Fastest

Är du ett MotoGP fan? Vet du vad MotoGP är? Vill du veta varför någon vill framföra ett motorfordon i 340 km/h? Vem är Valentino Rossi? Startnummer 46? Det här motordokumentären ger dig svaren på frågorna.

Det här är fortsättningen på dokumentärfilmen Faster som kom 2003. Även denna gång kommer berättarrösten från skådespelaren Ewan McGregor. Vi har sett honom i Star Wars I – III, Trainspotting, Haywire med flera. Faster gav en mer fartfylld form av motordokumentär och Fastest följer fristående upp sin företrädare föredömligt.


Dokumentären följer MotoGP-cirkusen och dess förare, med tyngdpunkt på Valentino Rossi – en av de bästa förarna genom tiderna. Intervjuer med förarna blandas med spektakulära filmklipp. Den här filmen är en motordokumentär av rang, här varvas vurpor och krascher med fräcka omkörningar. Det är svårt att inte imponeras av förarnas beslutsamhet som ibland gränsar till ren galenskap. Till exempel krashade Valentino Rossi och bröt både ben och fot samt skadade sin axel men gjorde en förvånansvärd snabb återhämtning och var tillbaka på startlinjen endast fem veckor efter olyckan.

Det är synd att hans rehabilitering tillbaka till racerbanan inte filmas, utan endast nämns i intervjuer och klipp. Det skulle vara intressant att få insikt i hur en förare som Valentino är privat och det känns aningen trist att de stannar vid racerbanan. Dock får vi se Valentinos hemby och supporterklubben där, och det ger lite mer djup till dokumentären. Vi får inga svar på vad en roadracingförare gör på sin fritid utanför banan. Några områden utanför berörs, men vi kommer aldrig ner på djupet. I extramaterialet på Blu-ray-utgåvan tävlar Valentio mot sin trettonårige lillebror och det känns som en frisk fläkt. Varför hade de inte mer av det i filmen?

Fakta att ta med sig:

Motorcyklar med 250 hästkrafter som väger endast 158 kg, vilket blir närmare 1,6 hästkraft per kilogram. En rejäl hästspark är en ordentlig underdrift för att beskriva de här motorerna som i princip är prototyper, och endast sex motorer får användas per säsong.

Otur kan leda till katastrofala krascher, otroligt nog är det ytterst sällan som dödsfall inträffar.

Topphastigheter på 340 km/h ska jämföras med när en formel 1-bil toppar på 320km/h och den enda beröringsytan mot marken är inte större som två kreditkort.

Otrolig publiksport runt om i världen, men i synnerhet i södra Europa. Dokumentären får fram den folkfest som en MotoGP-deltävling är för publiken.

Galenskap är det enda som kan användas för att beskriva förarna. De kan i ena stunden krascha i 275 km/h för att tio minuter senare sätta sig på en ny motorcykel för att fortsätta tidskvalet.

Pappor och mammor har en stor inverkan på att förarna har börjat med motorsport, de flesta har börjat vid tre till fyra års ålder och de som startade vid fem års ålder anses sent ute.

Vem ska se Fastest? Den här dokumentären är för de som är motorintresserade. Har du inte intresset kommer den här filmen snabbt bli trist förutom kanske ett antal spektakulära krascher. Fastest ger dig möjligheten att se bakom kulisserna i MotoGPs värld.

Det finns gott om extramaterial på Blu-rayutgåvan, bland annat en lite djupare information om motorcykeln vid namn M1, som Valentino Rossi och Yamaha tog fram. Yamaha låg teknikmässigt efter de övriga stallen men på kort tid tog de igen teknikgapet och var i kapp. Väl värd att lägga tiden på.

About Thomas Eiderman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.