Filmfenix testar ryskt godis: Choklad

Privet! Eller hej som vi säger i Sverige. Länge har vi enbart provsmakat svenska nyheter men trots detta har vi ständigt funderat på vad vi mer borde testa. När skribenten Seth Petersson begav sig till Ryssland tidigare i år blev det en chans vi inte bara kunde låta glida oss ur händerna. Vi bad honom ta med sig hem lite blandat godis från öst för att låta oss i panelen nyfiket smaka. Resultatet är en testserie i tre delar där först ut är fem olika varianter av ryskt choklad.

Alenka – Hasselnöt
Mjölkchoklad med bitar av krossade hasselnötter i är välbeprövat. Klassiska ryska Alenka imponerar dock inte med sin mjölkchoklad som smakar torrt och tråkigt när chokladkakan ställs mot de flesta varianter vi har hemma i Sverige. Plus i kanten för den generösa mängden av hasselnöt i chokladkakan dock.

Alenka – Hasselnöt & Russin
Samma generösa mängd med hasselnöt plus russin. Resultatet? Inte alls lika torrt som varianten ovan. Russinen förhöjer upplevelsen av mjölkchokladen och frågan är om detta inte är en godare kombination än Marabous frukt & mandel. För oss är svaret:- Ja.

Krupskaya – Mjölkchoklad & Saltade hasselnötter
Denna chokladkakan är den bättre varianten av testets mjölkchoklad smaksatta enbart hasselnötter. Med en något högre kakaohalt och lite lägre socker känns det som en något ”vuxnare” smak. Hasselnötterna är så välrivna att chokladen blir riktigt krispig. En helt okej chokadkaka som inte når samma nivåer som våra inhemska alternativ.

Russia: Generous Soul – Mjölkchoklad & Riven hasselnöt
Lika tråkig som Alenkas Mjölkchoklad med hasselnöt. Det är ett konststycke att lyckas få en nougat/hasselnötskräm att vara så här intetsägande. Chokladkakan landar i ett:- ”Jaha?”. Något godare mjölkchoklad än Alenkas dock.

Russia: Generous Soul – Cocos & Rån
Testets vinnare är utan tvekan denna söta och somriga chokladkaka. Både mjölk- och vitchoklad får samsas med kex och cocos. Det närmsta jag kan beskriva smakmässigt är en kombination av Kinderchoklad och Bounty. Cocossmaken är påtaglig och kexen är ett välkommet frasigt inslag. Om ni någonsin råkar befinna er i Ryssland så missa inte denna chokladkaka.

Tycker ni det är spännande att läsa om snacks, godis och annat tilltugg? Har ni önskemål eller förslag på saker vi borde testa? Maila era tankar och förslag till fredrik.malmquist(a)filmfenix.se. Håll ögonen öppna för det kommer fler ”Filmfenix testar” inom kort!

Fotnot: Tack till Seth Petersson som inhandlat allt ryskt godis till testet.

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.