Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile

Netflix nya film Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile är en berättelse om seriemördaren Ted Bundy. Filmen är regisserad av Joe Berlinger som även skapat dokumentärserien Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes. Så det kan ju lugnt sägas att regissören har koll på Ted Bundy. Det är kanske just därför han väljer en annan vinkel på filmen än den vi är vana vid när det gäller filmer om seriemördare.
Det är nog få som inte vet vem Ted Bundy var, men om du råkat missa det så kommer här en kort beskrivning av honom. Theodore Robert ”Ted” Bundy är en av USA:s värsta seriemördare genom tiderna. Under 60- och 70-talet våldtog, misshandlade och mördade han över 30 unga kvinnor i olika delstater i USA. Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile handlar dock inte så mycket om dessa mord, utan om Teds kärleksrelation med den ensamstående mamman Liz. Ted och Liz träffades 1969 och hade en relation fram till 1976.
Genom filmen följer vi Liz som tror på Teds lögner och har svårt att verkligen acceptera vem han är. Filmens manus bygger delvis på Elizabeth ”Liz” Kendalls roman om sitt liv med Ted. Han framställs mestadels som en väldigt charmig, snäll och älskvärd person när han är tillsammans med Liz och hennes dotter. Jag tror inte att filmen försöker förminska Ted Bundys brott, då de ändå är i fokus genom hela filmen men jag misstänker att regissören vill visa varför Liz och andra kvinnor föll för en så ond man.
Stora delar av filmen handlar även om hans rättegångar och delvis om tiden i fängelset, där han får hjälp av en tidigare flickvän, Carole Anne Boone. Under slutet av filmen får vi se verkliga filmklipp som visar att regissören har gjort ett fantastiskt jobb med att återskapa scener både från rättegången och klipp där Carole Anne försvarar Ted framför pressen. Regissören själv är även med i filmen, han spelar passande nog en reporter på fängelset.
Personligen så gillar jag filmen, skådespeleriet är överlag väldigt bra, Liz spelas av Lily Collins och Ted Bundy spelas lite otippat av Zac Efron. Det finns fler otippade val av skådespelare som Jim Parsons som spelar åklagaren Larry Simpson och John Malkovich som spelar domaren Edward D. Cowart. Och ja, Liz vän och kollega Jerry är den där lilla killen från Sjätte Sinnet som tydligen vuxit upp. Även scen och kostym får bra betyg då jag tycker att de skapar den rätta 70-tals känslan. Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile står sig bra i den stora skaran av filmer, serier och dokumentärer som gjort om Ted Bundy under årens lopp.

Netflix nya film Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile är en berättelse om seriemördaren Ted Bundy. Filmen är regisserad av Joe Berlinger som även skapat dokumentärserien Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes. Så det kan ju lugnt sägas att regissören har koll på Ted Bundy. Det är kanske just därför han väljer en annan vinkel på filmen än den vi är vana vid när det gäller filmer om seriemördare. Det är nog få som inte vet vem Ted Bundy var, men om du råkat missa det så kommer här en kort beskrivning av honom. Theodore Robert "Ted" Bundy…

Review Overview

Betyg

80

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.