Filmåret 2015

filmåret2015pub

2015 har precis börjat och det finns massor av filmer att se framemot! Redan denna månaden kom cyberthrillern Blackhat av regissören Michael Mann och vi har fått Angelina Jolies debutfilm som regissör, Unbroken. I april kommer Avengers: Age of Ultron där vi återigen får se Marvels alla hjältar samlade för att bekämpa ett nytt hot. Brad Bird, Sam Mendes, Martin Scorsese, Steven Spielberg, Quentin Tarantino och Guillermo del Toro är ytterligare några av de stora regissörsnamn som levererar nya titlar i år. Vi får även nya filmer från mindre etablerade regissörer som har haft framgång under fjolåret. Efter sin succé med Birdman har den mexikanska regissören Alejandro Gonzales Inarritu redan börjat jobba på sin nästa titel, The Revenant. Sist men inte minst så kommer det en ny Star Wars-film av J.J. Abrams där vi kommer att få återse Leia Organa, Luke Skywalker och Han Solo tillsammans med en ny generation hjältar. Jag har frågat delar av vår redaktion om vilken film de se framemot mest i år, resultatet kan ni skåda nedanför.

ex_machina

Ex Machina – mars

Jag har alltid varit intresserad av vetenskap och science-fiction sedan jag var en liten grabb. Alex Garlands film Ex Machina, där han står för både manus och regi, förenar de båda på ett spännande sätt. Var går gränsen mellan människa och maskin? Går det att göra en artificiell intelligens som klarar Turingtestet? Det har varit tunnsått med riktigt bra science fiction-filmer och jag hoppas verkligen att den här levererar. Svenska Alicia Vikander ser vi i huvudrollen som den mänskliga roboten.

Mats Lundberg

jurassicworld

Jurassic World – juni

En av mina favoritfilmer är Jurassic Park, och nu under 2015 kommer den fjärde filmen Jurassic World. Det var ändå ett antal år sedan som den senaste dinosaurie-filmen dök upp och det är ingen som finns med på min favoritlista. Sen brukar det finnas en tendens bland filmer, att uppföljare som brukar dyka upp efter flera år, brukar inte vara något att hänga i julgranen. Därför har jag inga stora förväntningar, men hoppas ändå att den kommer vara sevärd. Om man ser trailern finns det många scener som hyllar originalet från 1993. Jag håller tummarna och hoppas att Chris Pratt och gänget gör ett bra jobb tillsammans med regissören Colin Trevorrow. I övrigt bjuder 2015 på ett riktigt vasst bioår.

Fredrik Nyström

Pan_2015

Pan – juli

Det finns många bra intressanta filmer som kommer ut under 2015, det finns många filmer som det har skrivit mycket om och alla vet kommer, SPECTRE, Ant-Man, Avengers: Age of Ultron men jag väljer att nämna en film som är lite high risk, high reward, Pan. Det är historien om en ung pojke vid namn Peter som en dag kom att bli Peter Pan. Som alltid är det gäller barnbok och gör om en till block-buster spelar man ett högt spel, vi minns alla Hook av Spielberg eller Snow White and the Huntsman. Men jag tror på Pan på grund av Joe Wright, han är en man som har med sina tidigare filmer visat att han klarar av flera olika genre och inte är en person som hamnar i ett fack. Framförallt är han visuellt duktigt vilket bådar gott för en film som denna. Och med Hugh Jackman, Rooney Mara, Garrett Hedlund och Amanda Seyfried är det en intressant rollbesättning. Detta kan vara sommarens underdog som går riktigt bra. Kom ihåg var du hörde det först.

Pär Wirdfors

united

The Hateful Eight – november (USA)

Quentin Tarantinos filmer är alltid lika efterlängtade i mitt liv. I år ser jag framemot hans nya film The Hateful Eight. Precis som hans senaste film, Django Unchained, kommer detta bli en western à la Tarantino. Handlingen utspelar sig i Wyoming efter inbördeskriget där vi får följa ett gäng prisjägare som fastnat i en snöstorm. Som vanligt gillar Tarantino att överraska med sin rollbesättning. I The Hateful Eight kan vi se framemot att möta bland andra Channing Tatum och Jennifer Jason Leigh. Men ingen fara, Samuel L. Jackson finns också med på rollistan tillsammans med fler välbekanta Tarantino-skådisar. Filmen höll först på att inte bli av eftersom manuset läckt ut, men tack och lov bestämde han sig för att göra filmen ändå. The Hateful Eight blir hans 8:e film. Ryktena säger att detta kommer bli hans sista film, men det vägrar jag tro på.

Angela Ljungkvist

starwarse7

Star Wars The Force Awakens – december

Det finns många titlar jag ser framemot i år men framför alla så är det en film som slår allra högst, Star Wars The Force Awakens. Jag vet, jag vet… Episod 1-3 var inga fantastiska filmer. Men tack vare dessa tre filmer kommer mina förväntningar inför nya filmen inte vara lika astronomiska som de skulle kunna vara. Däremot vågar jag ställa mig positiv till att J.J. Abrams skall lyckas återskapa lite av den magin som cirkulerar kring de gamla filmerna. Under min uppväxt såg jag och mina två bröder originaltrilogin med Han Solo, Luke och Leia alldeles för många gånger för att kalla det hälsosamt. Än idag har jag ett starkt förhållande till dessa filmer och om filmen misslyckas att imponera kommer i alla fall nostalgin infinna sig snabbt när jag återigen får se Mark Hamill som Luke Skywalker.

Fredrik Malmquist

Är det någon särskild film du själv se framemot i år? Lämna gärna en kommentar och berätta!

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

One comment

  1. Tja, det kommer ju en del filmer i år som man vill se. The Hateful Eight, eftersom jag gillar Tarantino. Mad Max: Fury Road på grund av nostalgin, det är ju samma regissör som gjort de tidigare filmerna. Crimson Peak, eftersom jag brukar gilla Del Toros skräckfilmer. Regression, ny film av Alejandro Amenábar.
    Och sist den film jag nog ser fram emot mest, Cosmos. Det är Andrzej Zulawskis första film på 15 år och är baserad på boken av Witold Gombrowicz.

    ’A dark, quasi-detective novel, Cosmos follows the classic noir motif to explore the arbitrariness of language, the joke of human freedom, and man’s attempt to bring order out of chaos in his psychological life.
    Published in 1965, Cosmos is the last novel by Witold Gombrowicz (1904–1969) and his most somber and multifaceted work. Two young men meet by chance in a Polish resort town in the Carpathian Mountains. Intending to spend their vacation relaxing, they find a secluded family-run pension. But the two become embroiled first in a macabre event on the way to the pension, then in the peculiar activities and psychological travails of the family running it. Gombrowicz offers no solution to their predicament.’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.