Filmfenix Julkalender: Lucka 22

Om du är som oss på Filmfenix så är julhelgen en period när man åker bort, till släktingar och nära och kära för att spendera tid dem. Det innebär också att man oftast hamnar framför en tv på lugna dagar eller kvällar där det kanske inte finns samma utbud som man är van vid hemma. Därför tipsar vi om filmerna du skall se under helgen på tv.

Rivierans guldgossar

SVT kör denna klassiska komedi på lördagen den 23/3 och det känns som en bra film att vänta in julen med. Filmen är en nyinspelning av Bedtime Story från 1964 och både Martin och Caine lyser i huvudrollerna som två sol och vårare som försöker svindla samma person på 50000 dollar.

Love Actually

På juldagen sänder TV3 denna numera klassiska film med tydligt jultema. Love Actually är den där typiska brittiska kärlekskomedi som vi här i Sverige verkar älska. Vi får följa tio historier med olika personer och deras kärleksbekymmer i London runt jul.

Citizen Schein

På annandagen sänder SVT2 denna hyllade dokumentär på kvällen om Harry Schein en person med unik status i Sverige. Hans historia saknar motstycke här i Sverige och han kom att ha en enorm inverkar på film. Ett måste för alla filmälskare.

Fanny och Alexander

SVT firar Ingmar Bergman 100 år 2018 och smygstartar på juldagen med Fanny och Alexander. Med sin speltid på strax över tre timmar passar den utmärkt att glida ner i soffan på måndag eftermiddag och se. Även om den kanske inte är något att mysa tillsammans med släktingar framför.

Sällskapsresan

Ett bättre tips är då Sällskapsresan-filmerna som TV4 kör varje kväll med start på måndag. Även om humorn kanske inte alltid åldrats på bästa sätt är de två första filmerna helt klart kulturarv väl värda att fortfarande se.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.