Filmfenix Testar: Vegangodis från Ec-Go

För drygt en vecka sedan, på min lokala matvaruhandel, fick jag syn på ett ställ med Ec-Gos vegangodis. Jag blev nyfiken och tänkte att det kunde vara intressant att prova eftersom det inte är ovanligt att få höra höra hur mycket skräp där är i godiset jag vanligtvis äter. Efter mailkonversation med Ec-Go sitter vi nu här med fyra olika sorter av deras godis. 

Ec-Go skriver att deras godis är fritt från ”konstiga” färgämnen, gelatin, eller gluten. Godiset är också fritt från både GMO och palmolja. Frågan är hur det ställer sig mot annat smågodis o vegangodis? Att jämföra detta smågodis med godis som innehåller mycket av de ovannämnda ingredienserna klarar jag av. Men för att klara av att jämföra det med annat vegangodis  får min skribentkollega Seth Petersson hjälpa till. Seths mat till vardags består av en helt vegansk kost.

CoolaColan:

Seth:
Detta blev genast min favorit, bra textur väldigt mjuka bitar med en smak som påminner om iglo-glass eller annat godis som smakar cola-läsk. Gillar att de är neutrala och inte är täckta med surt pulver.


Fredrik: 
Konsistensen är trevlig och jag tycker cola-smaken är tydlig. Bitarna är lagom stora och ser trevliga ut, men tyvärr gillar jag varken läsk eller godis med cola-smak. Detta är något som gäller för allt godis och läsk för min del. Därför bör ni nog lyssna på Seth när det gäller denna godissorten, särskilt om ni gillar cola!
TippTopp:

Seth: Helt okej! Bra textur och tuggmotstånd, godiset beskrivs som fruktigast av de fyra. Napparna smakar, precis som Ec-Go beskriver, väldigt fruktigt. Men eftersom smakerna känns naturliga, blir de även svåra att placera. Att göra en godissort som smakar jordgubb eller som har fått smak av jordgubb är två helt olika saker. Därför blir de olika smakerna svåra att skilja åt.


Fredrik: Likt Coolacolan har Ec-Go även hittat hyfsat rätt med konsistensen på sina nappar TippTopp. Kanske är de något i det mjukaste laget för någon som vanligtvis äter gelatingodis som jag. Smaken är frisk och fruktig, även om jag har lite svårt att skilja de olika smakerna lime, citron, jordgubb och apelsin åt.SuperPinnar:

Seth:
Den enda i sortimentet som är sur och beskrivs som lite sura, vilket jag gillar, ibland blir surt godis lite för surt. Goda naturliga fruktsmaker som förhöjs av syrligheten kanske skulle napparna varit lite syrliga med?


Fredrik: 
Här kommer vi till min favorit i testet, SuperPinnar! Om ni har läst tidigare Filmfenix Testar är det ingen hemlighet att surt och syrligt går hem hos mig. Kombinationen av mjuk konsistens, fruktigt och syrligt är ett vinnande recept. Håller inte riktigt med om ”extra sura” som det står på förpackningen, de är, för att använda svenskarnas favorit adverb, ”lagom” sura. Det medför att det går alldeles för snabbt att slänga i sig en hel påse.

MegaBra:

Seth:
Jag minns inte hur längesedan det var jag åt en färgglad gelénalle dessa är väldigt mjuka med citrussmak, men de känns lite mesiga. Jag vet inte om det är för att de vill efterlikna andra produkter med liknande smak på marknaden, sen kan det vara att fredrik länsat påsen på alla goda färger.


Fredrik: 
Den naturliga fruktsmaken och den mjukare konsistensen gör att dessa är något godare än Haribos gelébjörnar. Lime, citron, jordgubb och apelsin är de olika smakerna som påsen skall innehålla (även SuperPinnar innehåller dessa smaker). Jag kan skilja på citrus och jordgubb men har svårt att särskilja dessa godbitar från varandra. Å andra sidan kan jag inte påstå att jag kan särskilja Haribos olika björnar från varandra heller. Detta är ännu en trevlig godispåse från Ec-Go!

Helhetsintryck:
Seth: När jag först smakade på samtliga av Ec-Go-smaker lade jag märke till något som oftast är typiskt för segt godis som är veganskt, de fastnar inte i tänderna. Detta är ett stort plus i min bok. CoolaColan och SuperPinnar är två sorter från Ec-Go kommer jag definitivt hälla upp i en skål nästa gång det är dags att se film.

Fredrik: Mitt första intryck var att konsistensen inte riktigt har samma stuns som det gelatingodis jag vanligtvis äter. Efter att ha smakat alla fyra sorterna slogs jag dock av tanken att det ändå är uppfriskande att veta att godiset är fritt från allt det snusk som mycket smågodis trots allt innehåller. Har svårt att se framför mig att jag kommer att gå extra rundor för att hitta Ec-Gos godis. Av samma anledning skulle det vara trevligt om olika butikskedjor som säljer godis gjorde en hel hylla bestående av enbart vegangodis. Däremot är det mycket möjligt att jag beställer hem godis från Ec-Gos hemsida när min syster, som är vegan, kommer på besök. Om jag handlar på min närmsta butik, som har Ec-Go-godis, är det också en stor chans att en påse av SuperPinnar eller MegaBra trillar ner i min kundvagn.

Alla bilder och fotografier tillhör Ec-Go. Stort tack till Ec-Go som gjorde detta testet möjligt genom att skicka ut smakprov av sitt godis! Vill ni själva smaka Ec-Gos godis kan ni kika i era lokala butiker eller beställa det från deras hemsida.

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.