Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (4K UHD)

Harry Potter-febern svepte över världen som en våg efter att J.K. Rowlings första bok om den unge trollkarlen släpptes 1997. Vid detta laget har trollkarlsvärlden befäst sig som en permanent del av den moderna populärkulturen. Tyvärr räcker det inte med författarens inblandning för att garantera en succé. Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald är ett nytt kapitel för de största Harry Potter-nördarna där universumet krymper trots nya inslag.

Filmen tar vid ett tag efter Fantasic Beasts and Where to Find Them och börjar med Gellert Grindelwalds (Johnny Depp) spektakulära flykt från fångenskap. Det dröjer inte länge förrän en ung Albus Dumbledore (Jude Law) skickar Newt Scamander (Eddie Redmayne) efter den onda trollkarlen i Paris. Dan Fogler, Alison Sudol och Katherine Waterston återvänder som sina karaktärer från förra filmen på mer eller mindre märkliga sätt. Vi får även stifta bekantskap med Newts bror Theseus, spelad av Callum Turner. Samt Newts barndomskärlek Leta Lestrange, spelad av Zoe Kravitz.

Medan förra filmen var mer linjär och expanderade Rowlings trollkarlsvärld, är denna uppföljare fullt upptagen med att knyta ihop handlingen med Harry Potter-filmerna. Newt känns inte längre som filmens huvudkaraktär utan som en schackpjäs på Dumbledores och Grindelwalds spelbräde. Det är synd att förra filmens fantastiska djur och magi får ta steget tillbaka för att besvara frågor som är intressanta på ett relativt ointressant sätt. Lite som en trollkarls-wiki om Albus Dumbledores tidiga liv. Resultatet är att världen krymper när allt och alla kopplas samman. Detta säger jag trots att vi får se magiska delen av Paris och deras ministerie för första gången.

Missförstå mig rätt, detta är en fantastiskt häftig film med bra skådespelarinsatser och häftiga djur. Men Rowling och regissören Yates har blivit för upptagna med att berätta allt istället för att fokusera på vad de faktiskt berättar. Det är möjligt att filmen sätter upp spelreglerna för karaktärernas fortsatta äventyr i filmserien men jag vill bara se mer av Newt, Tina och trollkarlens privata zoo. Det känns inte riktigt som att skaparna vet vad de vill ge oss.

Utgåvan: Filmen är färdigställd i 4k och är ett rejält steg upp från den medföljande blu-ray-utgåvan. Bilden leveras i 2.40:1 och ljudet levereras på ett riktigt trevligt Dolby Atmos ljudspår. HDR-graderingen hjälper filmen att sväva av skärmen för att suga in oss i berättelsen. Filmen levereras även med en förlängd version som inte gjorde så mycket för mig och som vanligt är extramaterialet inte i 4k, utan enbart 1080p.

Fotnot: Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald släpptes på dvd, blu-ray och 4k-blu-ray 1/4-2019.

Harry Potter-febern svepte över världen som en våg efter att J.K. Rowlings första bok om den unge trollkarlen släpptes 1997. Vid detta laget har trollkarlsvärlden befäst sig som en permanent del av den moderna populärkulturen. Tyvärr räcker det inte med författarens inblandning för att garantera en succé. Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald är ett nytt kapitel för de största Harry Potter-nördarna där universumet krymper trots nya inslag. Filmen tar vid ett tag efter Fantasic Beasts and Where to Find Them och börjar med Gellert Grindelwalds (Johnny Depp) spektakulära flykt från fångenskap. Det dröjer inte länge förrän en ung Albus…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.