Filmer som förändrat mig, Del 2

I denna serie krönikor har jag tänkt berätta om de filmer som jag anser har påverkat och förändrat mig mest. Filmer som har fått mig att se världen och mig själv på ett nytt sätt och filmer som jag på något sett anser definierar mig som människa. För det är ju faktiskt så att en del filmer kan vara så mycket mer än bara underhållning.

Hayao Miyazakis Det Levande Slottet (2004)

Det Levande Slottet är löst baserad på Diana Wynne Jones bok Trollkarlens Slott utgiven första gången 1986. Filmen har många likheter med Miyazakis tidigare film Spirited Away men behandlar andra teman, framförallt krig och ålderdom. Den största anledningen till att Miyazaki ville göra en anti krigsfilm var hans stora ilska över USA:s invasion av Irak. På grund av detta så förväntade han sig att filmen skulle få dåligt mottagande i USA men den vart mycket väl mottagen av både kritiker och allmänheten. Filmen blev en Japans största finansiella succéer någonsin.

Det levande slottet var mitt första möte med den briljante Japanske filmskaparen Hayao Miyazaki. Första gången jag såg den var tillsammans med min barndomsvän Andreas som tillsammans med sina äldre bröder hade en stor filmsamling. Andreas hade introducerat mig till en hel uppsjö av filmer genom åren, bland annat den första skräckfilm som totalt skrämde skiten ur mig. Idag var vi dock hemma hos mig ute i friggeboden jag bodde i hos mina föräldrar. Jag hade kopierat en hårddisk fylld med film från en klasskompis som vi nu satt och bläddrade igenom för att hitta en film att se innan läggdags. Ingen av oss kände till filmen och jag har för mig at vi helt enkelt valde den på måfå.

Jag hade sett Anime förut, Pokemon, Starzinger, Silver Fang osv. Men detta var något helt annat. När filmen var över satt jag helt mållös. Så många tankar snurrade i mitt huvud, detta var bland det vackraste jag någonsin hade sett på film och ändå så förstod jag nog inte riktigt filmen handlade om.  Dagen efter såg jag den igen och dagen efter det igen med mina bröder.

För varje gång jag såg den vart den bara bättre och jag bestämde mig för att jag måste söka upp fler av Miyasakiz filmer. Vid denna tidpunkt i mitt liv (första året på gymnasiet) så hade jag inget annat än min dator att se filmer på. Det var även med datorn jag fick tag på filmerna via medel som väl går under moraliska gråzoner som bäst. Trots detta så kände jag att Miyazakis filmer förtjänade bättre än så och därför köpte jag dem på DVD. Jag gick till och med in på hemmakväll och fick dem att importera ett ex av Princess Mononoke åt mig eftersom den inte fanns släppt i Sverige än. Även om det skulle ta många år innan jag började samla film på riktigt så är det ändå detta som jag räknar som mina första staplande steg som filmsamlare.

Jag har fortfarande kvar alla de Dvd:erna jag köpte då trots att jag numera äger alla filmerna på Blu-ray. Både för att jag vill ha tillgång till de Svenska dubbningarna men även för att jag anser att de markerar mitt första steg som filmsamlare.

Det levande slottet är kanske inte den bästa av Miyazakis filmer men det är den jag känner starkast för och den kommer alltid att ha en speciell plats i mitt filmälskande hjärta.

About Alexander Alfonsson

Född och uppvuxen i Norrtälje numera Värmlänning. Född nörd men fick en infall att bli Viltmästare som resulterade i gymnasiegång i Forshaga men slutade med fru och barn i Töcksfors. Inbiten filmsamlare och förhållandevis nybliven cineast under upplärning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.