Fem bortglömda/underskattade serietidningsfilmer

Foto: Alexander Bing

I dessa tider när serietidningsfilmer står som spön i backen är det lätt att glömma de filmer som bröt mark för de mer påkostade och erkända storbudgetproduktionerna.

Oftast är det den första X-Men-filmen som anses vara den film som startade hela vågen, men redan vid 1990-talets mitt fanns det en massa filmer som kom från serievärlden. Allt från bottennapp som Barb Wire till riktigt underhållande filmer som The Mask och Timecop. Därför tänkte jag dra ihop en lista med filmer som kan vara värda att se och tänka på en gång till, speciellt för att jämföra med dagens filmer i samma genrer.

Enligt mig så är detta fortfarande en av de bästa filmerna av denna genre. Första gången jag såg den var på bio i mina tonår där jag slogs av filmen gotiska bildspråk och musik. Med influenser från Blade Runner och Frankenstein sticker denna film fortfarande ut från många andra i samma genre. Själva storyn är den klassiska hämndvarianten med en speciell touch då hjälten kommer tillbaka från de döda och då är i princip odödlig. Brandon Lee gör en riktig bra rolltolkning av en i början rätt vilsen hämnare som bär på mycket vrede, och även de andra skådespelarna gör bra ifrån sig. Speciellt den underskattade (ärkeskurken) Michael Wincott. Detta var också långfilmsdebuten för regissören Alex Proyas. Han har aldrig riktig kommit upp i samma klass efter denna film, även om filmen Dark City hade vissa poänger. Tyvärr kom sedan en ström av mer eller mindre värdelösa uppföljare till The Crow. Ihållande rykten gör gällande att det ska komma en ny version av filmen. Som vanligt är det blandade känslor inför detta, ska man skratta eller gråta.

Faktiskt den av alla Batman-filmer som har hållit sig bäst. Jag vet att det är mer korrekt att lyfta fram Christopher Nolans version som de bästa. Jag tycker dock att den trilogin stundtals är lite överskattad, för det ska hela tiden vara så realistiskt som möjligt. I sina försök att försöka förklara allt blir de logiska luckorna istället mer uppenbara. Batman Forever tar istället ut svängarna mer med sin estetiska blandning av gotiskt och neonfärger, själva upplägget gör att man inte ser bristerna på samma sätt. För mig har denna film den speciella serietidningskänslan som Nolan tappade någonstans på vägen. Det finns även lite brister med filmen. Det största väl är överspelet från Jim Carrey(!), men speciellt Tommy Lee Jones grova överspel borde nästan vara brottsligt. Det är för mig ett stygn i hjärtat att Val Kilmer, som är riktigt bra som Bruce Wayne/Batman, har glidit ned till taskiga B-filmer.

En av de mest moderna filmerna på listan. Hypen som var innan filmens premiär var väl nästan större än intäkterna. Filmen blev ju inte den stora succén som alla hade förväntat sig, vilket är lite synd för Watchmen är en riktig bra film som nästan växer ju fler gånger man ser den. Den har en bra story, bra musik, snyggt foto, välgjorda actionscener och bra skådisar. Faktum är att jag håller filmen högre än seriealbumet vars slut inte är riktigt övertygade. Det är rätt fascinerande att se när vanliga dödliga människor utan några egentliga superkrafter försöker att vara någon form av superhjälte, även om vissa är mer psykotiska är heroiska (Rorsach och The Comedian). Hitintills regissören Zack Snyders sista riktigt sevärda film.

Det verkar som att jag är den enda som tycker att Edward Norton är den bästa Bruce Banner/Hulk hittills. Mark Ruffalo ligger väl inte långt efter medan Eric Bana bara var träig. Jag själv håller också filmen rätt högt i denna genre då den är väldigt underhållande och lätt bunden till den klassiska tv-serien. Louis Leterriers version slår Ang Lees version nästan rakt över på alla punkter. Bättre action, mörkare ton och även bättre skurk (Tim Roth, Abomination). Däremot var Jennifer Connelly snäppet bättre än Liv Tyler. Jag väntar med spänning på framtida Hulkfilmer med Ruffalo utanför Avengersteamet. Personligen misstänker jag att det nog lär dröja då de första två Hulkfilmerna inte blev så framgångsrika som alla hade hoppats på.

En smått uppdaterad version om hur The Punisher kom till ”liv”. Jag tycker att denna version med Thomas (Tom) Jane som titelfiguren är den bästa filmen i jämförelse med Dolph Lundgrens och Ray Stevensons. Alla tre filmer har sina plus och minus, men versionen från 2004 är nog den som står sig bäst. Precis som i Watchmen är det intressant att följa en ”superhjälte” utan några direkta superkrafter som The Hulk eller Spider-Man. Istället är det en vältränad, men mänsklig karaktär som blir skjuten, misshandlad och även knivhuggen. Vilket också ligger i linje med den tecknade förlagan av Garth Ennis. Jag tycker att den stora höjdpunkten är just slagsmålet mellan The Punisher och The Russian som på något sätt både är stenhård och rolig samtidigt. Skulle det bli någon mer Punisher-film hoppas jag att boken Circle of Blood kan vara den stora inspirationskällan till huvudstoryn.

About Mathias Linder

Är 35-årig filmfantast. Växte upp på åttiotalet med Arnold Schwarzenegger och James Bond. Gillar Charles Bronson och Sergio Leone. Ogillar uttrycket "kvalitetsfilm". Anser att George Lazenby är underskattad som James Bond. Älskar tv-spel, speciellt förtjust Resident Evil-serien. Tycker att HBO gör rätt överskattade tv-serier.

4 comments

  1. Trevlig läsning!

    Slagsmålet mellan The Punisher och The Russian är också en favorit hos mig. Jag älskar valet av musik som ackompanjerar slagsmålet.

    http://www.youtube.com/watch?v=tuqbIfOMxgc

  2. Jag vet inte om jag skulle säga att The Crow är underskattad eller bortglömd som serietidningsfilm, men ett bra första val. Eller är folk verkligen inte medvetna om att The Crow var en serietidning från början?

  3. Jag har fått intrycket att generationen födda på mitten av 1990-talet mest känner till dagens Marvel och DC-filmer. Däremot känner de inte till så ofta att det fanns andra filmer från serietidningsvärlden som nämnda the Crow och andra titlar som tex Timecop och the Mask. Båda kom väl från Dark Comics om jag minns det hela rätt.

  4. Bra lista !
    Håller med att E. Norton är den bästa Hulken också! Då är vi två som tycker det!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.