Filmer som förändrat mig, Del 4

I denna serie krönikor har jag tänkt berätta om de filmer som jag anser har påverkat och förändrat mig mest. Filmer som har fått mig att se världen och mig själv på ett nytt sätt och filmer som jag på något sett anser definierar mig som människa. För det är ju faktiskt så att en del filmer kan vara så mycket mer än bara underhållning.

George Lucas Star Wars Trilogi (1977-1983)

Den 16:e december 1977 så förändrades filmvärlden för alltid. Inget som har kommit varken före eller efter kan ha haft lika stor inverkan och setts av så många människor som Star Wars filmerna. Även om filmen lånade friskt från både det ena och det andra som kommit före så hade den egen identitet som var precis vad världen då ville se och som håller lika bra idag. Det lär inte en finnas en enda filmälskare som inte har någonting att berätta om just deras relation till Star Wars universumet. Personligen så älskar jag filmerna och skulle kunna skriva i oändlighet om varför, men istället så tänker jag berätta om en annan betydande del av mitt liv som startade på grund av just Star Wars.

För inte så längesedan i en galax inte så långt bort……

Den första januari 2014 nyårsdagen. Jag och min fru har varit hos grannen och kollat på fyrverkerier och ligger nu i sängen, jag tar upp min telefon och bläddrar runt lite på måfå i Traderaappen när jag snubblar över något som fångar min uppmärksamhet. Star Wars trilogy Special Edition Laserdisc Box, 500 riksdaler. Vid denna tidpunkt så känner jag enbart till Laserdisc som något obskyrt filmformat jag sett i bakgrunden på Cinemassacres Halloweenvideos men jag känner ändå att den där vill jag ha. Jag vänder mig till min fru och frågar om hon tycker det är okej att jag köper den och till min förvåning säger hon ja. Hade hon vetat vad detta i slutändan skulle leda till så tror jag att hon hade velat gå tillbaka i tiden och säga absolut nej.

The one that started it all.

Innan den ens hinner anlända så har jag hunnit beställa hem tre filmer till på formatet, The Rescuers, The Black Hole och The Great Mouse Detective. Och när väl Star Wars anländer så upptäcker jag att det inte är originalversionerna utan rerealesen från 1997 (första gången det slog slint för herr Lucas). Och dessutom så betalade jag cirka 200kr mer än den var värd. Men stoppade detta mitt begynnande laserdiscsamlande i spåren? Nej självfallet inte, nu hade jag ju anledning att få tag på rätt versioner av Star Wars filmerna och eftersom jag dessutom är extrem Disneynörd så var även detta något som drog mig till formatet med fantastiska specialutgåvor och orörda originalversioner.

Mina första laserdiscar på display i min första lilla nördhörna.

Idag har jag trappat ner laserdiscdelen av samlandet till förmån för Blu-Ray men när jag hade som mest var jag uppe i 600 titlar plus lite dubletter och annat som jag inte räknade in i samlingen. Det var laserdisc som på riktigt väckte mitt intresse för film igen och när jag införskaffade min hemmabioanläggning så var det i första hand för laserdisctittande. Under min tid som aktiv samlare träffade jag även många oerhört trevliga filmintresserade människor både online och i verkligheten och jag köpte, sålde och bytte filmer med människor från hela världen.

Hade det inte varit för den där överprisade Star Wars boxen hade jag troligen aldrig börjat samla på Laserdisc och kanske inte film överhuvudtaget. Och jag kan garantera att jag aldrig hade träffat min redaktionskollega Seth som var den som fick mig att skicka in min ansökan till Filmfenix.

Så som avslutning vill jag rikta ett tack till den magnifika tolv tum stora skivan och de människor som jag har lärt känna tack vare den.

Min samling under perioden när den var som mest inriktad på just laserdisc med ett eget rum för att avnjuta dem.

May the force be with you always

Mitt största inköp av laserdiscar. Drygt 260 stycken på ett bräde.

About Alexander Alfonsson

Född och uppvuxen i Norrtälje numera Värmlänning. Född nörd men fick en infall att bli Viltmästare som resulterade i gymnasiegång i Forshaga men slutade med fru och barn i Töcksfors. Inbiten filmsamlare och förhållandevis nybliven cineast under upplärning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.