Filmfenix Julkalender: Lucka 1

Trollvinter i Mumindalen (Biopremiär 1:a december)

Det är den mest underbara tiden på året som Andy Williams sjunger. Butikerna ställer upp sina meterhöga granar prydda med gigantiska, röda orber och överallt går människor med kassar fulla av julklappar. Jag har själv öppnat den första luckan i min chokladkalender med Pokémon-motiv på och du har öppnat den första luckan i Filmfenix’s julkalender. Snart kommer julen till oss men även till invånarna i Mumindalen!

Lilla My har bestämt sig för att väcka Mumin-familjen ur sitt ide för att de ska kunna ta del av julen som snart är här. Mumin-familjen som aldrig har upplevt en vinter förut får massor av bra tips från sina vänner om vad som behövs göras inför den stora högtiden. Det blir genast mycket planering för det ska lagas god mat, hinna städas och en gran ska kläs vackert. Men en fråga som Mumin ställer sig är… vem är denna julen som ska komma, som alla talar om?

Mitt i allt julstök märker jag dock att det blir lite långtråkigt till slut. Trollvinter i Mumindalen försöker envist leverera med en enda vits som försöker vara skojig i en timme och tjugo minuter. Vi förstår att Mumin inte hänger med i julsvängarna men det behöver inte upprepas i över en timme. Inte ens barn behöver påminnas så ofta. Kanske hade det varit mer överkomligt om filmen kortades ner en kvart.

Det Trollvinter i Mumindalen saknar i berättande kompenserar den med sitt visuella språk. Den är en stop motion-film av ganska simplistiskt snitt, där till exempel munrörelser lyser helt med sin frånvaro. Men för att vara så enkelt gjord är det en fantastiskt mysig film som är otroligt vacker på sitt eget lilla vis. Den är färggrann och varm och det är lite så jag känner att julen skall kännas när det är så kallt och grått utanför fönstren.

Trollvinter i Mumindalen (Biopremiär 1:a december) Det är den mest underbara tiden på året som Andy Williams sjunger. Butikerna ställer upp sina meterhöga granar prydda med gigantiska, röda orber och överallt går människor med kassar fulla av julklappar. Jag har själv öppnat den första luckan i min chokladkalender med Pokémon-motiv på och du har öppnat den första luckan i Filmfenix's julkalender. Snart kommer julen till oss men även till invånarna i Mumindalen! Lilla My har bestämt sig för att väcka Mumin-familjen ur sitt ide för att de ska kunna ta del av julen som snart är här. Mumin-familjen som aldrig…

Review Overview

Betyg

60

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.