Filmfenix betygsätter streamingtjänster 2020: Viaplay

Vilken tjänst är bäst i test?

Utbudet av streamingtjänster i Sverige växer för varje år. Och med anledning av att Disney+ lanserar sin tjänst i Sverige den 15 september, tänkte vi recensera de största streamingsajterna, och självklart även Disney+. Vi kommer framförallt kolla på de olika tjänsternas utbud av serier och filmer, teknisk kvalitet och pris. Idag kommer vi recensera Viaplay.

Utbud av serier och filmer

Viaplays film och tv-utbud är likt dess konkurrenter mångfacetterat inom de flesta genrer med en lätt inriktning mot action och humorhållet. Här finns massvis av testosteronstinna actionrullar som John Wick, Fast and The Furious och Killer Elite men även en del kritikerrosade pärlor som Berry Jenkins If Beale street could talk och Lars Von Triers klassiker Dogville. Ibland förvånas jag till det positiva av några unika titlar som känns igen från bl.a. Stockholm Filmfestival. Lean on Pete, The Art of Self Defence, och Alla vet är exempel på det. 

När jag panorerar över blicken mot serieutbudet blir det snabbt tydligt att Viaplay stolt lyfter fram sina svenska produktioner som Älska mig, Efterlyst och Partisan. I övrigt tycks det som att Viaplay plockat en hel del russin ur sina konkurrenters kakor och köpt in titlar som The Handmaidens tale, Fargo och The Affair. Mest beröm ska kanske ändå gå till deras utbud av klassiska humorserier som It’s Always sunny in Philadelphia, den amerikanska versionen av The Office och framför allt Seinfeld som förblir ett stort utropstecken i utbudet.

Viaplay har även en mycket imponerande orgel av animerad komedi med titlar som Faturama, South Park, Family Guy och American Dad

Plus och minus med tjänsten

 • Enkel och välorganiserad app och webbsida där man enkelt kan söka efter kategori.
 • Möjlighet att spara och kolla på det mesta offline (på mobiltelefon).
 • Flera personer kan använda kontot samtidigt.
 • Hyfsat snabb och bra kvalitet på bild och ljud.
 • Kraschar väldigt sällan.
 • Kommer alltid ihåg var man är och ger oftast bra rekommendationer på annat man kanske vill se.
 • Du ges möjlighet att spara titlar du är intresserad av till en lista.
 • Möjlighet att välja undertexter på oftast alla nordiska språk på de flesta titlarna.
 • Bra udd bland titlarna i de flesta genrer.

 • En aningen actiontungt bland filmtitlarna för min smak, känns onödigt grabbigt.
 • För tunt utbud i jämförelse med sina konkurrenter.
 • För oengagerande orginaltitlar. Jag får känslan av att antingen kommer man gilla deras orginalinnehåll eller inte. Det hade inte skadat om de jobbade för en bredare målgrupp.

Tillgänglighet och användarvänlighet

Tillgänglighet: Kan användas med smartphone, surfplatta, smart-tv, Apple TV, IOS, webbläsare, Playstation 4, Xbox One, TV-boxar och diverse streamingspelare. Fungerar väldigt smidigt med chromecast och Apple TV.

Användarvänlighet: Prova fritt i 2 veckor sedan automatisk förlängning med pris 109kr/m. Du kan avsluta när du vill och ha upp till 6 profiler och streama på max 2 enheter samtidigt.

Teknisk kvalitet på sajten

Viaplay fungerar förhållandevis fläckfritt på de plattformar som jag testat den på. Ibland kan problem uppstå på datorn när den ska läsa in ett nytt avsnitt men det rör sig endast om petitesser.

Viaplays material kan ofta ses i ”Låg”, ”Mellan”, ”Hög”, eller ”Högsta” där högsta motsvarar Blu-Ray kvalitet.

I övrigt är sidan lättnavigerad samt lättförstådd.

Är Viaplay värt pengarna?

Det beror helt och hållet på. Låt säga att du redan har abonnemang hos Netflix eller HBO eller kanske båda, då skulle jag avråda dig från denna streamingtjänst då mycket av detta innehåll överlappas av dem. Sedan kanske det är så att du verkligen vill se någon av Viaplays egna produktioner och ja, då finns det ju ingen annan utväg. Personligen har inga av Viaplays produktioner dock lockat mig så pass mycket. Viaplay har dock ett antal andra trumf på hand mot sina konkurrenter där t.ex. Seinfeld gjort att jag förblir en trogen prenumerant.

Nästa recension av streamingtjänster kommer på onsdag då ska vi titta på Dplay!
Läs gärna även våra recensioner av:
HBO Nordic >>
C More >>
Amazon Prime >>
Netflix >>

Vilken tjänst är bäst i test? Utbudet av streamingtjänster i Sverige växer för varje år. Och med anledning av att Disney+ lanserar sin tjänst i Sverige den 15 september, tänkte vi recensera de största streamingsajterna, och självklart även Disney+. Vi kommer framförallt kolla på de olika tjänsternas utbud av serier och filmer, teknisk kvalitet och pris. Idag kommer vi recensera Viaplay. Utbud av serier och filmer Viaplays film och tv-utbud är likt dess konkurrenter mångfacetterat inom de flesta genrer med en lätt inriktning mot action och humorhållet. Här finns massvis av testosteronstinna actionrullar som John Wick, Fast and The Furious…

Review Overview

Betyg

70

About Svante Håkansson

Jag är en 16-årig kille från Sala med lätt besatthet för alla film-boxar signerade Artificial Eye eller Criterion. Mitt största nöje på fritiden är att springa mellan biografer när det är filmfestival och att försöka se så många oscarsnominerade filmer som bara går.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.