trek-universat. Synd att vi inte fick någon egentlig utveckling på relationen mellan Burnham och Saru. Pike blir mer och mer en riktig Star trek-kapten. Inget dåligt avsnitt, men inte spets heller. Bra, men jag vill ha bättre. Konceptet med Section 31 är jag inte heller helt övertygad om att jag gillar, men vi får se var den delen landar.”

Mats säger: ”I början av avsnittet var jag tveksam till berättarspåret kring sporvärlden och Tilly. Berättelseelementet utvecklades dock till en positiv överraskning. Återkomsten av en gammal bekant var välkommen och jag tyckte att dennes frånfälle i säsong ett var en av de stora besvikelserna faktiskt. Bra att de långa berättelserna sträcker sig längre än vad vi åskådare tror vid första anblicken. Börjar får Babylon 5-känsla med tanke på att i den serien fanns det aldrig ett filller-avsnitt och nu börjar jag tro det samma om Discovery, riktigt spännande. Även om sporvärlden är det som ägnas mest tid i avsnittet är det ändå byggstenarna till federationen som man ser ta form som slår an en sträng inom mig. Section 31 måste ses som symbol för vad som kan gå fel om man inte går mot det som vi sedan vet blir stjärnfederationen. De avslutande orden i avsnittet, med religiösa undertoner, blinkar elegant om resan dit och värmer ett trekkerhjärta.”

Känslan är att andra säsongen håller jämnare kvalité än första säsosngen hittills. Berättelsen skyndar långsamt och hinner med att väva ihop trådar från första säsongen som vi kanske inte ens hade förväntat oss att få ett svar på. Det hedrar serieskaparna och manusförfattarna till Star Trek: Discovery. Till nästa vecka:- ”Live long and prosper” – Spock.

Tips: Inför nästa avsnitt har Doug Jones, skådespelaren som spelar Saru, rekommenderat att ni ser ”hans” short trek. Short treks är fyra kortfilmer på 15 minuter som gjordes mellan säsong 1 och 2. Här i Sverige hittar ni dessa korta avsnitt på Netflix. Gå in på Star Trek: Discovery och klicka på ”Trailers m.m.”. Avsnittet om Saru heter Den klaraste stjärnan.

Efter förra veckans avsnitt, med alldeles för många sidospår, får vi ett avsnitt med fokus på ett huvudspår. Att ta reda på var Tilly tagit vägen och att rädda henne. Det som till en början är en räddningsaktion för en person förvandlas snart till en möjlighet att få hem ytterligare en gammal bekant. I förra veckans avsnitt slukades Tilly av blobban vi lärt känna som May. Givetvis är hon inte död, Stamets har sina misstankar om att hon kan ha hamnat i mycel-nätverket och att spordriften kan användas för att hämta hem henne. Men väl där upptäcker Discovery-besättningen att det…

Review Overview

Fredriks betyg
Joakims betyg
Mats betyg

77

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.