Filmfenix betygsätter streamingtjänster 2020: SVT Play

Vilken tjänst är bäst i test?

Utbudet av streamingtjänster i Sverige växer för varje år. Och med anledning av att Disney+ lanserar sin tjänst i Sverige den 15 september, tänkte vi recensera de största streamingsajterna, och självklart även Disney+. Vi kommer framförallt kolla på de olika tjänsternas utbud av serier och filmer, teknisk kvalitet och pris. Idag kommer vi recensera SVT Play.

Utbud av serier och filmer

Svt erbjuder, om vi ska vara ärliga, ett flertal streamingtjänster: SVTPlay, Öppet arkiv, Barnkanalen och URPlay. Just nu ska vi enbart titta på SVTPlay, och det är lite svårt att jämföra den rakt av med de andra streamingsajterna, eftersom den faktiskt inte spelar efter samma spelregler. Alla har tillgång till allt material på sajten, hela tiden, inga tilläggstjänster, inga krångliga avtal. Alltihopa får du….”gratis”. Det är en sanning med modifikation eftersom vi alla hjälps åt att betala via skattsedeln. Vad får vi då för pengen?

Massor skulle jag säga, men det är ett helt annat sorts utbud än till exempel Netflix. Du kan få allt från senaste nyheterna till kulturdokumentärer till (viss) sport. Och allt däremellan. Vad gäller serier och film är utbudet smalt, men det som finns håller ofta hög kvalitet. Om jag ska gissa lite, så är det nog fler runt 40 (och uppåt såklart) än runt 19 som får något ut av sajten, eftersom filmerna inte är de senaste släppen utan snarare är tvärsnitt ur filmhistorien. Samma sak med serier – man visar populära serier, men de är ofta inte nya. När SVTPlay visade Game of Thrones var det med ett års eftersläpning. Man har dock många kvalitetsserier, och massor av dokumentärer. SVT sitter ju dessutom på 60 års egenproducerat material som då och då dyker upp på SVTPlay eller som man annars (kanske) kan se på Öppet arkiv. Filmer och serier från andra länder än USA skapar en bredd som inte många andra streamingtjänster kan erbjuda. SVT har dock alltid haft en förkärlek för Storbritannien, så här finns mycket engelska pusseldeckare för den som gillar sånt.

Plus och minus med tjänsten

  • Tillgång till allting, hela tiden, för hela familjen.
  • Massor av material.
  • Inte störst utbud av film, men det som finns håller hög kvalitet.
  • Bredd – inte bara amerikanskt, film och serier från hela världen.
  • Bra teknisk kvalitet på bild och ljud.
  • Syntolkning, teckenspråkstolkade program, stor text. SVT anstränger sig lite extra för att alla ska kunna få ut något av sajten.

  • Designen. Frustrerande att veta att det finns så mycket material som man inte hittar
  • Sajten är ful och inte alls inbjudande.
  • Inköpta serier har ofta några år på nacken.

Tillgänglighet och användarvänlighet

Tillgänglighet: Appar finns och de funkar, så vitt jag har sett, som de ska. De lider dock av samma tråkiga design som webbsidan.
Användarvänlighet: Eftersom sajten är gratis kan hur många som helst vara inloggade samtidigt.

Det absolut sämsta med SVTPlay är designen. Den är inte bara ful, den är krånglig. Det finns en ENORM mängd material på sajten, men hur hittar man det man är intresserad av? Det kan vara väldigt frustrerande.

Teknisk kvalitet på sajten

Tekniska kvaliteten är fullt så god som de bästa konkurrenterna. Bildmässigt tycker jag SVTPlay är den bästa, om man har en bra uppkoppling. Appen, de jag testat iallafall, är godkänd och har inte krånglat på något sätt, men lider även den av den obotligt tråkiga designen.

Är SVT Play värt pengarna?

Personligen är SVTPlay min go to-tjänst, det är den första sidan jag tittar på när jag letar efter något att se. Bredden på utbudet gör att jag ofta hittar något att se, som jag inte hade en aning om ens existerade, och som jag aldrig skulle hitta på en annan streamingtjänst. Tyvärr innebär letande också en hel del klickande och scrollande. Om det är värt pengarna? Ja, eftersom du alltid har tillgång till tjänsten utan att betala något så måste man väl svara ja på den frågan.

Nästa recension av streamingtjänster kommer på söndag då ska vi titta på Disney+!
Läs gärna även våra recensioner av:
HBO Nordic
CMore
Amazon Prime
Netflix
Viaplay
Dplay

Vilken tjänst är bäst i test? Utbudet av streamingtjänster i Sverige växer för varje år. Och med anledning av att Disney+ lanserar sin tjänst i Sverige den 15 september, tänkte vi recensera de största streamingsajterna, och självklart även Disney+. Vi kommer framförallt kolla på de olika tjänsternas utbud av serier och filmer, teknisk kvalitet och pris. Idag kommer vi recensera SVT Play. Utbud av serier och filmer Svt erbjuder, om vi ska vara ärliga, ett flertal streamingtjänster: SVTPlay, Öppet arkiv, Barnkanalen och URPlay. Just nu ska vi enbart titta på SVTPlay, och det är lite svårt att jämföra den rakt…

Review Overview

Betyg

80

About Henrik Bärzén

Tittar på både gammal och ny film, men nördar ner mig och skriver helst om sånt som har lite damm på fodralet. Sci-fi från femtiotalet, skräck från trettiotalet, film noir från fyrtiotalet, politisk thriller från sjuttiotalet och monsterfilm från när-som-helst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.