Family Weekend

family weekend 02

Family Weekend är en dramakomedi som inte är så tramsig som omslaget gör gällande. Om du lockas av omslaget lär du bli besviken. Om du däremot gillar amerikansk indiefilm som inte är indie utan vill vara bred kan filmen vara någonting för dig.

I den välbärgade men kärlekslösa familjen Smith-Dungy har äldsta dottern Emily fått nog. Hennes stora intresse är hopprepstävlingar och när ingen familjemedlem sitter i publiken under en skoltävling inser hon att drastiska åtgärder krävs för att rädda familjen. För att de självupptagna föräldrarna ska lyssna på henne drogar hon ner och binder fast dem. Omskolningen kan börja!

family weekend 01

Regidebuterande Benjamin Epps verkar ha tittat en hel del på Wes Andersons filmer. I den smakfulla inledningssekvensen där Emily hoppar hopprep i snön kände jag att jag på förhand dömt ut filmen på grund av dess mer än lovligt fåniga omslag. Visuellt och estetiskt finns här riktiga ambitioner. Fotografen Chris Norr stod senast bakom fotot i Sinister som jag inte kan minnas som någonting speciellt förutom det enerverande mörkret. I Family Weekend finns det riktigt fina bildkompositioner där det breda bildformatet utnyttjas föredömligt. Den är aningen för fragmentariskt och hetsigt klippt för min smak. Men det är ändå det tekniska arbetet som jag hade mest behållning av.

family weekend 03

Historien blir aning för rar för min smak. Desto mer man lär känna karaktärerna känns familjens förfall och brist på lyhördhet orimlig och saknar trovärdighet. Om den varit en renodlad komedi hade det inte spelat så stor roll, men på ett drama har jag större krav. Några gånger glimrar det till. När Emily berättar sin brors hemlighet för föräldrarna och när karaktärerna faktiskt talar med varandra i stället för att gorma får skådespelarna visa sidor som jag tycker om. Den komiska sidan haltar ordentligt. Ett exempel är när Emily kräver att familjen äter middag tillsammans och vi förväntas skratta åt en storebror som vill byta namn till Thor och en lillasyster (spelad av Joey King från The Conjuring) med skådespelarambitioner som klätt ut sig till Jodie Fosters karaktär i Taxi Driver och upprepar ordet sensuell otaliga gånger.

family weekend 08

Matthew Modine har inte varit med i så många filmer som lockat mig de senaste 20 åren, men hans insatser i And The Band Played On och Short Cuts tidigt 90-tal (och Full Metal Jacket innan dess givetvis) har gjort att jag har ett gott öga till honom. I rollen som pårökt konstnärspappa i Family Weekend kan jag inte påstå att han imponerar. Överspelet inledningsvis kan inte räddas av de enstaka fina stunderna som ska komma senare i filmen. Det är som att han spelar två olika karaktärer. Han kunde väl släppt in lite av flummet i pappa Duncans omvärderande sida också. Mamma Samantha spelas av Kristin Chenoweth (Pushing Daisies) och gör en mer konsekvent roll som karriärsbitch. Om det fanns någon humor i hennes karaktär på papperet är det tråkigt nog ingenting hon lyckas förmedla. Olesya Rulin som spelar Emily är känd från High Scool Musical-filmerna och piskar sina äldre skådespelarkollegor fullständigt i sin rolltolkning av den både präktiga och irriterande tonårstjejen.

family weekend 04

Family Weekend är varken tillräckligt rolig eller allvarlig för att jag ska ta den till mig. Den trampar runt i ett gränsland som jag inte uppskattar. Däremot är fotot och Rulin tillräckligt intressanta för att fånga min uppmärksamhet genom nästan hela filmen. Den sista akten urartar i klichéer som jag trodde filmbranschen lämnat bakom sig för länge sedan och sänker filmen ett halvt steg på betygsskalan.

Family Weekend är en dramakomedi som inte är så tramsig som omslaget gör gällande. Om du lockas av omslaget lär du bli besviken. Om du däremot gillar amerikansk indiefilm som inte är indie utan vill vara bred kan filmen vara någonting för dig. I den välbärgade men kärlekslösa familjen Smith-Dungy har äldsta dottern Emily fått nog. Hennes stora intresse är hopprepstävlingar och när ingen familjemedlem sitter i publiken under en skoltävling inser hon att drastiska åtgärder krävs för att rädda familjen. För att de självupptagna föräldrarna ska lyssna på henne drogar hon ner och binder fast dem. Omskolningen kan börja!…

Review Overview

Betyg

40

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.