Filmfenix Julkalender: Lucka 20

Sedan 1960 så har det blivit en tradition att SVT sänder en julkalender för barn ända fram till julafton. Under åren så har innehållet varit annorlunda, men haft en sak gemensamt. Det fanns en julkalender som gick att köpa i affärerna som man skulle öppna i samband med varje avsnitt. En till sak de har haft gemensamt är att det alltid finns arga, upprörda människor som hittar saker att klaga på.

Julkalendern har varit en stor snackis varje år. Vad kommer visas varje dag fram till jul i år? Och aldrig är människor nöjda. Under en längre tid kom det klagomål om att kalendrarna aldrig innehöll kristet material, vilket SVT tog tillvara på och 1987 sändes en animerad julkalender som var baserad på bibeln och Jesu födelse. Detta efter att en kyrkoherde hade startat en namninsamling och fått ihop över 10 000 namn. Tydligen ansågs Herodes krav på att alla gossebarn skulle dödas, vara för brutalt. Men långt innan dess var det klagomål på vänstervridna historier skapade av hippies, trolldom, plagiat och porrskandaler.

Ja, om vi ska gå in lite närmare på några av de klagomål som nämnts ovan så börjar vi med att nämna Broster, Broster! från 1971 som handlade om en familj som kämpade mot köphysteri och miljöförstöring. Det var även klagomål kring lucköppnaren, som detta år hade långt hår. Det var en julkalender som nämndes som extremt vänstervriden och var hippiekultur. När Herkules Jonssons Storverk gick på tv 1969 så var det interner på ett fängelse som satte ihop papperskalendern och gömde då urklipp från erotiska tidningar bakom en del luckor.

På senare år så kan När karusellerna sover, från 1998, nämnas. Där blev det tonvis av klagomål för att de ska ha gjort mycket smygreklam för Liseberg. Kalendern var inspelad på Liseberg och det fanns en karaktär som var en kanin och var otroligt lik maskoten för nöjesfältet. Till och med skådespelarna som medverkade höll med om kritiken. Inget konstigt med det kan tyckas. Alla gör reklam nu för tiden. Men SVT är public service och där får inte något speciellt varumärke nämnas utan att andra märken inom samma bransch uppmärksammas.

Mysteriet på Greveholm från 1996 är en av mina favoriter, och även många andras då den har utsetts till bästa julkalendern genom tiderna vid flera tillfällen. Greveholm fick en uppföljare 16 år senare. 2012 gick Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst dagarna fram till julafton. Kalendern fick klagomål för att uppmana till ockultism, bland annat när barnen lekte anden i glaset. I många fall tas julkalendrarna på största allvar och folk går till angrepp på grund av många bisarra saker. Barna Hedenhös uppfinner julen visades 2013 och handlar om en stenålders-familj som kommer till nutidens Stockholm. Det bisarra med detta är att de anmäldes för att familjen åt i princip bara kött och det blev uppslag i dagstidningarna om “Hedenhös-dieten” och hur farlig den var.

Jag tycker att det klagas på tok för mycket. Om jag anser att en julkalender inte är lämplig för mina barn, då låter jag dem inte titta på den helt enkelt. Visst, nu proppas barn med allt möjligt genom bland annat Youtube och sociala medier, men ändå ska det klagas. När jag var liten så tänkte jag inte lika mycket på alla klagomål. Samhället har förändrats sedan dess också. En julkalender som jag älskade var Sunes Jul, som sändes 1991. Där dyker det upp svordomar, öldrickande tomtar med mera. Inte tänkte jag på det, det var ju bara underhållande.

Barn har genom alla tider snappat upp så otroligt mycket mer än vad vi föräldrar vill tro. Och som jag nämnde tidigare så är det betydligt mer nu på grund av Youtube och tillgängligheten till internet, så varför ska det klagas på en julkalender? Det mesta känns som klagande för klagandets skull. Årets julkalender har jag inte hört eller läst så mycket om, så jag är osäker på några klagomål kring den. Jag har sett lite tillsammans med mina barn och den verkar bra. Barnen älskar den och tycker att den är väldigt spännande. Jag upplever att den är välgjord och att det är bra skådespel. Så vem vet, kanske är det den perfekta julkalendern om det ännu inte har inkommit några klagomål.

Tack vare julkalendrarna genom tiderna så har jag fantastiska minnen livet ut. Att kliva upp på morgonen, slå igång tv:n och se dagens avsnitt innan skolan börjar och sedan en gång till på kvällen innan läggdags. Good times. Låt julkalendern överraska oss varje år. Låt barnen tycka till. Vi föräldrar behöver släppa lite på spärrarna kring juletid. Julkalender är en viktig del av vår och barnens uppväxt. Allt behöver inte granskas med lupp för att hitta något att klaga på. Varva ner och njut av någon gammal klassiker på SVTs öppet arkiv vet jag!

 

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.