Farming Simulator 2013

Drömmer du om en skön tillvaro på landet? Kanske lite mark att odla på? Drömmen är kanske närmre än du tror. Farming Simulator 2013 från Giants Software låter dig ta hand om en stor gård för den blygsamma summan av vad ett vanligt konsolspel kostar idag.

Farming Simulator 2013 01

Livet på landet är kanske inte riktigt så som många tror. Det är ofta långa arbetsdagar på åkrarna och mycket hårt arbete. Farming Simulator 2013 tar de roligare och lugnare bitarna av bondelivet och låter spelaren njuta av dem hemma i soffan. Allt är dock inte frid och fröjd på din nya gård. Skulderna hopar sig och du börjar din resa med rejält med minus på kontot, som tur är så börjar du även med de maskiner du behöver för att börja bruka jorden.

Spelet går igenom funktionerna för de grundläggande maskinerna för de blivande storbönderna och snart får spelaren ansvaret för hela gården placerat i sina händer. Maskinerna har förvånansvärt många funktioner, som till exempel kan vi ta skördetröskan. Det går att både sänka och höja skärbordet, starta och stänga av det, slå av och på ljuset både fram och bak, slå på saftblandaren på taket samt tuta, så klart. Man kan till och med styra armen som tömmer spannmålet. Detaljrikedomen på maskinerna går inte heller av för hackor. Mycket krut har lagts på att göra de så realistiska som möjligt, vilket man dock inte kan säga om stora delar av omgivningen. Grovt tillhuggna berg och dalar som påminner mer om förra konsolgenerationens grafiska standard än vad vi är vana vid idag.

Farming Simulator 2013 02

Jag ska vara helt ärlig, när jag först satte mig ner med Farming Simulator 2013 så hade jag inte så höga tankar om det. Det kändes inte som jag varken hade tid eller lust att lägga långa timmar på en virtuella åker bara för att betala av skulder som snarare tycktes öka än minska. Men som tur är så stämmer inte alltid förutfattade meningar överens med verkligheten och efter ett par timmar så glider jag in i en skön lunk. Jag sitter i traktorn och funderar lite över dagen som varit, planerar vad jag ska göra härnäst på gården, kanske ska jag skaffa några djur, det finns kossor, får och höns att välja mellan. När jag tjänat ihop lite pengar så går jag och betalar av på mina lån, det känns bra, jag tycker inte om att låna pengar. Efter ytterligare ett par timmar så köper jag mig en hjullastare, det är bra att ha. Speciellt eftersom den lokala golfklubben vill att jag ska transportera en pall med dricka till deras möte. Bara ett av många uppdrag som man helt frivilligt kan välja att göra eller lika frivilligt hoppa över om man föredrar att i lugn och ro plöja sin åker.

Ett annat uppdrag var att hjälpa samma golfklubb med att klippa gräset. Okej tänkte jag, det var bra med pengar för lite arbete. Problemet var att gräsklipparen som behövdes inhandlades i staden och golfklubben ligger på andra änden av världen. Det tog mig tjugo minuter att köra gräsklipparen dit för att sedan klippa gräset i två minuter. Inte världens mest tidseffektiva sätt att klara uppdraget på, jag skulle nog ha lastat den på en kärra och kört den med dit med traktorn istället. Men vad gör väl det, jag är ju bonde då kan man inte ha allt för bråttom, allting tar den tid det tar.

Farming Simulator 2013 03

Det går även att hyra in arbetskraft till gården, väldigt smidigt och snabbt, tryck på en knapp och du får en arbetare i traktorn som tar en liten summa pengar för att köra klart på stycket. Det ger dig som spelare tid att, tja, åka runt och sälja spannmål, eller bara undersöka omgivningen om du gillar det bättre. Det är detta som är styrkan med Farming Simulator 2013, spelet blir vad du gör det till. Du plockar de bitar som du gillar med det och sen sysslar du med det, en nackdel är att det blir ganska mycket transporter av både maskiner och spannmål, det går nämligen inte att hyra in arbetare till annat än att köra på fälten. En annan ganska stor nackdel om man väljer en konsolversion av spelet är att det inte finns så mycket nedladdningsbart extramaterial. På PC så finns det en uppsjö av spelarskapade saker, allt från ridbara grisar till de nyaste och häftigaste traktorerna, endast fantasin sätter gränser. Men klarar man sig utan det så har man ett avslappnande spel som ger tillbaka det du investerar i det, så vad väntar du på? Sätt igång din nya karriär som agronom idag!

 

Drömmer du om en skön tillvaro på landet? Kanske lite mark att odla på? Drömmen är kanske närmre än du tror. Farming Simulator 2013 från Giants Software låter dig ta hand om en stor gård för den blygsamma summan av vad ett vanligt konsolspel kostar idag. Livet på landet är kanske inte riktigt så som många tror. Det är ofta långa arbetsdagar på åkrarna och mycket hårt arbete. Farming Simulator 2013 tar de roligare och lugnare bitarna av bondelivet och låter spelaren njuta av dem hemma i soffan. Allt är dock inte frid och fröjd på din nya gård. Skulderna…

Review Overview

Betyg

60

About Tobias Skogdalen

En motorcykelåkande flugfiskande fjällvandrare som gillar att krypa upp i soffan och spela tvspel eller tittat på film om inte vädret tillåter någon av de andra aktiviteterna. Bor på landet med fru, hund och fem katter. Gillar filmer som Fight Club och Into the Wild. Gillar spel som Dark Souls och Street Fighter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.