Fantastiska vidunder och var man hittar dem – 4K

I dagarna släpptes Fantastiska vidunder och var man hittar dem på alla olika hemmedia-format, samtidigt passade Warner Brothers på att släppa Harry Potter 5-8 på 4K Ultra HD-Blu-ray. Anledningen till att de fyra sista filmerna släpps först verkar vara att de fyra första kräver mer arbete innan de är redo att visas i 4K-upplösning. Först ut är alltså fjolårets magiska äventyr som handlar om Newt Scamanders äventyr i New York på 1920-talet, resterande filmer kommer vi att återkomma till vid senare tillfälle.

När filmen hade premiär skrev Alva mestadels gott om detta nya äventyr i Potter-universumet. Jag är beredd att hålla med om det mesta som Alva skrev om filmen, även efter att nu ha sett filmen en andra gång. Trion Redmayne, Rowling och Yates visar att det fortfarande finns mer intressanta historier att utforska i detta magiska universum. En av filmens stora styrkor är dock att den vågar stå på egna ben och att den lämnar den fortsatta berättelsen till nästa produktionsteam. Alva sammanfattade filmens berättelse bra i sin recension i höstas, vill ni få en bra överblick rekommenderar jag hennes recension.

Oscarsbelönade Eddie Redmayne tar sig an Newt Scamander med bravur och får fint sällskap av skådespelarna Colin Farrell, Dan Fogler, Ezra Miller, Alison Sudol och Katherine Waterston. För tvivlarna som trodde att Rowlings bok- och filmuniversum var färdigutforskat, visar den brittiska författarinnan att hon även vet hur man skriver ett filmmanus. Detaljrikedomen är stor och om karaktärerna hade fått lika mycket utrymme att utvecklas som världen får att växa, hade detta kunnat vara en av de bättre Potter-filmerna utan att den mest berömda trollkarlen själv medverkar.

Niffler, bowtuckle och giggle water är bara några av alla nya ting som introduceras i universumet. Filmskaparna lyckas frammana nyfikenhet för vad som mer kan dyka upp och det är svårt att inte bli nyfiken på vad nästa film skall ta sig an. Kanske får vi se amerikanska motsvarigheten till Hogwarts? Eller får vi utforska ännu en outforskad världsdel? Möjligheterna är oändliga och det verkar som att alla Potter-fans har lika mycket att se framemot som alla Star Wars-fans de närmsta åren.

Utgåvan:

Det märks att filmbolagen börjar få ordning på sina 4K Ultra HD-Blu-rays. På 4K-blu-ray-skivan läggs allt krut på filmen i 4K, 2:40.1 och Dolby Atmos-ljudspåret. Bilden är magisk precis som skivans innehåll. Specialeffekterna och de fantastiska djuren presenteras utmärkt i HDR. Allt extramaterial ligger på blu-ray-skivan som också följer med. Utbudet av extramaterial är enormt, det enda som drar ner betyget på utgåvan är att materialet inte presenteras i 4k eller HDR.

I dagarna släpptes Fantastiska vidunder och var man hittar dem på alla olika hemmedia-format, samtidigt passade Warner Brothers på att släppa Harry Potter 5-8 på 4K Ultra HD-Blu-ray. Anledningen till att de fyra sista filmerna släpps först verkar vara att de fyra första kräver mer arbete innan de är redo att visas i 4K-upplösning. Först ut är alltså fjolårets magiska äventyr som handlar om Newt Scamanders äventyr i New York på 1920-talet, resterande filmer kommer vi att återkomma till vid senare tillfälle. När filmen hade premiär skrev Alva mestadels gott om detta nya äventyr i Potter-universumet. Jag är beredd att hålla med om…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

85

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.