Filmfenix tipsar: skräckfilm på streaming

Nu är det Halloween och du är sugen på att se någon läskigt för att komma i rätt stämning men vet inte vad du skall se? Oroa dig inte vi på Filmfenix har svaren åt dig! Vi har gått igenom tjänsterna och presenterar här vad du kan se för en riktigt otäck Halloween.

Under the Shadow (Netflix)
Vi börjar med något lite annorlunda men helt klart läskigt. Under the Shadow är en rysare från Iran om en familj som hemsöks av en ande efter en bomb har landat i deras hus. En av förra årets ruskigaste filmer med en tung suggestiv stämning. Visar att det går utmärkt att göra skräckfilm i Mellanöstern.

Don’t Breathe (Viaplay)
Ute efter något riktigt otäckt? Då kan Don’t Breathe vara valet för dig. Denna film var en oväntad succé på bio förra året och blev känd för att vara riktigt otäck när tre ungdomar bryter sig hos en blind man för att råna honom. Men som alltid går det hela fel och snart inser de att allt inte är som det skall. En riktigt nagelbitare emellanåt.

Vargtimmen (Cmore)
Du kanske vill se någon lite mindre läskigt men fortfarande en film som är någorlunda inom temat skräck? Då föreslår jag Ingmar Bergmans Vargtimmen. Detta är mer ett drama men med flera inslag av skräck och surrealism är det helt klart Bergman mest otäcka film och väl värd att se. Som alltid leverera Max von Sydow en stark roll.

It Follows (Netflix)
Detta är en film som flera av oss på Filmfenix älskar och har du inte sett den är det hög tid nu! En ung flicka blir en att ha haft sex med en pojke förföljd av ett monster som bara hon kan se. Tillsammans med sina vänner försöker hon befria sig från förbannelsen. Mycket bra och otäck stämning genom hela filmen som påminner mycket om skräckfilmerna som kom på 80-talet.

Blair Witch (Viaplay)
Den första Blair Witch-filmen är mytomspunnen och en sann klassiker. Denna nyinspelning (eller reimagination om man så vill) kanske inte håller riktigt samma kvalité men för den som vill ha något med jump scare och rädda tonåringar som är vilse i en skog så är detta filmen. Se nog med fördel tillsammans med någon.

Låt den rätte komma in (HBO Nordic)
Svensk skräck finns det inte så mycket av men Låt den rätte komma in från 2008 är ett riktigt bra exempel på att vi kan göra bra skräck om vi vill. Historien om den unge Oskar som träffar vampyrflickan Eli är både varm, otäck och spännande. Bra kombination av drama och ren skräckfilm. Filmen tog regissören Tomas Alfredson till Hollywood.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.