Filmfenix Julkalender: Lucka 13

Lucia Movie Night är ett av årets största filmevents för alla bioälskare. Konceptet har sedan 90-talet varit att på en biljett få tillgång till tre ej lanserade filmer av olika genrer (och kvalitet). Du vet inte vilka filmer du ska få se utan det blir ett spännande grisen i säcken-köp!

År 2017 skulle bli mitt tredje år när jag hörde att utformningen på eventet skulle se lite annorlunda ut än de två föregående. Vanligtvis så visas tre filmer från sent på kvällen till ända in i ottan. Däremellan bjuds det på massor av gott tilltugg. När nyheten släpptes om vissa förändringar av årets heligaste natt så rynkade flera på näsan, inklusive mig själv, då endast två filmer skulle visas. Bortskämda med tilltugg skulle vi inte heller bli. Men för 150 kronor för två filmer, varav en i 3D, och 30% rabatt på allt i kassan kan det kanske vara värt den omställningen? Nedan följer de senaste tre årens filmschema med tillhörande kort recension om varje event.

Filmprogram år 2015:

En Man Som Heter Ove

In the Heart of the Sea

Point Break (3D)

En Man Som Heter Ove var överraskande för mig, vanligtvis himlar jag med ögonen åt allt vad svensk film och komik heter men denna filmen var utöver det vanliga med sin något mörka humor och överraskande värme. Efter Ove sjönk dock filmupplevelsen längre ner under ytan med trista In The Heart of the Sea och ända ner i botten med urusla Point Break. Jag var inte särskilt nöjd med bara en bra film av tre.

Helhetsupplevelse: 2/5

en man som heter ove in the heart of the sea point break

Filmprogram 2016:

La La Land

Måste Gitt

Why Him?

La La Land blev en av de bästa musikalfilmerna jag sett och den kammade hem extremt många fina priser där bland annat huvudpersonen Emma Stone fick sin första Oscar. Likt föregående år gick det bara nedför efter första filmen och varken Måste Gitt eller Why Him? levererade. Lite dålig svensk humor och lite dålig amerikansk humor fick alltså avrunda kvällen men jag höll mig iallafall vaken vilket inte var en garanti under Point Break.

Helhetsupplevelse: 3/5

Filmprogram 2017:

Molly’s Game
Jumanji (3D)

Redan när jag förstod vilken den första filmen var blev jag taggad. Molly’s Game hade fått lite av min uppmärksamhet tidigare och jag visste ungefär vad den skulle handla om. Men att det skulle vara en av årets bästa biofilmer var jag inte beredd på! Det är lite av en monologfilm, troligtvis för att den är baserad på en bok, där Jessica Chastain totalt dominerar i sin roll som Molly Bloom. Jumanji var tonmässigt helt annorlunda som avrundade en god filmkväll med många gapskratt.

Helhetsupplevelse: 5/5

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.